Fiecare dintre noi a fost supus manipulării psihologice cel puțin o dată în viață. Oamenii care se ocupă cu așa ceva au abilități în șantaj, laudă, amenințări, inducerea simțului vinovăției ș.a.
Victima manipulării execută indicațiile acestora în detrimentul propriilor interese.
Iată 8 reguli care vă vor ajuta să evitați manipulările.
feedyeti
1. Nu uitați de drepturile dvs.
Pentru a evita manipulările trebuie să fiți conștienți de drepturile dvs. și să fiți vigilenți atunci când ele vă sunt încălcate.
Iată drepturile dvs. fundamentale:
- dreptul la respect din partea altor oameni
- dreptul la libera exprimare a gândurilor și opiniilor
- dreptul de a stabili propriile priorități
- dreptul de a spune “nu” fără a te simți vinovat
- dreptul la protecție împotriva amenințărilor fizice, morale și emoționale
Aceste drepturi fundamentale determină hotarele spațiului dvs. privat. Dacă măcar unul din ele este încălcat, este posibil ca dvs. să fi devenit victimă a manipulării.
2. Păstrați distanța
hackernoon
De obicei manipulatorii își schimbă “măștile”: față de un om au o atitudine amabilă și binevoitoare, iar pe altul încearcă să-l înjosească și să-l sfideze. Atitudinea lor depinde nu doar de persoana cu care interacționează, ci și de circumstanțe.
În unele situații ei se arată vulnerabili, iar în altele sunt extrem de agresivi. Rețineți că astfel de schimbări bruște sunt nenaturale și trebuie să vă trezească semne de întrebare. Țineți astfel de oameni la distanță.
3. Nu luați aproape de inimă cuvintele manipulatorului
Manipulatorul profită de pe seama slăbiciunilor dvs. Alături de un astfel de om vă veți simți vulnerabil și neajutorat. Ba chiar ați putea să vă reproșați că nu corespundeți așteptărilor acestuia.
Urmăriți cu atenție astfel de sentimente și nu luați aproape de inimă cuvintele manipulatorului. Scopul său principal este să vă facă să vă simțiți lipsit de valoare, astfel încât să vă poată pregăti pentru rolul de slugă.
Răspundeți la aceste întrebări pentru a afla dacă cineva vă manipulează:
- Posibilul manipulator manifestă un respect sincer față de mine?
- Cât de argumentate sunt așteptările și cerințele sale?
- Cât de echilibrată este relația noastră? Poate numai eu depun efort pentru binele său, iar el nu face altceva decât să profite?
4. Nu vă temeți să puneți întrebări incomode
investorsinpeople
Manipulatorul mereu cere ceva, făcându-vă să uitați de propriile necesități. În astfel de momente nu vă jenați să îi puneți câteva întrebări incomode:
- Considerați că cerința asta e rațională?
- Oare aceasta e o atitudine cinstită față de mine?
- Ce am eu din asta?
- Asta e o rugăminte sau o cerință?
Asemenea întrebări vă vor permite să vedeți esența situației. Dacă manipulatorul are o minimă capacitate autocritică, probabil că va ceda.
Totuși unii manipulatori vor ignora complet întrebările dvs. și vor continua să insiste asupra punctului lor de vedere. În asemenea cazuri aplicați următoarele recomandări.
5. Nu vă grăbiți niciodată!
Manipulatorii preferă graba: așteaptă de la dvs. o decizie cât mai rapidă. În situații de criză de timp omul devine o victimă sigură, căci poate fi manipulat mult mai ușor. Rețineți: dacă sunteți supus presiunii, nu vă grăbiți să luați hotărârea.
Faceți o pauză, spuneți-i ceva de genul: “Mă voi gândi la asta”. O astfel de reacție nu numai că vă va oferi mai mult timp pentru a analiza situația, ci și s-ar putea să-l facă pe manipulator să cedeze.
6. Învățați să spuneți “Nu!”
naaree
A spune “Nu” este o capacitate foarte utilă împotriva manipulatorilor. Învățați să refuzați într-o manieră diplomatică, dar fermă. Un “Nu!” spus la momentul potrivit vă va salva o mulțime de timp și de nervi.
Străduiți-vă să formulați refuzul foarte argumentat, aducând dovezile și argumentele necesare. În acest fel veți putea evita manipularea, păstrând totodată o relație amiabilă cu acel om.
7. Învățați să vă opuneți manipulării
Manipulatorii pot folosi cele mai incredibile mijloace pentru a-și atinge scopul. Pentru ei sunt acceptabile astfel de acțiuni ca șantajul, intimidarea, înjosirea în public etc.
În astfel de situații e foarte important să rămâneți calm. Faceți-l pe manipulator să înțeleagă că trucurile sale nu vă afectează, atunci e foarte probabil ca el să cedeze. Important e să nu faceți concesii în fața lui.
8. Discutați despre consecințe
Capacitatea de a prognoza și de a formula posibilele consecințe ale manipulării sunt foarte importante în relația cu astfel de oameni.
Această mișcare îl va deruta pe manipulator și îl va face să renunțe la trucurile sale.
Cât de des v-ați ciocnit cu asemenea oameni? Care din aceste strategii vă pare cea mai eficientă?