9 locuri de pe planetă ai căror băștinași sunt uniți printr-un detaliu comun

Există o mulțime de așezări incredibile în lume, unde totul pare foarte straniu: obiceiurile, oamenii înșiși și particularitățile lor. Și se crează impresia că locuitorii de acolo sunt uniți printr-un secret comun. Este întotdeauna interesant să întredeschideți cortina și să aflați mai multe detalii.

Echipa noastră vă invită să faceți o călătorie non-stop prin mai multe locuri uimitoare ale planetei noastre.

1. „Regatul piticilor” (China)

© UPI

Persoanelor un pic mai neobișnuite le este, uneori, destul de greu. Dar lângă Kunming aceștia au un regat fabulos. Este un univers unic creat de Chen Mingjing. El le-a oferit piticilor din întreaga țară care au avut de suferit, posibilitatea de a se muta aici. La momentul actual locuiesc aproximativ 125 de persoane cu vârsta cuprinsă între 19 și 48 de ani.

Locuitorii sunt îmbrăcați în costume strălucitoare de spiriduși, îngeri, elfi, prințese și gardieni. Ei au casele asemănătoare copacilor și ciupercilor. Ei se simt bine și confortabil aici și nimeni nu-i ia peste picior.

© mtnsh

Aici toată lumea lucrează. Ei organizează diferite tipuri de distracție și excursii pentru turiști. La sfârșit de săptămână se ocupă de activitățile casnice, joacă poker, volei, merg la cursuri gratuite de limba engleză.

© mtnsh

În pofida dezacordului „oamenilor mari” față de localitatea lor, piticii sunt fericiți. Ei trăiesc în universul lor confortabil, unde au casă, un loc de muncă și infrastructură, creată special pentru ei, cu școală, clinică, magazine, cafenea și magazin de flori.

2. Indienii piraha: cel mai fericit trib

© gabrielbicho

Tribul care locuiește în preajma râului Amazon este numit cel mai fericit. Ei… Ei nu știu a număra, dar au 2 numere: „câteva” și „multe” și două culori – „luminos” și „întunecos”. Nu știu nimic despre ore și calendare, mănâncă 1-2 ori pe zi și dorm din când în când timp de 20 de minute, pentru ca „somnul îndelungat să nu le ia din forțe”.

Ei au doar 3 grade de rudenie: copil, părinte și frate/soră. Nu există doctrine și ierarhie aici, însă nimeni nu fură și nu omoară.

© danielleshroyer

Ei nu au averi și prejudecăți, nu au fost convinși de predica lui Daniel Everett. Dimpotrivă, el a acceptat viziunea lor asupra lumii, iar limba lor care are 3 vocale și 7 consoane i-au dat peste cap cunoștințele sale de lingvist.

Piraha sunt fericiți, cântă seara și cred că visele și realitatea sunt la fel de importante. La fiecare 7 ani își schimbă numele, țin minte denumirile și proprietățile a mii de plante și animale. Iar copiii lor nu se joacă cu jucării, ci cu copaci, flori, câini și cu spiritele pădurilor

3.  Ikaria: Insula longevității

© edition.cnn

Fiecare al treilea locuitor al Ikariei trăiește până la 90 de ani. Iar ceilalți doi trăiesc până la 100 de ani. Secretul constă în natura paradisiacă a insulei din Marea Egee, 8 izvoare de vindecare și în numărul redus de turiști. Singurătatea nu-i amenință deloc, deoarece aici locuiesc în jur de 10.000 de optimiști.

© nytimes

Aici cunosc doar din auzite despre existența bolii Alzheimer și de „problemele legate de vârstă”. Tot aici a venit din SUA ca să moară și Stamatis Moraitis (în fotografie); medicii i-au spus că îi mai rămâneau doar 9 luni. Grecul Moraitis s-a întors în patrie cu familia sa în 1976 și a trăit fericit încă 37 de ani.

© tilestwra

În Ikaria oamenii nu se grăbesc, lucrează cât pot, se plimbă pe cărările de munte, mănâncă fructe din grădinile lor. Consumă ulei de măsline, pâine dospită, lapte de capră și ceaiuri din plante. Iar seara se întâlnesc cu vecinii la un ulcior cu vin.

Când o omagiată, care-și celebra vârsta de 101 de ani, a fost întrebată în ce constă secretul longevității lor, ea a glumit: „Noi pur și simplu uităm să murim aici!”

4. Cândido Godói: „Țara gemenilor”

© global

Lider absolut în nașterea gemenilor: este Cândido Godói din Brazilia. Aici, într-un cartier, 80 de familii au 44 de perechi de gemeni. Majoritatea locuitorilor au venit din Germania: au început să se mute aici în timpul primului război mondial. La începutul anilor 1990 fenomenul a devenit cunoscut și veneau jurnaliști din toate colțurile lumii. Autorităților locale le-a fost pe plac acest lucru și au redenumit orașul „Tărâmul gemenilor”, au deschis o expoziție și au instalat o statuie „Izvorul fertilității”.

© avipae

Oamenii de știință au avut mai multe presupuneri ce țin de originea fenomenului, printre care apa mai deosebită, izolarea regiunii precum și experimentele genetice ale medicului nazist Josef Mengele. Băștinașii spun că el umbla prin aceste locuri și se dădea drept medic veterinar. Anume în acea perioadă s-a observat primul val al nașterilor de gemeni.

Profesorilor de aici nu le este prea ușor, deoarece elevii gemeni recurg uneori la vicleșuguri în timpul lecțiilor.

5. Tribul vadoma: „oamenii-struț”

© wikimedia

În acest trib există o anomalie genetică a piciorului: ectodactilia. Din cauza absenței a 3 degete de la picior acești oameni au fost porecliți „oamenii-struț”. Oamenii de știință sunt siguri de faptul că ar fi din cauza unor fenomene: legi antice, care interziceau căsătoriile din afara tribului.

© lung

Un bărbat din acest trib, care are 2 copii cu 5 degete, iar 3 cu 2 degete, își amintește: „În copilărie nu mă consideram neobișnuit. Mama și alte persoane din trib la fel aveau 2 degete. Nu am simțit disconfort niciodată: eram activ și mergeam deseori pe jos până la Francistown.

6. Amish: viața în afara timpului

© reesephoto © news © dansgaragetalk

Amishii sunt protestanți pacifiști. Fondatorul comunității lor, Jacob Amman, a pledat pentru limitarea contactului cu persoanele din afara comunității. Dar Ludovic al XIV-lea a început persecutările împotriva „non-catolicilor” și amishii au plecat peste ocean, în Lumea Nouă.

La momentul actual există multe astfel de așezări în SUA (Ohio, Pennsylvania și în alte state), precum și în Canada (Ontario). Ei nu folosesc arme, nu plătesc taxe, nu acceptă ajutoare de la stat. Ocupațiile lor principale sunt agricultura și artizanatul.

© dailymotion

Amishii de rit vechi respectă toate regulile: nu conduc autovehicule, ară terenul cu plugul, nu utilizează electricitatea, telefonul și computerul, în loc de frigider au o cameră cu gheață. Dar amishii moderni nu renunță la combine și la telefoane.

În familii lor sunt, de obicei, minim 5 copii. Toate femeile poartă scufii, le este interzis să se machieze, să-și taie părul și să poarte bijuterii. Bărbații, după ce se căsătoresc, nu au voie să-și radă barba.

© avax

Copiii studiază până la clasa a 8-a, iar la 15 ani începe perioada de Rumspringa. Adolescenții pot încălca regulile și pot părăsi comunitatea. Ei încearcă alcoolul, țigările, își cumpără lucruri la modă. După aceasta 90% dintre tineri decid să rămână în comunitate și să primească botezul.

© tlc

La momentul actual se observă un interes deosebit față de această comunitate. Au existat chiar și emisiuni despre tinerii amish care au mers la New York pentru a cunoaște viața. Iar americanii, obosiți de fast food, au început să viziteze piețele amishilor, unde se vând legume și fructe bio, dulceață, produse de patiserie și obiecte frumoase.

7. „Pictorii liberi” (satul Arden, SUA)

© dannyschweers

În 1900, 2 prieteni, sculptorul Frank Stevens și arhitectul Will Price, au închiriat un teren în Delaware și au creat o comună a artelor. Aici pe oameni îi aștepta o viață liniștită în sânul naturii, munca independentă precum și o taxă pentru pământ.

© wikipedia

Setea de libertate a atras artiști, muzicieni și scriitori. Și „comuna artelor” s-a dezvoltat, vânzând propriile produse. Locuitorii din Arden se consideră adepți ai georgeismului: fiecare persoană deține produsul creat, iar darurile naturii aparțin tuturor.

© dannyschweers

Satul a devenit un colțișor al fericirii. Aici turiștii vin să viziteze târguri și festivaluri, să cumpere creații originale ale ardenilor și să admire casele în stil medieval.

8. Hogewey: „Truman Show” pentru îngrijirea persoanelor în vârstă

© lemonde

În acest „confortabil” sat există case, magazine, cafenele și o fântână în piață. Doar că rezidenții săi sunt pacienții unei clinici pentru persoanele care suferă de demență (demență senilă). Potrivit oamenilor de știință, până în 2030, deja 65 de milioane de oameni ar putea avea acest diagnostic.

Locuitorii din Hogewey nu simt deloc boala și singurătatea. În fiecare apartament-salon locuiesc câte 5-6 persoane, de care are grijă personalul deghizat în comercianți, coafori și alte tipuri de angajați.

© hogeweyk.dementiavillage

Totul este organizat astfel încât persoanele în vârstă să nu iasă din sat. Dar nicăieri nu sunt doctori în halate albe. „Scopul nostru este următorul: să le oferim acestor bătrâni totul pentru a-și putea trăi viața în mod obișnuit”.

În afară de mersul pe jos și de cumpărături, locuitorii din Hogewey se pot plimba cu bicicleta, pot merge la diverse tipuri de cluburi: de muzică, pictură, gătit, grădinărit. Mai există și terapia prin muncă: ajută la spălat, la gătit sau la îngrijirea altor persoane.

© lemonde

Saloanele sunt amenajate ca niște camere obișnuite, cu respectarea stilului anilor în care memoria pe termen scurt a acestor persoane a încetat să funcționeze: interiorul anilor ’70, ’90, etc. Iar datorită bucătăriei mobile, unde li se încălzește mâncarea, se creează impresia că aceasta este gătită acasă.

© cbc

Acest proiect minunat are și mulți critici. Dar cei care se gândesc mai întâi la persoane, observă imediat că locuitorii își iubesc „satul”. Ei au un apetit mai bun, sunt dispuși să comunice, au nevoie de mai puține medicamente.

9. Finca Bellavista: „Paradisul din copaci”

© fincabellavista

Istoria „așezării Treehouse” din Costa Rica este foarte interesantă. Cândva tinerii însurăței Eric și Matt Hogan au cumpărat 600 de hectare de junglă, care era amenințată că urma a fi tăiată. Au început să construiască o casă în copac. Apoi li s-au alăturat și alte persoane care la fel ca și ei iubesc viața din sânul naturii.

© fincabellavista

Astfel timp de 10 ani, nu departe de Oceanul Pacific, a apărut un eco-sat. Ei folosesc panouri solare și o rețea de electricitate fără emisii de carbon, colectează apa de ploaie, cultivă legume și fructe, iar deșeurile merg la procesarea biologică. Toți locuitorii noi care vin obțin îndrumări cu privire la resurse și la regulile de conviețuire.

© fincabellavista

Casele sunt, după cum afirmă Erica, „diferite ca fulgii de zăpadă”, iar din ferestre se deschide o panoramă magică. În locul transportului public se folosesc frânghii întinse. Mulți proprietari ai caselor din copaci le oferă în chirie. Călătorii pot găsi aici o cameră foarte confortabilă. Există, de asemenea, o sufragerie și Wi-Fi.

© fincabellavista

Apropo, oamenii din copaci trezesc o mare curiozitate în rândul reprezentanților faunei. „Cu cât sunt mai mulți oameni și zgomot, cu atât se adună mai multe păsări și animale”.

Matt și Erica ne povestesc: „Prin crearea acestui loc, am urmat apelul inimii, nu al investitorilor. Și ideea noastră „primitivă” i-a inspirat și pe alții”.

Care din aceste așezări neobișnuite v-a surprins? Împărtășiți-vă impresiile.