După ce ne renovăm urmează să procurăm mobila iar apoi să o amenajăm frumos. Dar puține persoane reușesc să o facă în așa fel încât locuința să fie confortabilă și să nu arate ca un depozit de mărfuri.
Iată care sunt greșelile pe care le comitem de obicei atunci când amenajăm mobilierul și cum putem să le reparăm.
1. Alegerea mobilierului de bucătărie înainte de a cumpăra aparate electrocasnice.
Atunci când proiectați o bucătărie este mai bine să alegeți întâi aparatele de uz casnic (frigider, aragaz, mașină de spălat vase, cuptor cu microunde și alte lucruri necesare) și să le aranjați în locurile potrivite și abia apoi să alegeți setul de mobilă, masa și restul. În caz contrar ați putea să nu aveți suficient spațiu pentru aparatele de uz casnic, iar bucătăria va părea aglomerată.
2. Baia mare nu este împărțită în zone.
Când zona băii este mare proprietarii plasează adesea toată mobila și instalațiile sanitare de-a lungul pereților, iar în mijloc există mult spațiu gol, care nu arată prea bine. În acest caz designerii recomandă să recurgem la împărțirea spațiului în zone. Acest lucru se poate face folosind un perete de sticlă sau un perete despărțitor. Este mai bine să împărțiți spațiul în 2 sau 3 părți: zona de spălare, toaleta și o camera de duș.
3. Nu există o zonă centrală în cameră.
Este imposibil să amenajezi o cameră cu gust, dacă nu există un accent în ea. Acesta ar putea fi vederea de la fereastră, un șemineu, un perete de accent (de exemplu, dacă este pictat manual), un fel de operă de artă, chiar și o măsuță de cafea. Chiar și dimensiunea camerei este suficientă, pot exista două astfel de zone, dar nu mai mult, deoarece camera va părea aglomerată.
Adesea televizorul devine centrul camerei, însă designerii nu recomandă acest lucru deoarece, în loc să comunicați cu persoanele dragi, veți sta lângă ecran. Dacă doriți totuși ca televizorul să fie un obiect central, plasați canapeaua sau scaunele nu într-o linie dreaptă vizavi de ecran, ci într-un semicerc, astfel încât să puteți comunica confortabil și să vă uitați unul la altul, nu la televizor.
Odată ce v-ați hotărât asupra centrului camerei, trebuie să începeți să aranjați mobilierul mare în jurul acesteia, care, de obicei, stă spre punctul focal. Abia după acest pas puteți trece la decorare.
4. În apropiere se află obiecte de aproximativ aceeași înălțime.
Există o regulă: când te uiți prin cameră privirea ar trebui să „sară” și nu să se miște pe o singură linie. Acest lucru se realizează prin mobilier de diferite înălțimi. Dacă aveți, de exemplu, două dulapuri înalte, puneți unul în colțul din stânga camerei și pe celălalt în colțul opus că se echilibrează reciproc. Nu puneți aceste dulapuri unul lângă altul deoarece camera va părea aglomerată.
Un alt sfat util este să combinați diferite forme: rotunde cu pătrate etc. De exemplu este mai bine să plasați o masă rotundă sau ovală lângă o canapea dreptunghiulară, decât una dreptunghiulară sau pătrată.
5. Masa din bucătărie ocupă mult spațiu.
O masă mare nu este o soluție prea bună pentru o bucătărie mică deoarece ocupă prea mult spațiu. În acest caz puteți recurge la un truc: în loc de canapele sau scaune standard cu spătar optați pentru bănci sau scaune care pot fi ascunse sub masă. Va fi mult mai mult spațiu liber.
6. Canapeaua este amplasată cu spatele la ușă.
Designerii nu recomandă amplasarea canapelei cu spatele la ușă deoarece creează disconfort pentru că nu vă veți putea relaxa stând cu spatele la ușă.
Dacă nu aveți altă posibilitate, creați o barieră artificială. Puneți o masă chiar în spatele canapelei și flori sau lămpi pe masă – obiecte înalte care ar izola persoana care stă pe canapea de cea care intră în cameră.
7. Vasul de toaletă care stă chiar în fața ușii.
Este mai bine să amplasați vasul astfel încât atunci când ușa este deschisă să nu fie complet vizibil. Un alt lucru de care ar trebui să țineți cont este să lăsați spațiu pe ambele părți ale vasului, deoarece, în caz contrar, va fi incomod să îl utilizați pentru că vă veți lovi cu coatele de mobilierul sau pereții adiacenți. Distanța suficientă ar fi de 20 cm pe fiecare parte.
8. Cada care ocupă toată lățimea băii.
Tot mai multe persoane preferă căzi de sine stătătoare, dar nu toate băile arată frumos. Dacă lungimea camerei este de 2 m, iar cada este de 1,9 m, nu are rost să o puneți deoarece va arăta neglijent și nu veți putea curăța zona din jur. Distanța optimă față de peretele din spate ar trebui să fie de 20 cm, iar față de pereții laterali – aproximativ 30 cm.