Renovarea băii este o adevărată provocare deoarece, într-un spațiu limitat, trebuie să găsim loc pentru toaletă, cadă, chiuvetă, mașina de spălat, spațiu de depozitare și, pe lângă aceasta, ne dorim ca să fie comodă și frumoasă. Este destul de complicat chiar și pentru profesioniști. De aceea, când alegem să ne renovăm singuri baia, comitem destul de multe greșeli. Iată care sunt cele mai frecvente:
Suport pentru prosoape conectat la sistemul de încălzire.
Marea majoritate are suporturi de prosoape conectate la sistemul de încălzire. Deși pare a fi cea mai simplă și mai ieftină soluție, are un dezavantaj, deoarece funcționează numai în timpul sezonului de încălzire.
Profesioniștii ne recomandă să optăm pentru suporturi electrice, care vor funcționa pe tot parcursul anului sau există și modele combinate care funcționează cu apă iarna și sunt încălzite cu energie electrică vara.
Izolarea căzii.
Metodele de izolare a căzii compensează de obicei greșelile comise, dar ar putea duce la conflicte cu vecinii, deoarece riscăm ca apa, care va pătrunde după plinte sau silicon, să ajungă la vecini.
Pentru a evita asemenea situații trebuie să alegeți o cadă de dimensiunea băii și să o instalați după care să puneți faianța.
Garnituri de cauciuc.
Atunci când instalează chiuveta, constructorii folosesc adesea garnituri de cauciuc pentru a se asigura că apa nu va curge printre spațiul dintre faianță și chiuvetă. După câțiva ani aceste benzi de cauciuc se îngălbenesc și arată inestetic. În plus, după o perioadă, nu mai sunt ermetice.
Pentru a evita aceste probleme ar trebui să fixați chiuveta cât mai aproape pe perete. În acest caz poate fi etanșată cu silicon de culoarea faianței, care nu se va îngălbeni și va fi complet invizibil, iar dacă va începe să curgă, poate fi reînnoit.
Lipsa ventilatorului.
Chiar daca aerisirea funcționează foarte bine, nu este suficientă pentru baie. Dacă nu avem un ventilator, riscăm ca umiditatea să fie ridicată și să ducă la apariția mucegaiului.
O soluție foarte bună ar fi instalarea unui ventilator, care să aibă un întrerupător separat.
Plăci în relief pe pereți.
Plăcile în relief arată minunat, însă, atunci când sunt instalate pe pereții din baie, se vor vedea toate defectele și, pe lângă aceasta, curățarea lor poate deveni o adevărată provocare.
Este mult mai practic să optați pentru plăci netede, care se curăță mult mai ușor, iar suprafața lor netedă va reflecta mai multă lumină, extinzând astfel spațiul băii.
Placi netede pe podea.
Dar pentru podeaua băii este mai bine să alegeți gresie cu relief, fiind o opțiune mai sigură, deoarece plăcile netede pot fi alunecoase.
O singură sursă de iluminare.
Lipsa iluminării suplimentare poate crea două probleme: pe de o parte s-ar putea să nu existe suficientă iluminare deasupra capului, umbrele de la mobilier și instalațiile sanitare vor sta în colțurile băii și nu vă veți putea vedea în oglindă. Pe de altă parte, dimpotrivă, poate fi prea multă lumină atunci când doriți să vă relaxați în cadă. Puteți, desigur, aprinde lumânări, dar o soluție mai practică ar fi instalarea unor surse de lumină suplimentare. Oglinzile iluminate sau banda cu diodă în jurul perimetrului dulapurilor vor crea o atmosferă plăcută în baie și, pe lângă aceasta, vă vor ajuta să vă bărbieriți ori să vă machiați.
Țevi la vedere.
Mulți proprietari de apartamente lasă, din motive de siguranță, țevile la vedere pentru a observa orice scurgere.
Însă acestea nu arată prea bine. În plus țevile din materiale moderne, asamblate de meșteri profesioniști, vor rezista mult timp fără scurgeri.
Trape de vizitare de culoare albă.
Aceste găuri sunt, de obicei, acoperite cu trape albe din metal sau plastic, care ies în evidență pe fundalul băii. O soluție mult mai modernă și mai estetică ar fi să lăsați un spațiu mic și să-l acoperiți cu plăci de faianță. Acesta va fi complet invizibil și nu va afecta aspectul băii, iar accesul la țevi va rămâne.
Sticlă în loc de perdea.
Mulți consideră că perdeaua de baie este depășită, iar sticla este un element de design modern. Însă perdeaua, pe lângă faptul că este mai ieftină, este și mai eficientă. Sticla are o serie de dezavantaje de care se plâng cumpărătorii: o sticlă mică nu oferă practic nicio protecție împotriva apei, iar cu una prea mare ar putea fi incomod să intrăm în baie. Un alt dezavantaj este că sticla trebuie spălată după fiecare duș.