9 fapte curioase despre vikingi, care, după cum se pare, erau mult mai plini de farmec decât ni se arată în filme

După ce am privit mai multe filme ni s-a format un stereotip precum că vikingul este un bărbat sever și neîngrijit, care poartă haine de culoarea noroiului. Și doar istoricii știu că vechii scandinavi au fost poate cei mai bine îngrijiți oameni din Europa, preferau coafurile complicate, cucereau inima englezoaicelor și aveau lună de miere.

Aveau mare grijă de aspectul lor pentru a putea preveni sfârșitul lumii.

În fiecare dimineață vikingii aveau proceduri de autoîngrijire, iar sâmbăta era pentru baie și spălatul hainelor. Există o presupunere că motivul curățeniei lor consta în reprezentările mitologice. Poezia scandinavă subliniază importanța începerii zilei „pieptănat și spălat”, deoarece este imposibil de prezis unde poate ajunge până seara.

Pentru a nu stânjeni zeii și strămoșii cu aspectul lor trebuia să arate decent. În plus, un aspect îngrijit era esențial pentru menținerea ordinii. O manichiură îngrijită, potrivit vikingilor, putea ajuta la întârzierea lui Ragnarok (adică sfârșitul lumii).

Se îmbrăcau cu stil.

În filmele despre vikingi ni se arată de obicei oameni îmbrăcați în haine întunecate și sumbre, în nuanțe de gri și maro. Dar în realitate le plăceau culorile aprinse: albastru, verde, violet, roșu și galben.

Le plăceau și bijuteriile. Printre articolele preferate se numărau inelele pentru gât, colierele, brățările, inele la mâini și la picioare, cercei, amulete și pandantive, mărgele și broșe.

Apropo, femeile vikinge aveau capul acoperit, deși pe ecran ni le arată cu părul desprins. De obicei purtau șapcă sau eșarfă.

Erau niște cuceritori de inimi.

Vikingii erau atât de atrăgători încât până și britanicii încercau să-i imite. Unul dintre cronicarii britanici a descoperit că scandinavii au sedus domnișoarele locale datorită aspectului și manierelor. Iar obiceiul de a face baie și de a-și schimba hainele le-a oferit vikingilor un avantaj față de bărbații locali.

Bărbații se machiau.

Bărbații vikingi își conturau ochii cu o vopsea specială din antimoniu zdrobit, migdale arse, plumb, cupru oxidat, ocru, cenușă, malachit și crisocola. Această metodă le proteja ochii de lumina soarelui. Alte surse afirmă că un astfel de machiaj era eficient pentru alungarea insectelor.

Și își vopseau părul.

Locuitorii Scandinaviei erau blonzi, mai ales în partea de nord. Asta nu înseamnă că printre vikingi nu existau bruneți, șateni sau roșcați, dar culoarea deschisă a părului era preferata lor. De aceea, atât bărbații, cât și femeile foloseau săpun de leșie care le decolora părul și barba.

Purtau și dreadlocks.

Vikingii aveau în general mare grijă de părul lor și îl pieptănau cel puțin o dată pe zi. Unii istorici consideră că făceau acest lucru pentru a lupta împotriva păduchilor, dar până acum nu există dovezi concludente în acest sens. Poate că pur și simplu le plăcea procesul de pieptănare.

Și se presupune că vikingii purtau dreadlocks. O astfel de coafură aveau tinerele necăsătorite și bărbații care mergeau în campanii îndepărtate.

Mâncau morcovi albi și pâine din scoarță de copac.

După standardele Europei medievale vikingii au mâncat destul de bine. Toate categoriile sociale – de la regi la simpli marinari – mâncau în fiecare zi carne. Adesea aceasta era carne de porc, deoarece porcii erau ușor de crescut, dar se consuma și carne de vită, miel și capră precum și de cal.

Aveau un fel de mâncare preferat care se numea scouse. Pe măsură ce carnea și legumele gătite erau scoase din oală, se adăugau altele noi și așa mai departe timp de câteva zile. Scouse se consuma cu pâine coaptă din tot felul de cereale, fasole si chiar scoarță de copac. Printre legumele pe care le consumau se numărau varza și morcovii albi.

Vikingii aveau lună de miere.

Nunta avea loc vinerea deoarece aceasta este ziua lui Frigg – zeița care patronează familia. Se căsătoreau de obicei toamna deoarece era timpul recoltei și puteau pune pe masă foarte multe bunătăți. Printre cadourile care li se ofereau tinerilor căsătoriți era o băutură făcută din miere care se consuma timp de o lună, de aici și provine expresia „lună de miere”.

Soții puteau divorța din cauza hainelor partenerului.

Adulterul masculin nu era considerat un motiv valid pentru divorț. Dar în cazul în care soțul purta haine femeiești, în special cămăși decoltate, soția putea cere divorțul. Dacă o femeie apărea în public în pantaloni bărbătești, atunci soțul putea divorța de ea.