6 tradiții chinezești, care ne-au lăsat fără cuvinte

China este o țară care ne surprinde mereu.

În acest articol veți descoperi câteva obiceiuri de la curte și lucruri de zi cu zi pe care le făcea fiecare locuitor din China antică.

„Armură” pentru unghii.

Cu cât degetele erau mai lungi și mai subțiri, cu atât femeia era mai frumoasă, iar unghia prelungește vizual degetul. Pe timpurile dinastiei târzii Qing unghiile lungi erau un simbol al statutului. Apropo, lungimea unghiei putea fi de 15 centimetri sau chiar mai mult.

Pentru a proteja unghiile se folosea un accesoriu special, huzhi (护 指), care înseamnă „protecția degetelor”, fabricat din metale prețioase și decorate cu pietre. Este curios faptul că femeile din China poartă în prezent inele pe unghii.

Înlocuirea mireselor. 

În timpul dinastiei Ming toate femeile tinere necăsătorite, nobile sau de rând, treceau printr-un proces de selecție pentru harem. Singurele excepții erau femeile căsătorite sau tinerele cu dizabilități fizice. Mulți părinți din familii înstărite nu doreau ca fiicele lor să trăiască în harem și, în locul lor, aduceau servitoare.

Căsătoria eunucilor.

Chiar dacă eunucii nu puteau avea copii, aceștia erau „ca toți ceilalți”. Unii eunuci din timpul dinastiei Ming se căsătoreau și adoptau copii. Pe atunci era foarte profitabil ca femeile, chiar și de viță nobilă, să se înrudească cu eunuci influenți.

Bărbații purtau păr lung.

Dacă în Europa bărbații purtau părul până la umeri, în China antică bărbații purtau părul foarte lung. Pe atunci se credea că părul, ca parte a corpului, era moștenit de la părinți, iar tăierea acestuia ar fi lipsită de respect față de strămoși.

În timpul dinastiei Han atât nobilii, cât și oamenii de rând își strângeau părul într-un coc. Mai târziu a apărut „cosița manciuriană” și toți bărbații erau obligați să o poarte.

Salutul masculin și feminin.

De-a lungul secolelor China a fost cunoscută ca o țară a ritualurilor. În vremurile străvechi existau diferite saluturi formale, unul dintre acestea fiind palma care acoperă pumnul. În dramele istorice oamenii își puneau mâna una peste cealaltă. Deși astăzi chinezii își dau mâna atunci când se întâlnesc, unii mai folosesc acest gest. Important: bărbații pun mâna stângă deasupra, iar femeile invers.

Calcul neobișnuit al vârstei.

În Regatul Mijlociu vârsta se calculează din momentul concepției și nu din momentul nașterii. Adică la naștere bebelușul are deja 1 an de viață. Tot în China este puțin probabil să auziți întrebarea: „Câți ani aveți?” Vârsta nu se calculează în dependență de ziua de naștere, ci odată cu începutul noului an. Conform sistemului chinez europenii sunt cu 1-2 ani mai în vârstă.