Este destul de complicat să amenajăm un apartament mic, dar există mai multe secrete care ne ajută extinderea vizuală a spațiului, fără a compromite funcționalitatea acestuia.
Vă propunem să analizăm în continuare unele dintre cele mai frecvente greșeli comise în amenajarea apartamentelor mici și cum am putea să le evităm.
1. Mobilier voluminos.
Chiar dacă veți opta pentru puțin mobilier, veți avea neapărat nevoie de o masă și de o canapea. Cumpărați o masă de sticlă și niște scaune „ușoare”, aproape invizibile.
2. Draperii.
Chiar dacă ne plac draperiile, în apartamentele mici, unde contează fiecare centimetru, este mai bine să folosiți jaluzele sau romane care, pe lângă faptul că vă vor ajuta să economisiți spațiu, vor face posibilă utilizarea pervazului ca loc de depozitare suplimentară.
3. Prea puțină lumină naturală.
Cu cât încăperea este mai întunecoasă, cu atât pare mai mică. Pentru a adăuga lumină în apartament, atârnați o oglindă vizavi de fereastră.
4. Prea multe culori.
Dacă vă temeți că nu veți alege corect culorile, folosiți regula pe care o respectă chiar și unii designeri: nu utilizați mai mult de 3 culori. În acest caz culoarea principală ar trebui să ocupe aproximativ 60% din spațiul total, aceasta, de regulă, este utilizată pentru pereți și tavan. Dar puteți utiliza mai multe nuanțe diferite ale aceleiași culori.
5. Prea mult alb.
Pereții multor încăperi mici sunt adesea vopsiți în diferite nuanțe de alb. Dar această culoare în unele cazuri „fură” din spațiu. De aceea vă recomandăm să optați pentru nuanțe foarte deschise, dar nu albe, precum gri deschis, pudră sau fildeș.
6. Decor suplimentar în bucătărie.
Bucătăria noastră, pe lângă faptul că este funcțională, mai trebuie să fie și frumoasă. De aceea o supraîncărcăm cu accesorii inutile, vaze, tablouri și alte elemente de decor, care reduc din spațiu.
7. Nu folosiți verticala.
De multe ori, atunci când aranjăm mobilierul, uităm că odaia noastră are și o înălțime. Încercați să așezați mobilierul pe „verticală”: un pat sus și un birou la parter. Puteți construi un etaj improvizat, unde să lucrați ori să dormiți.
8. Rafturi deschise.
Rafturile deschise sunt bune doar în reviste, dar în realitate se transformă foarte repede în dezordine. Înlocuiți rafturile deschise cu dulapuri de aceeași culoare cu pereții și încăperea va părea ceva mai mare.