9 diferențe dintre lucrurile ieftine și cele scumpe despre care nu vă vor spune în magazin

Prețul nu este întotdeauna un indicator al calității, mai ales în cazul hainelor. Unele articole mai ieftine pot fi purtate ani de zile, iar altele, cumpărate din magazine scumpe, se pot deteriora după a 3-a spălare. Pentru a nu cădea în plasă trebuie să cunoașteți câteva secrete.

Următoarele informații vă vor ajuta să deosebiți un articol scump de unul ieftin.

1. Luați haina în mână.

Atunci când alegeți tricotaje, încercați să atrageți atenția la densitate și la greutate. Tehnologii din industria confecțiilor folosesc termenul de „densitate de suprafață”, în termeni mai simpli aceasta ar însemna câte grame cântărește 1 metru pătrat. Cu cât acest indicator este mai mare, cu atât țesătura este mai scumpă.

Nu aveți nevoie de instrumente speciale pentru a măsura densitatea. Luați haina în mână și încercați să evaluați densitatea acestuia. O stofă prea subțire se va rupe și se va deforma. O altă modalitate de a testa calitatea este să priviți hainele la lumină, densitatea inegală este un semn al unei țesăturii slabe.

2. Verificați căptușeala.

Pentru articolele de calitate modelul trebuie să se potrivească la cusături. Dacă nu se potrivește, atunci producătorul a încercat să economisească bani. Acest lucru se aplică nu numai în cazul hainei, ci și a căptușelii.

Pentru ca îmbrăcămintea să se potrivească bine, țesătura căptușelii trebuie să fie destul de densă, dar fină. Dacă haina este cusută din țesături elastice precum tricot, guipure, catifea, atunci căptușeala trebuie să fie elastică. Iar pentru o țesătură non-stretch, cum ar fi lână sau bumbac, căptușeala trebuie să fie corespunzătoare.

3. Frecați țesătura.

Scamele strică aspectul țesăturii. Acestea se formează, de obicei, pe materiale sintetice, pe cele cu fibre scurte, pe stofele din fibre sintetice și naturale și pe tricotaje.

În primul rând uitați-vă la compoziție. Cu cât conține mai multe materiale sintetice (poliester, elastan, acril, poliamidă, nailon), cu atât mai repede va forma scame. Pe hainele de lână se formează scame, dar dispar de la sine în timp. Pentru a înțelege dacă haina va face sau nu scame, trebuie să frecați o bucată de țesătură. Materialul necalitativ va face scame imediat.

4. Uitați-vă în buzunare.

Înainte de a trimite articolul la magazin producătorii cos buzunarele laterale ale jachetelor și paltoanelor. Acest lucru se face pentru a se asigura că produsul nu își pierde forma. Șlițurile din spate sunt cusute din același motiv.

5. Luați o batistă.

Hainele necalitative, pe lângă faptul că vor colora celelalte haine, vor lăsa și urme pe piele. Această problemă o întâlnim, de obicei, la blugi. Pentru a preveni acest lucru, încercați să aflați dacă țesătura se va decolora sau nu. Luați o batistă albă, umeziți-o și frecați cu ea țesătura. Dacă se colorează, nu cumpărați haina.

6. Verificați fermoarele și nasturii.

Nasturii de plastic sau metal, fermoarele din plastic sau firele care atârnă trădează o haină necalitativă. Îmbrăcămintea de calitate trebuie să aibă fermoarul închis. Cheutorile trebuie să fie bine prelucrate, tăiate și trebuie să existe un nasture sau un buton de rezervă.

Dacă ați ales o haină cu nasturi din plastic, verificați atent ca aceștia să nu fie prea subțiri și să se potrivească cu nuanța hainei.

7. Mirosiți hainele.

Ați observat că în unele magazine persistă un miros ciudat? Este din cauza formaldehidei, un gaz organic cu miros înțepător. Cu ajutorul acesteia se dezinfectează hainele și se previne apariția mucegaiului. Dar aceasta dispare după mai multe spălări.

Prin urmare, hainele nu numai că trebuie atinse și măsurate, ci și mirosite. Îmbrăcămintea de calitate nu trebuie să aibă un miros înțepător.

8. Verificați cusăturile.

Dacă pantalonii sau blugii au cusături răsucite sau neuniforme, înseamnă că au defect.

9. Dați foc.

Unii producători de îmbrăcăminte ascund compoziția și în loc de 100% bumbac, cumpărătorul primește un amestec de bumbac și poliester. Pentru a determina compoziția unei stofe nu este necesar să o duceți la un laborator pentru examinare. Acest lucru se poate face acasă.

Luați bucata de țesătură care a venit cu nasturele de rezervă sau scoateți un fir și dați-i foc.

— Inul și bumbacul ard uniform și vor mirosi a hârtie arsă. Firele ard puternic și rapid, lăsând o cantitate mică de fum alb.

— Viscoza este fabricată din lemn natural, dar se folosește o metodă chimică. Arde repede, miroase a hârtie arsă și lasă fum cenușiu și cenușă.

— Lâna și mătasea miros ca părul ars sau penele. Arde încet, fibrele se îndoaie și se sting repede.

— Acrilul arde cu o flacără galbenă. Și, după răcire, se formează o bilă.

— Fibrele de acetat (sintetice) ard cu o flacără galbenă cu miros de oțet.

— Lavsanul artificial arde cu o culoare galbenă slabă și emană funingine neagră. După ardere, se formează o bilă densă neagră.

Nu încercați să efectuați acest test în magazin!