7 greșeli de design interior care vor transforma chiar și un apartament spațios într-o cușcă mică

Un covor prea mic, culoarea greșită a pernelor de pe canapea și chiar pereții de culoare deschisă pot reduce vizual dimensiunea unei camere. Este vorba despre percepția vizuală a spațiului, care uneori ne joacă festa.

Iată care sunt greșelile pe care ar fi bine să le evităm pentru a nu reduce spațiul din locuințele noastre.

1. Pereți supraîncărcați.

Prea multe tablouri sau alte tipuri de decor vor reduce din spațiu. Și pereții goi vor avea același efect. În timp ce piesele de artă selectate corect vor face încăperea mai armonioasă, deoarece reduc contrastul dintre mobilier și pereți.

Dacă apartamentul este mic, nu ar trebui să-l transformați într-o galerie de artă. Alegeți câte 1-2 tablouri sau fotografii pentru fiecare cameră.

Optați pentru rame late care, spre deosebire de cele înguste, creează senzație de spațiu.

Dacă doriți să puneți tablouri și rafturi suspendate, împărțiți peretele în 3 părți orizontale egale. Fotografiile ar trebui să fie mai aproape de podea, rafturile – mai aproape de tavan. Acest lucru va face ca pereții să pară mai înalți.

2. Fără covoare pe podea. 

Mulți consideră că mocheta sau covoarele reduc din spațiu, dar, în realitate, acestea fac legătură între elementele interiorului. Așterneți un covor deschis la culoare în centrul camerei de zi și aceasta va străluci în culori noi.

Pentru a extinde spațiul trebuie să creați continuitate vizuală. În camerele mici precum dormitorul optați pentru covoare care acoperă podeaua în întregime.

3. Prea multe plante. 

Plantele purifică aerul și oferă prospețime interiorului, dar atunci când sunt prea multe camera pare strâmtă. De aceea, în loc să țineți toate ghivecele în aceeași cameră, ar fi mai bine să le distribuiți uniform în tot apartamentul.

Înainte de a cumpăra o plantă întrebați cât de mare va crește.

4. Canapea care nu se potrivește ca mărime.

Această greșeală este comisă de majoritatea proprietarilor de apartamente mici. O canapea mare ocupă aproape jumătate din cameră, dar trebuie să ținem cont de faptul că aici mai sunt și alte piese de mobilier.

În loc de o canapea mare puteți lua una mai mică și un fotoliu.

Dacă nu doriți să vă despărțiți de canapeaua preferată, puteți renunța la alte piese de mobilier.

Puteți încerca diferite combinații de culori și modele precum în fotografiile care urmează. Primul pas a fost mutarea mesei după care a scos cuverturile gri și a întors pernele pe cealaltă parte.

„Am reușit să rezolv problema în 5 minute și nu am cheltuit niciun ban”.

5. Ferestre decorate incorect.

Nu este necesar să astupați complet ferestrele, este suficient să creați un cadru.

Dacă draperiile grele nu se încadrează prea bine în interior, este mai bine să le înlocuiți cu perdele fine. În cazul în care doriți să vă ascundeți de ochii trecătorilor curioși, optați pentru jaluzele în nuanțe neutre.

6. Scaune și mese masive.

Principala problemă a mobilierului masiv este că atrage imediat atenția și se creează impresia că ocupă foarte mult spațiu. Mobilierul invizibil „se dizolvă” în spațiu și nu atrage atenția asupra sa. De aceea mulți designerii ne recomandă să alegem mese și scaune transparente.

7. Prea multe accente colorate.

Unele accente în nuanțe deschise pe un perete întunecat pot părea stilate, dar reduc din spațiu. De aceea, atunci când utilizați diferite culori, ar fi bine să nu fie prea mare contrast între ele, de la mic la mediu.

O altă idee ar fi să alegeți o singură culoare și să vă jucați cu nuanțele sale. Acest lucru se aplică nu numai decorului, ci și mobilierului, tapetului, covoarelor.

Pentru ca încăperea să pară mai spațioasă, experții ne recomandă să combinăm culoarea mobilierului cu cea a pereților.