Este bine cunoscut faptul că butașii pot da rădăcini într-un simplu borcan cu apă. Însă aceasta nu este valabil în toate cazurile. Fie butașul nu lasă rădăcini, fie după apariția primilor muguri butașii se usucă. Pentru a reuși să înrădăcinați diferiți butași vă dezvăluim câteva aspecte importante.
1. Rădăcinile apar mai greu în vasele transparente, decât în cele opace. Alegeți vase în care nu pătrund razele solare.
2. Peste câteva zile apa din borcan va începe să se evaporeze. Nu o schimbați, ci doar adăugați deasupra.
3. Nu trebuie să fie prea multă apă, deoarece în partea de jos a borcanului nu pătrunde oxigen și rădăcinile pot putrezi.
4. Nu puneți în același borcan prea mulți butași. Caprifoiul, spre exemplu, nu va da rădăcini într-un pahar cu apă, unde se află mai mult de trei rămurele.
5. Unii grădinari sunt de părere că cu cât sunt mai lungi butașii, cu atât este mai bine. Acest lucru este greșit. Cu cât este mai jos situată tăietura ramurii de unde este luat butașul, cu atât mai bine se va prinde.
6. Cel mai bine vor da rădăcini butașii care sunt tăiați din ramurile laterale, care nu cresc prea repede.
7. Cu cât este mai bătrână planta-mamă, cu atât mai greu se vor prinde butașii.
8. Cel mai important secret! Dacă butașii nu au frunze, atunci rădăcinile se vor forma mult mai bine la întuneric. Dacă a apărut cel puțin o frunzuliță sau dacă a început să înmugurească, atunci butașul are nevoie de lumină pentru a prinde rădăcini.