6 stereotipuri ale generației mai în vârstă care ne afectează cariera, relațiile și chiar siguranța

Există diferite stereotipuri, pozitive, negative, enervante sau inofensive. Stereotipurile pot fi utile în unele cazuri: spre exemplu vom fi mult mai atenți când vom întâlni niște câini vagabonzi pentru că știm că ar putea să ne atace.

Dar există unele șabloane care ne afectează viața și la care ar fi bine să renunțăm.

Vârstnicii trebuie respectați.

Respectul pentru vârstnici are origini din epoca primitivă când generația mai înaintată era unica sursă de cunoaștere. La momentul actual există un număr foarte mare de astfel de surse, iar lumea se schimbă într-atât de repede încât experiența generațiilor anterioare este depășită. Și la momentul actual bunicile nu le mai învață pe nepoate să tricoteze, dar nepoatele le învață pe bunici să utilizeze gadgeturile ori să administreze blogurile.

Aceasta nu înseamnă că persoanele în etate ar trebui să fie tratate cu dispreț, dar respectul ar trebui să se bazeze pe fapte, nu pe vârstă. De exemplu un adolescent care lucrează ca voluntar într-un azil merită respect față de un pensionar care își jignește rudele sau vecinii.

Relațiile au nevoie de muncă.

Familia și dragostea nu înseamnă muncă sau război, afirmă psihologii. Nu trebuie să ne sacrificăm. Într-o relație frumoasă partenerii nu sunt rivali, ci formează o echipă. Pot apărea conflicte, dar ambele părți sunt mereu gata să le rezolve. Dar pentru aceasta trebuie să lucrăm asupra noastră.

Dacă nu vă simțiți bine alături de partenerul Dumneavoastră și simțiți că sunteți ignorat, atunci ar trebui să renunțați la această relație.

Lenea este rea.

Fiecare persoană, cel puțin o dată în viață, a amânat unele lucruri precum alergarea de dimineață sau, în loc să se pregătească pentru un examen, a citit o carte interesantă. Dar după aceasta ne simțim vinovați pentru că nu am avut tărie de caracter și ne-am permis să lenevim.

De fapt toată lumea are dreptul să mai lenevească uneori pentru a ne nu ne suprasolicita. După o perioadă de odihnă devenim mai productivă și găsim soluții interesante la o problemă care ne frământa.

Există profesii doar pentru bărbați sau doar pentru femei. 

Se consideră că femeile nu se pricep în tehnologii, în timp ce bărbații nu sunt pregătiți pentru a avea grijă de copii sau de persoanele în etate.

Dar, în realitate, aceasta depinde de modul nostru de viață. Dacă unui băiețel i se vor dărui seturi Lego și se va juca cu ele, atunci cel mai probabil va deveni un inginer bun. Dacă unei fetițe i se vor oferi păpuși și ea se va juca de-a mama și fiica, creierul ei se va obișnui cu acest lucru. Aceasta înseamnă că noi programăm copiii pentru o anumită ocupație.

Femeile adoră să bârfească.

Multe persoane sunt de părerea că femeile bârfesc mai mult decât bărbații, însă oamenii de știință au efectuat un experiment care a demonstrat că toată lumea bârfește la fel, indiferent de gen și că bârfele ocupă aproximativ 14% din toate conversațiile. Bârfele femeilor sunt, de obicei, binevoitoare sau neutre, în timp ce bârfele bărbaților sunt negative.