8 cazuri când creatorii de costume s-au depășit pe sine reușind să readucă epoca în cinematografie

Designerii de costume trebuie să studieze cu mare atenție epoca, culorile, formele și texturile care o reprezintă.

Următoarea selecție conține câteva creații ale unor costumieri care au reușit să readucă o anumită epocă în cinematografie.

„Străina” – ținută inspirată de jacheta Dior Bar.

Claire Randall, în timp ce se plimba în jurul cercurilor de piatră scoțiene din anii 1940, se transferă într-un mod miraculos în 1743. Creatorul de costume Terry Dresbach a creat două imagini ale personajului principal, ținând cont de 2 realități. Ținuta inspirată de jacheta Dior Bar a fost uimitoare deoarece a reușit să combine moda din secolul al XVIII-lea și cea din anii 1940. Acesta este primul look parizian al Clairei, diferit de tonurile lemnoase pe care le purta în Scoția.

„Epoca de Aur” – gulere voluminoase și fuste largi.

Filmul despre regina Elisabeta I a Angliei ne arată moda europeană din secolul al XVI-lea: absența sprâncenelor, pielea palidă, corsetele foarte strânse, gulerele uriașe și fustele largi. Designerii de costume și make-up artiștii aveau nevoie de cel puțin 3 ore pentru a o pregăti pe Cate Blanchett, care a jucat rolul principal. Păstrarea celor mai mici detalii a fost provocarea numărul unu. În film regina Elisabeta și reprezentanții nobilimii erau îmbrăcați în conformitate cu toate canoanele modei din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

„Mad Men” – haine ale unor oameni reali.  

Creatorul de costume Janey Bryant a folosit haine vintage pe care le-au adus unii oameni. De exemplu, o americană în vârstă, Jean Bell, a donat o foarte multe haine, genți, pălăriile și cravatele soțului său. Astfel, creatorii serialului au avut haine de diferite stiluri, vârstă și grupuri culturale și să reflecte cu acuratețe anii 1960.

„Tânăra Victoria” – cămășile de noapte ale reginei.

Costumele au fost proiectate de Sandy Powell. Rochiile personajului principal, interpretat de Emily Blunt, au devenit o operă de artă și fiecare a fost asigurată cu 10 mii de lire sterline fiecare.

Pe lângă ținutele rafinate puteți vedea și alte costume interesante care apar în cadru mult mai rar, dar atrag atenția. Cămășile de noapte ale Victoriei, un halat bleumarin, cămăși din dantelă brodate și cu volane, corsete și jupoane din dantelă care au fost create cu o atenție deosebită la detalii.

„Firul fantomă” – rochia din dantelă.

Londra anilor 1950. Povestea de dragoste a designerului de modă Reynolds Woodcock și a muzei sale Alma necesită o atenție deosebită costumelor din acest film. Mark Bridges a studiat arhivele designerilor care au devenit prototipurile protagonistului, Cristobal Balenciaga și Hardy Amis, și a creat peste 50 de costume unice care transmit filosofia designerului – renunțarea la șic și dorința de a obține frumusețea eternă. Pentru rochia din fotografie au reușit să găsească o adevărată raritate – dantelă flamandă din secolul al XVII-lea.

„Jackie” – costumul roz de la Chanel.

Designerul de costume Madeleine Fontaine a recreat impecabil imaginile lui Jacqueline, luând în considerare cele mai mici detalii. Un costum Chanel roz și o pălărie asortată sunt una dintre ținutele iconice ale lui Jackie. Madeleine Fontaine a făcut mai multe teste de culoare pentru a obține nuanța de roz pe care și-o dorea.

„Frida” – rochia de culoare roșu închis.

Designerul de costume Julie Weiss a renunțat la ideea de a copia cu fidelitate ținutele lui Kahlo și și-a îndreptat atenția asupra sursei de inspirație a Fridei – costumul mexican. La început a folosit culorile principale din garderoba Fridei: fucsia, roșu închis și verde. Dar această idee nu a funcționat. De aceea rochia de culoare roșu închis, care a fost planificată inițial pentru scena tango, a fost înlocuită de una roșie aprinsă.

„Angelica și Regele” – legendara rochie aurie.

Rochia din brocart în care Angelica a apărut la recepția în cinstea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței l-a impresionat atât pe rege, cât și pe public. Brocartul a venit în Europa din China și a devenit țesătura preferată a elitei secolului al XVII-lea. Brocartul este numit și pânză de aur deoarece este țesut din fire de mătase și de aur.