Multe persoane petrec nopți întregi pentru a afla ce li s-a întâmplat personajelor principale din cartea pe care o citesc. Dar se întâmplă uneori că și personajele secundare ne cuceresc inimile.
Am încercat să aflăm care dintre personajele literare a avut prea puțin spațiu pe paginile literaturii universale.
Penelopa, „Odiseea”.
Viața Penelopei, soția lui Ulise, pare destul de plictisitoare față de cea a soțului.
Mulți pretendenți i-au cerut mâna frumoasei regine, dar femeia i-a rămas fidelă soțului. Penelopa a opus rezistență pețitorilor, refuzând să se recăsătorească. A declarat că va face acest lucru și va alege un pretendent demn pentru mâna ei imediat ce va termina de țesut un giulgiu pentru socrul ei. Noaptea ea desfăcea ceea ce făcuse în timpul zilei și tactica sa a funcționat, Penelopa și-a ajutat soțul să se mențină la putere.
Digory Kirke, „Cronicile din Narnia”.
Digory a fost protagonistul primei cărți despre Narnia, „Nepotul vrăjitorului”. Împreună cu fata vecinului Polly, el este prezent la crearea unei țări magice, unde o aduc, din greșeală, pe vrăjitoarea Jadis, cunoscută mai apoi sub numele de Vrăjitoarea Albă.
În cărțile următoare Digory Kirk este doar un personaj secundar, un profesor în vârstă care îi găzduiește pe copiii unor rude îndepărtate.
Ne-ar plăcea foarte mult să știm cum s-a dezvoltat viața acestui personaj, care a asistat la crearea lumii.
Severus Plesneală, „Harry Potter”.
La început Profesorul Snape părea un personaj negativ. Dar încă de la prima carte l-a scos pe Harry din necazuri. Mai târziu aflăm povestea lui Severus și, în cele din urmă, câștigă inimile cititorilor.
Alan Rickman, care a jucat rolul acestui personaj, a sporit simpatia pentru Snape. Dar Harry, pe fundalul unui personaj atât de complex, pare uneori prea plat și chiar enervant, mai ales în momentul în care îl condamnă pe profesor, neștiind tot adevărul despre el.
Bellatrix Lestrange, „Harry Potter”.
La fel ca și Severus, Bellatrix a avut parte de o dragoste nefericită.
Bellatrix este interesantă pentru sinceritatea ei. Dacă fermecătoarea Hermione respectă regulile și este ghidată de bunul simț și logică, atunci carismatica Lestrange își urmează inima.
Ne-ar plăcea să aflăm mai multe detalii despre viața sa.
Irene Adler, „Sherlock Holmes”.
Acest personaj apare prima dată în povestea „Scandal în Boemia”. Ea a reușit să dezvăluie planul lui Holmes când acesta, deghizat în preot și rănit într-o luptă cu cerșetori, a intrat în casa ei. Ingeniosul detectiv a considerat această întâmplare drept o înfrângere de a sa, deoarece Irene a fugit de el, ceea ce înseamnă că a depășit-o. După ce a întâlnit-o pe această femeie, lui Sherlock, căruia îi plăcea să facă glume despre mintea feminină, a încetat să mai glumească în acest fel.
În filme Adler a primit mult mai multă atenție, mai ales în serialul TV „Sherlock”. Dar ar fi fost minunat dacă și Arthur Conan Doyle i-ar fi dedicat mai mult de o povestire.
Arwen Undomiel, „Stăpânul inelelor”.
Fiica lordului Elrond, frumoasa Arwen, este unul dintre cele mai strălucite personaje din Stăpânul inelelor. Dragostea sa pentru Aragorn este una dintre cele mai puternice linii de subiect din trilogie. De dragul iubitului său Arwen a refuzat să plece cu ai săi, pierzând nemurirea, tinerețea eternă și frumusețea.
Sperăm că devotamentul său a fost răsplătit și viața i-a fost plină de fericire.
Pălărierul Nebun, „Alice în Țara Minunilor”.
Pălărierul sau Pălărierul nebun este unul dintre multele personaje extravagante din poveștile lui Lewis Carroll, dar departe de a fi principalul. Cu toate acestea, în adaptarea filmului „Alice” de Tim Burton, acest personaj are aproape rolul principal.