8 lucruri pe care părinții trebuie să le facă pentru a crește și a educa copii puternici din punct de vedere mental

Copilul obișnuiește să perceapă tot ce îl înconjoară ca pe ceva ostil și face tragedie din orice. Cașcavalul pane are crusta prea tare? − Plânge. Nu îi reușește să strângă piesele Lego? − Bate din picioare în semn de indignare.

Amy Morin, psihoterapeut și autoarea cărții „13 lucruri pe care părinții puternici mental nu le fac”, dezvăluie 8 practici ale părinților care educă copii puternici mental.

Forța mentală îl va face însă mai rezistent, îl va ajuta pe copil să se ridice după eșecuri și îi va da puterea de a continua, chiar și atunci când nu va mai avea încredere în sine.

1. Ei permit copiilor să lupte pentru a fi mai rezistenți.

„Toți copiii pot dezvolta abilități care îi vor ajuta să fie rezistenți”, menționează Amy Morin. „În calitate de părinți, trebuie să le oferim posibilitatea de a-și dezvolta aceste abilități și să îi ajutăm să le pună în practică.”

Cel mai rău lucru pe care părinții îl pot face pentru copiii lor, spune Amy Morin, este ca părinții să fie prea protectori cu ei. Astfel de acțiuni împiedică copiii să învețe cum să acționeze independent.

Cu alte cuvinte, părinții care își învață copiii că greutățile sunt o parte indispensabilă a vieții, sunt cei care își educă copiii să fie independenți.

2. Îi învață pe copii să accepte cu calm orice nereușită și refuz.

Din diferite motive, este important ca copiii să învețe cum să facă față atunci când li se spune „NU”. Eșecul poate fi cea mai bună lecție de viață. Ajutați-l să înțeleagă că eșecurile fac și ele parte din viață și că îl ajută să evolueze, nu înseamnă sfârșitul, ci doar începutul. Ei sunt suficient de puternici pentru a face față nereușitelor și în acest caz au dreptul la o alegere.

3. Nu cresc copii slabi și vulnerabili.

„Este ușor să dai vina pe ceilalți pentru problemele tale”, spune Morin. Dragostea părintească uneori îi face pe copii să recurgă la acest gest. Dar acest instinct este periculos.

„Părinții trebuie să le spună copiilor că viața nu este corectă, dar ei sunt puternici pentru a face față nedreptăților”, menționează Morin.

„Este greșit să protejăm în exces copiii, astfel îi transformăm în ființe vulnerabile.” Luptați cu acest instinct.

4. Îi ajută să își gestioneze emoțiile.

„Trebuie să arătați copiilor dvs. că le împărtășiți emoțiile și că îi susțineți”, spune Morin. „Părinții ar trebui să știe când să facă un pas înapoi și să lase copilul să facă față greutăților, dar în același timp să le fie alături.”

Este foarte important să îi învățați pe copiii dvs. să vorbească despre sentimentele lor. Acest lucru îi va ajuta să-și exprime și să își înțeleagă emoțiile, de asemenea să învețe cum să facă față situațiilor dificile. „Părinții ar trebui să se întrebe, dacă oferă copiilor săi competențele și instrumentele de care ei au nevoie pentru a fi independenți”, adaugă Morin.

5. Îi învață să-și eticheteze sentimentele și emoțiile.

„Etichetarea emoțiilor lor este un prim pas în înțelegerea modului în care aceste emoții influențează comportamentul copiilor”, spune Morin. „Dacă copilul dvs. vă spune că este supărat, el nu va da din picioare sau nu vă va lovi pentru a arăta cât este de furios.”

Cu alte cuvinte: copiii care nu pot vorbi despre sentimentele lor, de regulă, păstrează aceste sentimente în sine și apoi le manifestă sub formă de agresiune pasivă sau activă.

Atunci când cresc, ei nu știu cum să facă față furiei sau tristeții.

Ajutând copiii să se simtă confortabil atunci când vorbesc despre emoțiile lor în voce tare, îi ajutați să înțeleagă și să facă față lucrurilor ce îi supără. Copiii care gândesc realist, se simt mai încrezători în ei înșiși și sunt mai rezistenți.

6. Îi învață să își gestioneze emoțiile.

„Cunosc părinții care, atunci când copiii lor se plictisesc sau sunt supărați, ei găsesc toate mijloacele pentru a-i distra”, spune Morin. „De exemplu, o carte de colorat sau o loțiune care miroase bine, astfel le reamintesc copilului că trebuie să fie distrași atunci când sunt supărați.”

Părinții trebuie să învețe copiii să-și asume responsabilitatea pentru sentimentele lor și să se liniștească.

Învățați-i pe copiii dvs. să-și recunoască sentimentele și că pot alege modul în care își pot gestiona emoțiile lor. Ei trebuie să identifice ce funcționează pentru ei.

7. Îi învață să își recunoască greșelile și să le corecteze.

Atunci când părinții recunosc că greșesc, își învață odraslele să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile și deciziile sale.

Important este ca părinții să-și recunoască greșelile și apoi să le corecteze. Atunci când fac acest lucru în prezența copiilor, indiferent de greșeală, ei dau o lecție de viață copiilor săi: sunt sinceri și corecți și încearcă să își corecteze greșelile.

8. Îi învață că nu doar rezultatul este important, dar și eforturilor sale.

„Potrivit un studiu care arată că atunci când fetele se bucură de reușite, părinții obișnuiesc să le spună: „Ești cea mai bună, pentru că ai studiat din greu.” Dar atunci când băieții reușesc, le spun: „Ai trecut acest test bine, pentru că ești inteligent”, spune Morin. Și acest lucru, constituie o problemă.

Atunci când lăudați rezultatele unui copil bazându-vă pe talentele lui, poate duce la probleme pe termen lung.

„Când acordăm prea multă atenție rezultatelor, copiii vor considera că rezultatul este cu mult mai important decât efortul depus. Spre exemplu, va încerca să copieze pentru a primi o notă bună deoarece știe că rezultatul este esențial.”

Copiii trebuie învățați că este important să fie sinceri și să muncească din greu. Un copil care știe că totul depinde de eforturile sale va fi mai calm și va face față eșecului.