9 detalii ale aspectului nostru care pot strica, într-o secundă, impresia despre noi

Oamenii își fac, în mai puțin de o secundă, următoarele 3 concluzii universale atunci când se uită la o anumită persoană: cât este de dominantă, dacă este de încredere și dacă este frumoasă. Și deși prima impresie poate fi una greșită, uneori acesta este singurul lucru pe care îl avem la dispoziție: la un interviu, la o primă întâlnire etc.

Vă propunem în continuare câteva informații utile despre modul în care se formează prima impresie și care sunt stereotipurile care ne influențează percepția despre aspectul altcuiva.

Îmbrăcămintea.

Experimentatorii au testat 2 mărci concrete: Lacoste și Tommy Hilfiger. S-a dovedit că logo-ul mărcii segmentului premium îi ridică imediat statutul persoanei care poartă această haină. Oamenii au considerat că această persoană este foarte bogată doar în baza prezenței unui logo.

Trăsăturile feței.

Trăsăturile copilărești ne fac să părem mai atrăgători și mai de încredere. Acesta este, în parte, motivul pentru care persoanele cu „trăsături de copil” sunt achitate în instanță.

Însă aceste persoane ar putea avea de pierdut în carieră, atunci când vor încerca să obțină o poziție de lider, deoarece sunt percepute ca fiind niște persoane mai supuse.

Privirea.

Oamenii tind să creadă că persoanele care evită să-i privească sunt mai puțin sincere, chiar dacă aceasta este, în realitate, o manifestare a timidității.

Coafura.

În timpul experimentului, s-a dovedit că femeile sunt foarte atente atunci când este vorba despre părul altcuiva. la părul altora. Pentru ele este foarte importantă culoarea, lungimea, starea părului, tipul de tunsoare etc.

— Părul drept ne face să părem mai tinere, iar buclele dimpotrivă.

— Tunsoarea în cascadă ne îmbătrânește.

— Deși părul lung adaugă feminitate, este mai puțin asociat cu profesionalismul și încrederea în sine decât o tunsoare scurtă.

Culoarea părului.

Culoarea părului comunică, și ea, destul de multe.

— Nuanțele reci ale parului ne îmbătrânesc, cele calde, dimpotrivă, ne fac să părem mai tinere.

— Persoanele cu părul deschis par mai simpatice și neajutorate, în timp ce brunetele par talentate.

— Bărbații cu părul roșcat sunt respinși mai des atunci când încearcă să facă cunoștință cu vreo domnișoară.

Machiajul și zâmbetul.

Rezultatele cercetărilor științifice au demonstrat faptul că femeile machiate par, în medie, cu 4 ani mai tinere, iar prima impresie despre ele este mai bună cu 37%. În același timp, un machiaj strident este perceput la fel de negativ, precum și absența completă a acestuia, iar machiajul discret a fost foarte apreciat.

48% dintre persoane vor ține minte zâmbetul persoanei, mai puțin îmbrăcămintea sau parfumul.

Stilul de comunicare.

Oamenilor li se pare că, dacă vor fi activi, vor povesti lucruri frumoase despre ei, vor reuși să creeze o impresie bună despre ei. Însă în realitate, după cum ne-au demonstrat  oamenii de știință de la Harvard, oamenii îi simpatizează pe cei care știu să comunice, să adreseze întrebări: persoanele care au adresat cele mai multe întrebări în timpul conversației au lăsat impresia unor interlocutori mai receptivi, atenți, înțelegători și grijulii.

Aspectul îngrijit.

Pentru aceasta trebuie să fim foarte atenți la detalii: unghii, ten, sprâncene, păr etc.