8 sfaturi și trucuri care în orice moment îți pot salva viața

Deși suntem înconjurați de tehnologii performante nu putem spune că trăim în siguranță. Putem ajunge într-o situație periculoasă în cele mai banale locuri și momente, iar un simplu obicei poate influența supraviețuirea dvs.

Pentru cititorii noștri am selectat un șir de trucuri care pot să vă fie de folos în situații excepționale. Acestea nu necesită o pregătire specială sau niște abilități deosebite.

1. Cheile, banii și telefonul încărcat

Cheile, banii și telefonul mobil sunt lucrurile pe care trebuie să le aveți la dvs. de fiecare dacă când ieșiți din casă. Cheile vă vor ajuta să reveniți acasă oricând, telefonul vă ajută să apelați rudele sau prietenii, precum și serviciile de salvare. Telefonul poate fi o sursă de salvare și a altor persoane, de aceea el trebuie să fie mereu cu bateria plină.

2. Scuzați-vă dacă ați dat peste cineva

Pentru a nu avea neplăceri, scuzați-vă și continuați-vă drumul, chiar dacă sunteți convins că nu sunteți vinovat. Nu puteți ști ce gânduri are cel care a fost deranjat. El poate fi înarmat, poate fi beat sau sub influența narcoticelor, ceea ce îl face imprevizibil. Un simplu „scuzați” vă poate salva viața.

3. Notați-vă cel puțin 3 căi de ieșire

Indiferent unde ați merge, concert, gara feroviară sau școală, asigurați-vă că aveți 3 căi de ieșire din clădire. Această sarcină poate fi atât simplă, cât și dificilă. Priviți în jur, chiar dacă ați văzut doar o singură ieșire, o cale de ieșire de urgență pot fi niște geamuri mari până la podea. În caz că se va întâmpla ceva grav, în acel moment este prea târziu să căutați o ieșire. Dacă le veți ști din timp, vă veți îndrepta direct spre una dintre ele.

4. Jucați-vă în jocul „Găsiți băiatul rău”

Acest joc amuzant poate să vă salveze de la vreun eventual pericol. Indiferent unde v-ați afla, priviți în jur și găsiți persoana care este foarte neliniștită, înfuriată sau speriată. Intuiția noastră rareori greșește. Dacă cineva vă pare suspect, cel mai probabil este adevărat. Încercați să stați cât mai departe de acesta.

5. Dacă vă aflați în avion, numărați rândurile de scaune până la ieșirea de urgență

Dacă avionul se umple cu fum (ceea ce se întâmplă des în situații excepționale), iluminarea poate fi slabă pentru a ajunge la ieșire. Fiind în stare de panică și neclaritate este puțin probabil să găsiți ieșirea. Însă dacă veți ști că între scaunul dvs. și ușa de ieșire sunt, spre exemplu, 9 rânduri, atunci puteți merge spre ieșire numărând scaunele.

6. Antrenați-vă încheieturile mâinilor

Dacă ați încercat vreodată să vă extindeți la bară, cu siguranță ați observat că încheieturile obosesc cel mai repede. Antrenați-vă zilnic încheieturile cu ajutorul unor aparate de extindere mici. În multe situații excepționale veți fi nevoiți să atârnați de o margine îngustă. Dacă veți fi antrenați, atunci vă veți menține un timp mai îndelungat.

7. Nu aplecați capul și nu grăbiți pasul 

Atunci când este observat un pericol oamenii sunt predispuși să plece capul și să grăbească pasul. Deși trebuie să procedați exact invers – să ridicați cu încredere capul și să mergeți încet. Dacă veți urma instinctul primar, veți cădea pradă escrocilor. Dacă cineva vă amenință, încetiniți pasul, ridicați capul și stabiliți gradul de pericol cu privirea periferică.

8. Cum să ieșiți dintr-un automobil care se scufundă

Pentru a ieși dintr-un automobil care se scufundă, mai întâi trebuie să decuplați centura de siguranță. Nu încercați să deschideți ușa, ci coborâți geamul. Dacă nu puteți să-l coborâți, încercați să-l spargeți cu orice obiect greu sau ascuțit. Aveți foarte puțin timp la dispoziție și nu-l pierdeți pentru a deschide ușa, care din cauza presiunii apei nu se va deschide.

Aceste sfaturi simple vor crește gradul de siguranță și vă vor ajuta să acționați corect și rapid în situații excepționale. Protejați-vă pe dvs. și pe cei din jur!