7 obiceiuri bune care îi ajută pe scandinavi să se mențină în formă

Scandinavii ne-au făcut, mai întâi, cunoștință cu hygge, conceptul care presupune crearea unei atmosfere calde, primitoare în casă apoi au introdus o altă noțiune, lagom, care înseamnă nici prea mult, nici prea puțin. Și într-adevăr, pentru a ne simți fericiți este suficient un șemineu care să ne ofere căldură și o ceașcă de ceai fierbinte.

Aceste obiceiuri ale danezilor și suedezilor îi ajută să fie fericiți și să se mențină în formă.

În locul sălilor de sport preferă schiatul.

Norvegienii consideră că este obligatoriu să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Activitatea fizică pentru ei înseamnă să petreacă timpul cu plăcere. Preferă să meargă la schi sau la patinaj, să înoate în vreun lac ori să se plimbe prin pădure.

În plus, scandinavii sunt activi în fiecare zi: merg mult pe jos sau cu bicicleta sau curăță zăpada din curtea casei.

Untul este mai bun decât margarina.

Scandinavii sunt siguri că untul adevărat este mult mai bun decât uleiul sau margarina. De aceea îl includ în multe feluri de mâncare.

Nu există vreme rea, ci haine nepotrivite.

Viața din Norvegia sau Suedia poate părea o adevărată provocare: pe timp de iarnă cea mai mare parte a teritoriului scandinav este acoperită de zăpadă și gheață. Cu toate acestea, clima rece poate fi în avantajul oamenilor. Norvegienii au chiar o zicală: „Nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite. Chiar și pe timp de ploaie sau zăpadă putem vedea oameni cu bicicletele.

Copiii primesc dulciuri doar sâmbăta.

Grădinițele suedeze nu folosesc zahăr pentru gătit. În plus, copiilor care au până la 2-3 ani nu li se dau dulciuri. Dar chiar și după ce cresc, li se oferă doar de sărbători și sâmbătă: în Suedia este ziua națională pentru mâncarea bomboanelor.

Prânzul este mai bogat decât cina.

În Suedia și Norvegia ora prânzului se numește middag. Acesta este momentul în care oamenii mănâncă cea mai mare porție a zilei. Nu iau masa la prânz, așa cum suntem obișnuiți, ci în jurul orei 16:00. O masă tipică va consta din cartofi, carne, pește, alimente bogate în carbohidrați și proteine. Pentru cină locuitorii țărilor scandinave vor prefera mâncăruri mai ușoare: un sandviș cu pește, legume sau brânză, iaurt și cereale.

Sauna este cea mai bună procedură de înfrumusețare.

Scandinavilor le place foarte mult să meargă la saună. Invitarea unei persoane la saună este o modalitate de a-i demonstra respect. Mersul regulat la saună îi revigorează și, pe lângă aceasta, le ajută pe femeile scandinave să aibă o piele strălucitoare și delicată.

Pâine integrală în loc de cea albă.

Pâinea albă este greu de găsit pe rafturile supermarketurilor din Europa de Nord. Cultura consumului de pâine din cereale integrale a prins rădăcini în Scandinavia de foarte mult timp: în secolele XVIII – XIX pâinea era principala hrană a familiilor de țărani, în timp ce orzul, ovăzul și secara predominau printre culturile de cereale. Pâinea albă  a apărut mult mai târziu. Deși se vinde în magazine, scandinavii preferă pâinea integrală.