7 metode de curățare a cratițelor emailate de petele de arsură, calcar sau alte depuneri

Curățarea vaselor de bucătărie a fost, este și va fi întotdeauna actuală, în special pentru femeile care gătesc acasă. În comerț există un asortiment foarte mare de produse chimice de curățare a murdăriei de pe vase. Însă deseori prețurile acestora sunt piperate și nu sunt întotdeauna eficiente. În acest caz puteți folosi tradiționalele metode folosite de bunicuțele noastre.

Astăzi vom vorbi despre curățarea vaselor emailate pe care le folosesc majoritatea gospodinelor.

Cum se curăță cratițele emailate

Mai întâi de toate vă reamintim că pentru curățarea acestui tip de vase este interzisă folosirea produselor abrazive și a periilor metalice, deoarece pot deteriora emailul. Zgârieturile care se formează nu doar vor „urâți” vasele, dar pot fi și periculoase pentru sănătate, deoarece substanțele nocive din interior pot ajunge în organism.

Din aceeași cauză nu se recomandă turnarea apei reci în cratița fierbinte cu mâncare arsă. Emailul nu suportă diferențele de temperatură.

Modalități de curățare

1. Dacă s-a ars mâncarea în cratiță, presărați în ea zece pastile zdrobite de cărbune activat. Apoi turnați deasupra un pahar de apă fierbinte, puneți capacul și lăsați să acționeze 30-40 de minute. Apoi spălați pereții și fundul cratiței cu un burete de vase. Dacă după această procedură mai rămâne murdărie, turnați în cratiță acid acetic pentru o oră.

2. O altă metodă simplă și inofensivă este folosirea sării de bucătărie pentru a curăța vasele emailate. Îndepărtați cu atenție stratul superior de arsură, turnați pe fundul vasului 1 pahar de sare și apoi 2 pahare de apă. Suprafața murdară trebuie să fie acoperită cu apă. Puneți cratița la foc mic pentru aproximativ 30 de minute. Apoi clătiți vasul în mod obișnuit.

3. Muștarul praf este foarte eficient pentru îndepărtarea murdăriei proaspete. Înălbește de minune cratițele atât în interior, cât și în interior. Mai întâi curățați vasul de resturile de mâncare, apoi turnați 2-3 linguri de muștar și frecați cu un burete mai aspru, după care clătiți.

4. Umpleți vasul murdar cu apă caldă, adăugați 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu și amestecați. Lăsați pe noapte. Dimineața puneți vasul pe foc și fierbeți aproximativ 1.5 – 2 ore. Verificați starea cratiței. Dacă este necesar repetați procedura de fierbere cu o soluție nouă. Clătiți cratița cu apă caldă.

5. Pentru îndepărtarea depunerilor galbene pe pereții vaselor se adaugă apă și oțet în raport de 5 linguri la 1 litru de apă. Fierbeți soluția la foc încet timp de 1 – 2 ore. După fierbere curățați vasul cu un burete de bucătărie. Această procedură de curățare se repetă o dată la 2 luni.

6. Vasele emailate se curăță foarte bine cu sare de lămâie. Vasele se spală bine și se toarnă câteva pliculețe de sare de lămâie. Apoi se adaugă apă și se pune la foc mediu. În acest fel se îndepărtează arsura și depunerile de calcar care se formează pe pereții ceainicului și altor vase.

7. Vasele emailate vor fi ca noi dacă urmați acest truc. Alegeți un recipient mai mare decât vasul. Umpleți recipientul cu apă și puneți-l la foc. Adăugați în apa fierbinte bicarbonat de sodiu și lipici de silicon, respectând raportul de 5 linguri la 1 tub de lipici și 5 litri de apă. Amestecați și fierbeți. Dați focul mai mic și puneți cratița în această soluție pentru 20-30 de minute. Apoi spălați vasul sub un jet de apă.

Astăzi, v-am demonstrat că nu aveți nevoie de produse chimice de curățare, iar curățarea vaselor cu ajutorul unor produse ieftine nu este atât de dificilă.