8 secrete din viața membrilor caselor regale, care ne vor lăsa fără cuvinte

Mulți copii citesc romane cavalerești și visează să devină prinți sau prințese. Ținutele elegante, balurile, războinicii curajoși și doamnele rafinate ne duc într-o lume de basm.

Am decis să aflăm dacă într-adevăr viața membrilor caselor regale din secolele trecute a fost chiar atât de frumoasă. Și iată ce am descoperit.

Baia în cadă era o adevărată provocare.

Mulți oameni știu că doamnele nobile făceau baie în cămașă de noapte. Dar unele au mers chiar mai departe. Regina Caroline, soția regelui britanic George al II-lea, făcea baie îmbrăcată complet. Iar cada era acoperită cu cearșafuri de in  pentru a crea un efect de saună ca Regina să nu răcească. Servitoarele sale o spălau atent cu cârpe de flanelă și foloseau de săpun și lapte de iapă. Apoi Caroline era îmbrăcată într-o cămașă de noapte din flanelă și era pusă pe un pat cald. Unii monarhi aveau pat chiar în baie.

Reginele luptau pentru inimile soților lor.

În secolele trecute soțiile monarhilor nu aveau prea multă putere. Pentru a o obține aveau doar câteva pârghii în arsenalul lor. Una dintre acestea era garderoba. Catherine de Aragon și Anne Boleyn foloseau îmbrăcămintea pentru a cuceri inima regelui Henric al VIII-lea. Curtenii care susțineau o anumită persoană demonstrau acest lucru cu ajutorul ținutelor. Adeptele lui Catherine purtau scufii englezești, iar doamnele care o susțineau o pe Anne Boleyn au preferat versiunea franceză.

Ținutele regale se spălau foarte rar. 

Înainte de apariția mașinilor de spălat și a detergenților, spălarea nu era o sarcină ușoară. Cu toate acestea membrii familiilor regale au apreciat mereu curățenia. Fiecare monarh avea o persoană care avea grijă de hainele sale.  Se spălau doar hainele de in, în timp ce restul se periau și să curățau cu pâine albă. Petele se îndepărtau cu diferite ingrediente naturale. Aproape toate ținutele aveau căptușeală de in, care se scotea cu atenție și se spăla în mod regulat.

Menajera cunoștea, de obicei, multe secrete, iar cariera ei și viața liniștită la curte depindeau de capacitatea de a le păstra.

Mirosurile neplăcute erau o problemă.  

În epoca Tudor nobilii purtau lenjerie de in sub haine pe care o puteau schimba de mai multe ori pe zi pentru ca ținuta să nu se îmbibe cu mirosuri mai puțin plăcute.

Hainele se spălau cu produse naturale, iar pentru a elimina mirosurile neplăcute se puneau la uscat pe tufele de rozmarin și lavandă sau chiar direct pe iarbă. Hainele căpătau o aromă plăcută, iar razele soarelui îndepărtau petele rămase.

Pantofii jucau un rol foarte important în garderoba regală.

Moda pantofilor se schimba de la un secol la altul. Începând cu secolul al XVI-lea a câștigat popularitate încălțămintea cu vârful pătrat. Talpa era de obicei din piele, iar straturile superioare puteau fi din mătase și catifea, împodobite cu bijuterii și brodate cu perle.

Rar cine vedea pantofii doamnelor, deoarece rochiile erau foarte lungi. Dar Regina Elisabeta I a cerut ca fustele ei să fie ridicate puțin pentru ca toată lumea să-i poată admira picioarele ei mici și gleznele subțiri.

Coafurile bogate erau nu doar pentru frumusețe.

În secolul al XVIII-lea regina Marie Antoinette a introdus noi modele de coafuri înalte, împodobite cu flori, modele și bijuterii și care costau o avere. Doamnele alegeau astfel de coafuri nu numai de dragul frumuseții, acestea aveau și un anumit sens și ajutau femeile să-și demonstreze atitudinea față de anumite evenimente pe care nu puteau să le exprime cu voce tare.

Unele accesorii necesitau o atenție deosebită.

Una dintre cele mai faimoase pălării din Evul Mediu – hennin – era un atribut obligatoriu al rochiei de carnaval și a rămas și în vremurile noastre. Aceste conuri erau confecționate din in cu amidon sau hârtie rigidă și acoperite cu mătase.

Coafura se fixa pe cap cu ajutorul părului, care era aranjat în formă de con sau cu bucle care se purtau peste urechi. În orice caz nu era deloc ușor să se miște cu o astfel de structură pe cap.

Regii dictau tendințele modei.

Încă din cele mai vechi timpuri regii introduceau noi tendințe și stabileau reguli stricte.

După cum ați observat, pentru a purta niște ținute trebuia să ai o dexteritate de invidiat. De exemplu, în epoca Tudor, nu existau rochii dintr-o singură piesă, ci din câteva elemente separate: jupoane, corset, farthingale, pelerină și mâneci. Toate erau fie cusute împreună, fie fixate cu ace. Prin urmare, doamnele nobile trebuiau să fie foarte atente și să se așeze cu grijă, evitând orice mișcare bruscă.