8 produse alimentare pe care le depozităm în zadar în cămara cu provizii

Unele alimente, chiar dacă producătorii ne încurajează să le cumpărăm în cantități mari, nu se recomandă să le păstrăm prea mult timp deoarece nu avem, pentru unele produse, condițiile necesare de păstrare. Prin urmare, în loc să economisim, face cheltuieli duble, aruncând aceste produse.

Vă propunem în continuare o listă de produse alimentare care nu se recomandă să fie cumpărate în cantități mari.

1. Făina.

Chiar dacă făina se poate păstra pe termen lung, nu este deloc ușor să-i creăm condiții de păstrare în apartamentele noastre, din cauza schimbărilor de temperatură și a umidității ridicate.

Pe lângă faptul că produsul absoarbe umezeală din aer, atunci când este păstrat necorespunzător, devine un mediu favorabil pentru diferite tipuri de microorganisme. De aceea vă recomandăm să nu depozitați mai mult de 1-2 kg de făină.

Pentru depozitarea corectă a făinii trebuie respectate următoarele reguli :

— temperatura din cămară nu trebuie să depășească 20 ° С;

— umiditatea aerului trebuie să fie până la 60%;

— produsul trebuie păstrat într-un vas ermetic.

2. Ulei.

Durata de păstrare a uleiului depinde de tipul acestuia și de metoda de preparare. Uleiul de floarea-soarelui își păstrează proprietățile benefice de la 1,5 la 6 luni, iar cel de măsline 1-2 ani, cu condiția că s-au respectat regulile de păstrare. De îndată ce deschidem sticla, apare primul contact al uleiului cu oxigenul și termenul de valabilitate se reduce, fiind de până la o lună. De aceea este mai bine să cumpărați o singură sticlă și să o păstrați într-un loc întunecos și rece.

3. Condimente.

Condimentele întregi pot fi păstrate până la câțiva ani, dar majoritatea persoanelor preferă să cumpere condimente măcinate, perioada de valabilitate a cărora este mult mai scurtă. Condimentele se păstrează la o temperatură de până la 20 ° C, iar umiditatea aerului nu trebuie să depășească 75%.

Chiar dacă acestea sunt depozitate în vase etanșe, atunci când le deschidem absorb umezeala din aer și, pe lângă aceasta, condimentele măcinate își pierd rapid gustul. De aceea se recomandă să cumpărați cantități mici și să le măcinați în timpul gătitului.

4. Orezul brun.

Orezul alb se păstrează între 10 și 18 luni, în funcție de condițiile de păstrare, dar și de metodele de prelucrare ale acestuia. Orezul brun are însă un termen de păstrare foarte scurt, deoarece conține multe substanțe biologic active. După deschiderea pachetului se va păstra la frigider. Cel mai bine este să cumpărați astfel de cereale în pachete mici. Dacă îl veți găti imediat, acesta va aduce beneficii maxime.

5. Nuci.

Nucile grecești se pot păstra până la 12 luni, iar nucile descojite doar 2-4 săptămâni, dacă păstrate la temperatura camerei și până la un an dacă sunt păstrate în congelator.

Este mult mai ușor să cumpărați nuci în cantități mici și să nu le păstrați mai mult de o lună.

6. Cafea.

Există zeci de soiuri de cafea și fiecare tip are propriile reguli de păstrare și termen de validitate care este, în medie, de la 6 luni la 1,5 ani.

Cafeaua proaspăt măcinată este mult mai gustoasă, de aceea nu se recomandă să cumpărăm cantități mari de cafea măcinată. Se recomandă ca, după deschiderea pachetului, să fie consumată într-o săptămână deoarece gustul și beneficiile sale dispar.

Dacă totuși decideți să cumpărați un pachet mare, o puteți păstra la temperatura camerei, în vase etanșe, iar restul în congelator.

7. Cartofi.

Cartofii au, de asemenea, nevoie de condiții optime de păstare:

— temperatura 13-18 ° С;

— încăpere aerisită;

— să fie protejați de lumina solară directă.

Cartofii se păstrează timp de 6-8 luni. Mulți îi depozitează în subsol, dar este destul de dificil de controlat nivelul de umiditate de acolo.

În apartament le putem păstra nu mai mult de 3 luni, după aceea apar pete verzi și încolțesc și nu mai pot fi consumați.

8. Miere.

Acest produs poate fi păstrat până la 2 ani, cu condiția să fie închis ermetic. Din momentul deschiderii vasului termenul de valabilitate se va înjumătăți. Dar, fiind expusă la temperaturi ridicate, umiditate și razele solare, mierea își pierde rapid din proprietățile sale benefice. De aceea este mai bine să o cumpărați în cantități mici.