9 greșeli pe care le-am comis cel puțin o dată în magazinele de încălțăminte, iar mai târziu am regretat

În secolul al XIV-lea mărimea pantofilor se măsura cu ajutorul boabelor de orz: 3 boabe corespundeau unui inch. Astăzi este mult mai simplu să aflăm mărimea, dar oricum nu este chiar atât de ușor să ne găsim perechea potrivită în care să putem merge la o sărbătoare, în ospeție sau la muncă. Există o mulțime de factori pe care, de obicei, nu îi luăm în considerare.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le comitem atunci când ne alegem încălțămintea.

1. Nu suntem atente la toc.

Tocul este necesar nu numai pentru frumusețe, ci și pentru a-i oferi sprijin piciorului. Pasul nostru începe de la călcâi, spre talpă – ceea ce înseamnă că această zonă are nevoie de sprijin maxim. De aceea tocul ar trebui să fie situat strict sub călcâi. Dacă tocul este deplasat mai aproape de margine sau mai pe centrul pantofului, greutatea nu va fi distribuită corect și veți obosi mai repede. Este deosebit de important să luați în considerare acest lucru atunci când alegeți pantofi cu tocuri înalte și subțiri. Tocul gros este stabil de la sine.

2. Alegem pantofi cu toc înalt și vârf ascuțit.

Atât un toc prea înalt, cât și vârful pantofului prea ascuțit ne pot afecta picioarele. De aceea este mai bine să acordați preferință unui singur detaliu. De exemplu, dacă optați pentru un toc înalt, alegeți pantoful cu botul mai rotunjit sau pătrat.

Adorați pantofii cu botul ascuțit? Alegeți pantofii, astfel încât să nu stea prea strâns pe picior (ar trebui să fie suficient spațiu în zona degetelor) sau purtați astfel de pantofi la o ocazie specială, pentru o perioadă scurtă.

3. Nu luăm în considerare motivul pentru care alegem încălțămintea.

Poate suna ciudat, dar nu toți adidașii sunt potriviți pentru sport. Mai mult, diferite tipuri de activități necesită încălțăminte sport specială. Jucătorii de baschet trebuie să poarte adidașii înalți, în timp ce alergătorii au ca prioritate amortizarea fiabilă și sprijinul arcadei plantare a tălpii. Tenișii confortabili pentru plimbări nu sunt deloc potriviți pentru un teren de sport deoarece, din cauza tălpii plate, nu susțin piciorul. Dacă exersați în teniși, se vor uza rapid. Cu toate acestea, tenișii și pantofii sport cu talpa plată sunt potriviți pentru unele sporturi.

4. Acordăm atenție doar mărimii.

Mărimea evident este foarte importantă atunci când alegem o pereche de pantofi. Dar nu vă grăbiți. Mai întâi aruncați o privire atentă asupra tuturor părților pantofilor sau cizmelor: cataramele sunt aranjate uniform? Șireturile sunt suficient de puternice? Decorul este cusut calitativ? Verificați cum funcționează fermoarul. De exemplu, dacă alegeți o pereche de sandale, verificați dacă nu vă cad din picior în timpul mersului, cât sunt de comode și dacă au curele reglabile.

5. Măsurăm încălțămintea doar pe covoraș.

Multe magazine de încălțăminte au un covoraș lângă oglindă. Adesea, atunci când alegem pantofi, mergem exclusiv pe el. Dar acest lucru ne poate duce în eroare. Fibrele pufoase ale acestuia creează senzația că talpa pantofului este moale sau că există o căptușeală suplimentară, care, de fapt, poate să nu fie acolo. Pentru a testa confortul și grosimea tălpii mergeți prin magazin.

6. Nu testăm pantofii.

Câțiva pași făcuți prin magazin nu sunt suficienți pentru a înțelege cât de confortabili sunt pantofii. Astfel aveți toate șansele să alegeți o pereche nereușită și să obosiți prea repede. Înainte de a cumpăra încălțămintea se recomandă să o probați și să mergeți timp de aproximativ 15 minute, dar nu toată lumea este gata să o facă.

7. Cumpărăm încălțăminte prea decupată.

Unele sandale sunt realizate din câteva curelușe care nu fixează piciorul suficient piciorul. Din această cauză încălțămintea își pierde stabilitatea. Purtând mult timp astfel de încălțăminte, picioarele vor obosi mai repede.

8. Nu ținem cont de forma arcadei plantare.

Nu toată lumea își știe forma arcadei plantare și cu atât mai mult, nu ține cont de acest factor la alegerea încălțămintei. Dar caracteristicile anatomice a piciorului pot afecta confortul purtării unei anumite perechi de încălțăminte. Criteriul principal este lungimea degetelor de la picioare și, prin urmare, există 3 forme ale arcadei plantare. „egipteană” – degetul mare este cel mai lung, lungimea celorlalte degete scade în ordine descrescătoare. Dacă aveți această formă, puteți purta încălțăminte cu botul alungit sau rotund, cel îngust și ascuțit ar fi mai bine evitat pentru a nu provoca deformarea degetelor. Forma „romană” – primul, al doilea și al treilea deget de la picior sunt de lungime egală. Proprietarii acestei forme a arcadei plantare se vor simți confortabil în pantofii cu botul rotund sau pătrat. Forma „grecească” diferă prin faptul că degetul al doilea este cel mai lung. Pentru forma dată sunt potriviți pantofii cu botul ascuțit deoarece va fi suficient spațiu pentru toate degetele.

9. Măsurăm încălțămintea în șosete nepotrivite.

Pentru ca încălțămintea să nu provoace disconfort în timpul purtării, trebuie să o măsurați în acele șosete sau colanți, cu care intenționați să o purtați. Dacă alegeți cizme de iarnă, nu are sens să le măsurați cu dresuri subțiri. Iarna, cel mai probabil, veți avea nevoie de șosete, de aceea trebuie să veniți cu ele la magazin. Acest lucru vă va ajuta să alegeți încălțămintea perfectă.