9 cele mai răspândite greșeli făcute la masă care trădează necunoașterea bunelor maniere

Să ne răspundem nouă înșine cu sinceritate: respectăm noi oare regulile de etichetă în timpul mesei? Și nu e vorba doar de o cină la restaurant, ci și de masa de zi cu zi în cercul familiei. Se spune că un om cu adevărat educat respectă toate bunele maniere chiar și atunci când mănâncă de unul singur. Să vedem care sunt cele mai răspândite gafe din acest punct de vedere.

Codul bunelor maniere este ca o întreagă știință: trebuie să vezi multe exemple, să ții minte toate normele și să împărtășește cunoștințele cu cei din jur. Dar când vine vorba să pui totul în practică… din păcate comitem multe gafe.

Pentru a putea să însușiți mai ușor regulile de conduită la masă, redacția noastră a selectat 9 dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le cunoaștem și să le punem în practică de fiecare dată când luăm masa.

9 reguli de conduită la masă

1. După ce terminați de mâncat, pliați șervețelul în două și așezați în partea stângă față de farfurie. Nu îl șifonați și nu îl faceți ghem. Un șervețel aranjat frumos este un semn că ați terminat de mâncat.

2. Dacă luați prânzul într-un restaurant și serviți o farfurie de ciorbă foarte delicioasă, nu e neapărat să o sorbiți până la ultima picătură, înclinând farfuria pe cât posibil. Oricât de gustoase ar fi bucatele, evitați astfel de mișcări.

3. Dacă faceți o masă cu musafiri importanți, atrageți atenția la locurile alese pentru fiecare dintre ei. Cel mai important oaspete trebuie să stea de-a dreapta stăpânului sau stăpânei casei.

4. Sărutarea oaspeților pe obraz este o tradiție străveche la noi, însă ea nu este potrivită pentru toate evenimentele și toate culturile. Această practică este binevenită în cazul unor oaspeți apropiați sau la evenimentele solemne. Iar spre exemplu la americani sărutul se face o singură dată, în Europa – de 2 sau 3 ori. Aflați aceste elemente culturale înainte să primiți musafiri din alte țări.

5. Obișnuiți să le urați tuturor poftă bună sau bon appetit? Dacă în acest fel doriți să arătați propria ospitalitate sau cunoștințele în limba franceză, să aveți în vedere că le urați oaspeților o digestie bună… Mai potrivit ar fi o formulare de genul “Serviți cu plăcere” sau “Savurați bucatele”.

6. Fiți mai selectivi în privința accesoriilor. La un simplu prânz, chiar dacă este la restaurant, ar fi bine să vă limitați la inelul de cununie și cruciuliță la gât. Bijuteriile pompoase și strălucitoare își au locul doar la evenimentele festive.

7. Dacă în timpul mesei într-o cafenea v-a văzut un prieten și s-a apropiat să vă salute, ridicați-vă neapărat de la masă pentru a-i strânge mâna. Apropo, această regulă e valabilă atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

8. Orice băutură ați avea în pahar, țineți-l de picioruș. Aceasta e singura variantă corectă.

9. Faptul că vă cereți scuze mereu nu este neapărat un semn că sunteți un om educat. Dacă trebuie să răspundeți la telefon în timpul mesei, ar fi indicat să spuneți ceva de felul: “Vă rog să mă scuzați”. Expresiile de genul “Scuze” sau “Pardon” se asociază mai degrabă cu adresarea către personalul de deservire.

Acum mai încercați o dată să răspundeți la întrebarea de la începutul articolul. Răspunsul a rămas același? Din păcate realitatea e că mulți dintre noi vor să arate că sunt mari cunoscători ai regulilor de etichetă, în timp ce dau dovadă de fapte și cuvinte ce dovedesc contrariul.

Gândiți-vă mereu la confortul și plăcerea celor din jur și atunci veți înțelege și veți însuși mult mai ușor regulile bunelor maniere!