8 trucuri care pot transforma chiar și cea mai mică odaie într-un loc plăcut și primitor

Dacă dimensiunea camerei Dumneavoastră este de cel puțin 15 metri pătrați, tavanele sunt înalte și există cel puțin o fereastră, felicitări! Dar nu toate camerele din apartamentele noastre sunt astfel. De aceea proprietarii camerelor mici trebuie să recurgă la diferite trucuri pentru a putea profita de spațiu la maximum.

Iată câteva sfaturi pentru a „salva” o cameră mică și îngustă.

Podeaua.

Într-o cameră lungă și îngustă nu ar trebui să așezați podeaua de-a lungul pereților. Acest lucru este valabil mai ales pentru laminat. Încercați să-l așezați de-a latul. Veți avea nevoie de mai mult timp, dar rezultatul merită deoarece camera va părea mai spațioasă.

Amenajarea mobilierului.

Majoritatea persoanelor aliniază mobilierul de-a lungul pereților pentru a lăsa spațiu în mijlocul camerei. Dar, făcând acest lucru, îngustăm și mai tare camera. Încercați să plasați mobilierul puțin mai departe de pereți (chiar și câțiva centimetri vor avea efect). Puteți amenaja, spre exemplu, o zonă de relaxare în centrul camerei. Dacă încăperea este îngustă, dar lungă, această abordare va ajuta la împărțirea spațiului în zone. Această metodă va crea iluzia unui spațiu suplimentar.

Iluminat.

Iluminatul poate juca un rol foarte important în percepția spațiului. Atunci când camera este foarte mică avem impresia că este suficientă o singură sursă de lumină. De fapt nu este chiar așa. Iluminarea suplimentară este benefică pentru asemenea camere. Dar nu instalați toate luminile pe o singură linie. Este mai bine să le repartizați pe zone separate. Un candelabru sub tavan și câteva aplice pe perete lângă o canapea sau un pat.

Mobilier cu picioare.

Pentru a adăuga „aerisire” camerei merită să renunțați la mobilierul care stă direct pe podea deoarece are tendința de a face spațiul și mai mic. Încercați să alegeți mobilier mai înalt cu picioare (asigurați-vă doar că picioarele nu depășesc cu mult marginile mobilierului, deoarece riscați să vă loviți picioarele).

Oglinzi.

Multe persoane cunosc foarte bine acest truc, unul dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a face chiar și cea mai mică încăpere să pară mai mare. Utilizarea corectă a oglinzilor nu numai că va contribui la crearea impresiei de mai mult spațiu, ci va scoate în evidență caracterul și stilul proprietarului.

Culoarea mobilierului.

Dacă toți pereții din cameră au aceeași culoare (și aceasta este o soluție foarte obișnuită pentru spațiile mici), atunci vă recomandăm să alegeți un mobilier de o culoare similară. Este mai bine să optați pentru nuanțe deschise, alb sau bej. Mobilierul care se potrivește cu nuanța pereților va extinde vizual camera și vă poate ajuta să scăpați de senzația unui spațiu aglomerat.

Culoarea pereților. 

Un alt truc care ține de alegerea culorilor este peretele contrastant. Multe persoane au impresia că pereții monocromi fac ca odaia să pară mai spațioasă. Și este adevărat. Dar mai există foarte multe idei interesante. Puteți, de exemplu, alege pentru un perete o culoare mai întunecată și să optați pentru mobilier deschis la culoare. În acest fel spațiul va deveni dinamic.

Accentele.

Este o idee bună să vă concentrați asupra unei piese de mobilier. În dormitor va fi patul, în sufragerie cel mai probabil va fi o masă. Aranjați celelalte mobilier în așa fel încât focalizarea să se deplaseze către obiectul ales: această metodă va crea iluzia de profunzime.