9 ecranizări care s-au dovedit a fi mai bune decât cărțile din care au fost inspirate

Astăzi, există un număr foarte mare de ecranizări inspirate din cărți. Dar, din păcate, filmul nu reușește întotdeauna să transmită toate experiențele personajelor și detaliile descrise de autor. Am selectat 10 filme care nu numai că au redat excelent subiectul original al cărților, dar, în unele privințe, chiar le-au depășit.

1. Fight Club

Autorul cărții: Chuck Palahniuk. Regizorul filmului: David Fincher

Când a fost lansat filmul, spectatorii și criticii erau sceptici în privința succesului lui. Abia după 10 ani The New York Times a publicat un articol în care „Sala de lupte” a fost numit „după toate estimările, unul dintre cele mai valoroase filme ale vremurilor noastre”. Acesta este plin de citate, dintre care cel mai faimos este: „Prima regulă a Sălii de luptă: să nu spui nimănui despre Sala de luptă”. Rolurile din acest film au fost interpretate de cei mai renumiți actori: Edward Norton, Brad Pitt și Helena Bonham Carter. Chiar și Chuck Palahniuk a recunoscut că sfârșitul filmului s-a dovedit a fi mai reușit decât încheierea cărții.

2. Forrest Gump

Autorul cărții: Winston Groom. Regizorul filmului: Robert Zemeckis

În film, personajul principal este prezentat drept un tip bun și naiv, deși în carte el este portretizat ca un cinic intolerabil. Regizorul a decis să se îndepărteze puțin de romanul original și să-l arate pe Forrest Gump drept o persoană inofensivă care va deveni simpatic publicului. Și a avut succes: filmul a câștigat 6 premii Oscar.

3. One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975

Autorul cărții: Ken Kesey. Regizorul filmului: Milos Forman

Cartea și filmul ne vorbesc despre modul în care protagonistul, jucat de celebrul Jack Nicholson, ajungând într-un spital de psihiatrie, nu este de acord cu regimul impus și încearcă să lupte împotriva acestuia. Ecranizarea romanului a fost criticată chiar de autorul său, Ken Kizi, pentru faptul că „naratorul” a fost împins în fundal. Dar, în ciuda acestui fapt, filmul a primit 5 premii Oscar la cele mai prestigioase nominalizări.

4. Schindler’s List

Autorul cărții: Thomas Keneally. Regizorul filmului: Steven Spielberg

Filmul a fost filmat pe marginea cărții „Sicriul lui Schindler” de scriitorul australian Thomas Kenelli, care se bazează pe evenimente reale ce au avut loc în timpul Holocaustului. Protagonistul, Oscar Schindler, a salvat viețile a 1200 de evrei din lagărele de concentrare din Polonia și Germania. Acest film a devenit cel mai scump film alb-negru din istorie.

5. The Great Gatsby, 2013

Autorul cărții: Francis Scott Fitzgerald. Regizorul filmului: Baz Luhrmann

Romanul Fitzgerald a avut cinci ecranizări, dar filmul din 2013 a fost extraordinar. Rămâne doar să ghicim ce l-a făcut astfel – Leonardo DiCaprio în rolul principal sau efectele speciale costisitoare. Însă povestea de dragoste a lui Daisy și Gatsby, în orice caz, merită o atenție specială.

6. The Godfather, 1972

Autorul cărții: Mario Puzo. Regizorul filmului:  Francis Ford Coppola

„Nașul” este recunoscut drept cel mai renumit film gangster. Acesta prezintă povestea vieții a unei familii mafiote siciliene Carleone. Marlon Brando, care a jucat rolul principal, a primit premiul Oscar, dar el l-a refuzat în semn de protest împotriva discriminării populației indigene din America.

7. A Clockwork Orange, 1971

Autorul cărții: Anthony Burgess. Regizorul filmului: Stanley Kubrick

Anthony Burgess a început să scrie acest roman după ce a fost diagnosticat cu tumoare cerebrală. Romanul anti-utopie povestește despre esența agresiunii umane, care nu poate fi corectată nici cu  închisoarea. Stanley Kubrick nu a început să-l filmeze imediat, el a fost oprit de limbajul sofisticat al cărții. Dar după un timp s-a răzgândit și nu adat greș: „A Clockwork Orange” a primit 5 premii și 16 nominalizări.

8. The Green Mile (Culoarul Morții), 1999

Autorul cărții: Stephen King. Regizorul filmului: Frank Darabont

În ciuda faptului că Stephen King are porecla „Regele ororilor”, în „The Green Mile” prevalează mai mult mister, decât coșmaruri. Paul Edgecomb, fostul gardian de închisoare, povestește despre deținutul John Coffey, care este dotat cu supraputeri. Dar din păcate, acest om binevoitor a fost condamnat în mod eronat la moarte.

9. The Shawshank Redemption, 1994

Autorul cărții: Stephen King. Regizorul filmului: Frank Darabont

O altă ecranizare de valoare a operei lui Stephen King, care deja de mai mulți ani este lider pe lista celor mai bune filme ale tuturor timpurilor. Condamnat pentru crimă, Andy Dufrain refuză să stea în închisoare pe viață și începe să-și planifice minuțios evadarea din Shawshank.

Aceste filme se vor a fi privite din nou și din nou. Ce alte ecranizări de cărți considerați că merită vizionate?

error: Content is protected !!