7 lucruri care îți spun că bărbatul din fața ta este un psihopat emoțional

Mulți oameni consideră în mod greșit că psihopatul este fie un maniac ucigaș (de genul Hannibal Lecter), fie un om care nu-și poate manifesta adecvat emoțiile. Dar sigur că de fapt problema este mult mai complexă.

Photographee.eu / Shutterstock.com

Un psihopat emoțional poate un timp îndelungat să pară un om normal și chiar foarte carismatic și plăcut. Astfel se ajunge în situațiile în care femeile trăiesc ani de zile alături de astfel de bărbați fără să înțeleagă că aceștia doar le folosesc în interes propriu.

Benoit Daoust / Shutterstock.com

1. El te face să te simți vinovată

Psihopații emoționali rareori exprimă ceea ce gândesc și de obicei au o atitudine empatică și binevoitoare. Un astfel de om acum te poate amenința, ca după un minut să spună un o voce dulce: “Iartă-mă, scumpo! De fapt nu aveam de gând să ridic mâna la tine, dar trebuie să fii mai atentă la ceea ce faci…”

Cyrsiam / Shutterstock.com

Acesta e un truc al psihopatului pentru a te detașa de la problema reală – amenințarea – făcându-te să te simți vinovată pentru că ai făcut ceva ce nu i-a fost pe plac. Rețineți: psihopații emoționali sunt absolut imprevizibili și nu sunt capabili să se simtă vinovați pentru ceva.

file404 / Shutterstock.com

2. El te manipulează

Manipulare înseamnă distorsionarea intenționată a informației, scopul căreia este să te facă să te îndoiești de proprie memorie sau chiar rațiune. Asta e una din tacticile preferate ale psihopaților.

Spre exemplu dacă îți dai seama că el te înșeală și începi discuția, el va face o isterie panicardă, spunând că nu mai suportă să fie urmărit. Când faptele murdare ale psihopatului ies la iveală, el face tot posibilul ca să te facă să te îndoiești că ai apreciat situația adecvat.

MarcusVD / Shutterstock.com

3. Te învinovățește pentru orice

Asta nu se referă la faptul că te face să te simți vinovată, ci la tendința psihopatului de a da vina pe toată lumea pentru problemele sale personale.

Are probleme la serviciu? E vina ta, căci nu-i acorzi sprijin. Are probleme cu legea? Păi tu l-ai făcut să sară de pe fix. Aveți probleme în familie? Sigur că motivul e că ești o soție proastă! El nu este vinovat niciodată, probleme sale sunt cauzate de alții, mai ales de tine.

© Uciderea cerbului sacru (2017) / Element Pictures

4. Te înjosește

Psihopații emoționali tind mereu spre un control total asupra victimei lor. Ei vor să vă controleze chiar și gândirea, căci înțeleg că dacă veți începe să gândiți autonom, veți scăpa de el cât mai curând.

Dacă psihopatul reușește să îți inducă ideea că nu ești frumoasă, nu ești bună de nimic, că ești proastă etc., atunci tu vei începe să te ții de el din răsputeri ca el să-ți completeze aceste metehne. Astfel el obține o armă de control total asupra ta.

© Mami (2014) / Les Films Seville

5. El te izolează de alți oameni

El poate să-ți interzică să te vezi cu prietenele pentru că ele ar putea (!) să te convingă să te desparți de el. El îți va spune că prietenele tale pur și simplu “nu înțeleg” cât de mare este dragostea lui pentru tine. Scopul lui este să te convingă că nu ai nevoie de alți oameni, ci numai de el!

frankie’s / Shutterstock.com

6. El ține minte locurile dureroase

Lucrurile care îți provoacă durere sunt o armă în mâinile lui și el o va folosi anume când te vede vulnerabilă. Contrar aparenței, psihopatul emoțional nu este capabil de compasiune, de aceea îți va provoca durere fără nici o mustrare de conștiință.

Angela Aladro mella / Shutterstock.com

7. El nu știe să piardă

Psihopatul e atât de sigur de superioritatea sa, încât orice situație care ar putea dovedi contrariul se poate sfârși cu urmări imprevizibile. El nu poate depăși situațiile în care el este învins și caută mereu să se răzbune.

Benoit Daous / Shutterstock.com

Sigur că aceste “simptome” trebuie văzute în ansamblu, căci orice om poate comite o astfel de greșeală într-o anumită situație. Dar dacă observați că prietenul dvs. folosește sistematic astfel de instrumente, scăpați de el cât mai curând! Psihopatia emoțională este o boală gravă, care vă poate provoca multă suferință în viitor.

error: Content is protected !!