7 moduri de a vorbi cu copilul în așa fel, încât el să înțeleagă din prima

A fost destul să-i spuneți copilului: “Să strângi jucăriile înainte de somn” ca el să facă ordine în fiecare seară? Atunci ați fost martorul unei adevărate minuni!

De cele mai multe ori este nevoie să spui același lucru de zeci de ori. Sunt câteva motive pentru care copiii nu ne înțeleg și șapte moduri de a vorbi cu ei astfel încât să ne asculte din prima.

Cauzele neînțelegerilor

Copiii au o structură a personalității foarte diferită de cea a maturilor. Din cauza acestor diferențe ei de multe ori chiar nu ne pot înțelege. Se întâmplă să-i spui copilului să-și facă ordine în cameră, iar când intri acolo vezi că e o dezordine totală, doar că lucrurile și-au schimbat locul. Pentru copil această schimbare înseamnă ordine, căci pentru el nu are nici un rost să ascundă prin dulapuri lucrurile care îi plac și cu care se joacă zilnic.

Ce rămâne de făcut? Învățați să vorbiți cu copiii în limba lor, explicați-le așa încât pentru ei să fie clar mesajul dvs.

1. Explicați prin exemple și imagini

Pentru a înțelege ceva, copilului nu-i este suficient să audă asta. El trebuie:

  • să vadă
  • să pipăie
  • să simtă asta spiritual și emoțional

Așadar, dacă doriți să fiți înțeleși de copil, valorificați organele simțurilor sale. O imagine poate fi mult mai utilă decât discursurile moraliste.

2. Jucați-vă

Jocul e cel mai bun mijloc pentru a-i transmite copilului mesajul necesar, care astfel se va păstra în memoria sa foarte mult timp fără nici un protest interior.

Cât copilul este mic, “bazele securității vieții” trebuie predate în formă de joacă, fără prea multă insistență. Atunci când copilul se joacă, el acceptă de bună voie toate informațiile care i se transmit.

3. Citiți-i povești

Un mijloc excelent de a transmite un mesaj este povestirea sau citirea unei povești, în care personajele pozitive nimeresc în situații similare celor din viața copilului. Micuțul va reține neapărat felul în care a procedat eroul poveștii și va încerca să-l aplice și el.

4. Temele se fac ca printre altele

Vă amintiți cum ați învățat din greu la o materie foarte neplăcută și ați uitat totul imediat ce ați ieșit de la examen? Aici se întâmplă același lucru: preocuparea excesivă cu temele pentru acasă pot genera același protest interior, care va anula toate rezultatele pozitive.

Un principiu foarte important pentru o educație eficientă este trezirea în copil a dorinței de a învăța! Dacă în timp ce îi explicați ceva copilului el dă semne clare de plictiseală, începe să se uite în jos sau peste geam, trebuie să luați măsuri pentru a-i trezi interesul, căci dacă veți continua, el oricum nu va reține nimic și totul va fi fără folos.

Apropo, chiar și adolescenții și maturii rețin lecțiile în proporție de doar circa 5%, de aceea explicați totul clar și concis, fără abundență de informații inutile.

5. Arătați-i prin propriul exemplu soluția corectă

Puteți să-i explicați copilului ore și zile în șir că fumatul este dăunător. Dacă el vă vede că fumați, înțelege că nu e nimic rău în asta, iar “lecțiile” sunt doar niște formalități.

Cu alte cuvinte lecțiile teoretice vor avea zero efect dacă nu veți întări cuvintele dvs. cu fapte și exemple clare. De altfel pentru psihologia fragilă a copilului este chiar periculos să vadă că părinții îi spun una, iar fac alta. Fiți un exemplu de urmat pentru copilul dvs.!

6. Un “nu” șiret

Negarea este un act logic destul de dificil, pe care chiar și maturilor uneori le este greu să-l perceapă adecvat. Când îi spui copilului “nu mai plânge”, “nu mai fi obraznic” el practic aude “plânge”, “obraznic” etc.

“Să nu faci asta”, “să nu te joci cu asta” etc. – reacția involuntară a copilului la orice interdicție este împotrivirea. Chiar și nouă, maturilor, ne este greu să trecem peste situațiile în care ni se interzice ceva la serviciu, în familie, în stradă etc. Imaginați-vă că unui copil îi este incomparabil mai greu să înțeleagă astfel de lucruri.

Ce rezultă din asta?

  • Străduiți-vă să formulați fraze care nu conțin negații de genul “nu”, “nimic”, “niciodată” etc.
  • Evitați întrebările retorice: “De câte ori să-ți repet?”, “Mă asculți când vorbesc cu tine?” etc., mai ales atunci când aveți o dispoziție proastă.
  • Fiți amabili și tacticoși, evitați ironiile și sarcasmul, care pot fi percepute de copil sau adolescent ca o formă de batjocoră.
  • Dacă totuși nu puteți evita negația, oferiți-i copilului neapărat și soluția: “Așa să nu faci, așa să faci”.

Așadar, discursul dvs. trebuie să fie pozitiv, concret, binevoitor și lipsit de ironie.

7. Repetați același lucru sub altă formă

Orice informație nouă nimerește mai întâi în memoria de scurtă durată. După circa trei zile, ea fie se șterge, fie trece în memoria de lungă durată, unde poate fi depozitată foarte mult timp.

Informația ajunge în memoria de lungă durată atunci când:

  • Este exprimată într-un mod curios, interesant
  • Este repetată sau utilizată. În acest fel creierului i se dă de înțeles că această informație este utilă și trebuie păstrată.

În mod ideal informația importantă trebuie repetată periodic: după trei zile, după o săptămână, după o lună. Evident aceeași informație exprimată într-o altă formă devine mult mai interesantă și mai ușor de asimilat. Dacă informați nu este repetată sau utilizată, creierul poate înțelege că ea este inutilă și o șterge din memorie.

Ajutați copilul să se dezvolte corect, iată cât de simple sunt aceste reguli fundamentale pentru educație celor mici!