9 detalii ce țin de look, interzise soțiilor președinților (dar nu toate sunt gata să renunțe la ele)

Apariția primei doamne face parte din imaginea statului. Codul vestimentar, dar și comportamentul sunt strict reglementate de serviciul de protocol diplomatic, iar soțiile președinților sunt obligate să le respecte la întâlnirile internaționale și la evenimentele oficiale.

Să vedem în continuare care sunt aceste reguli și cine dintre soțiile președinților nu le respectă.

1. Machiajul aprins.

Regina Letizia a Spaniei, soția regelui Filip al VI-lea și prima doamnă a Statelor Unite Melania Trump.

Soția șefului statului trebuie să evite machiajul aprins, nu se permite nici chiar smoky eyes. Fardurile de ochi trebuie să fie în nuanțe pastelate, se permite doar rimel și eyeliner. Dar Melania Trump uită uneori de această regulă, machiajul său favorit fiind ochi fumurii.

2. Sandale.

Regina Iordaniei Rania Al-Abdullah, soția regelui Abdullah II și prima doamnă a Argentinei, Julian Avad.

Prima doamnă nu are voie să poarte sandale, iar pantofii nu trebuie să aibă decoruri precum fermoare, strasuri, curele. Această regulă nu prea este respectată de soția președintelui Argentinei, Julian Avad, care preferă sandalele.

3. Rujuri de culori aprinse și luciul de buze.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, împreună cu soția sa Mehriban Aliyeva.

Rujul roșu și luciurile de buze atrag atenția, de aceea este interzis ca soțiile șefilor de stat să își vopsească astfel buzele. Prima Doamnă a Azerbaidjanului Mehriban Aliyeva uită de această regulă.

4. Lipsa colanților.

Președintele american Donald Trump și prima doamnă a Statelor Unite Melania Trump.

Prima doamnă nu trebuie să apară în public cu picioarele goale. Codul vestimentar permite utilizarea dresurilor mate, de culoarea pielii. Pentru evenimentele mai puțin formale se permit colanții negri. Unica primă doamnă care încalcă această regulă este soția președintelui american Melania Trump.

5. Manichiura de culori aprinse.

Regina Iordaniei Rania Al-Abdullah.

Primele doamne trebuie să uite și de manichiura de nuanțe aprinse: trebuie să aleagă roz pal, culori pastelate sau manichiura franțuzească.

6. Machiajul sidefat și strălucirea tenului.

Prima Doamnă a Chinei Peng Liyuan.

Soțiile președinților sunt fotografiate foarte des aceste detalii se vor observa, cu siguranță, în fotografie. Pudra trebuie să se potrivească perfect cu tonul pielii, iar fardurile de obraz și de ochi trebuie să fie mate. Prima doamnă a Chinei a avut parte de o asemenea experiență neplăcută: după ce a aplicat pudră translucidă, arăta în toate fotografiile de parcă ar fi fost dată cu făină.

7. Fustele scurte și decolteul.

Asma Assad, soția președintelui sirian Bashar al-Assad și prima doamnă a Franței, Brigitte Macron.

Soțiile președinților trebuie să aleagă doar ținute cu mâneci, fără decolteu și să evite fustele scurte. Cu toate acestea, unele dintre ele încalcă destul de des aceste reguli, fustele deasupra genunchiului fiind preferatele soției președintelui francez Brigitte Macron.

8. Ținutele colorate.

Soția celui de-al 44-lea președinte american, Barack Obama, fosta primă doamnă a SUA, Michelle Obama.

Soția președintelui poate include 2 sau 3 nuanțe într-o singură ținută, dar nu mai mult. Pe lângă aceasta ținuta primei doamne trebuie să se combine cu cea a soțului. Această regulă a fost încălcată de multe ori de Michelle Obama, căreia îi plăcea să apară la evenimente în haine colorate sau cu imprimeuri florale.

9. Ținuta aleasă trebuie să fie pe deplin în concordanță cu evenimentul.

Prima Doamnă a Statelor Unite Melania Trump.

Soțiile președinților trebuie să-și aleagă o ținută care să corespundă evenimentului. Deținătoarea recordului pentru încălcarea acestei reguli este Melania Trump.