Mulți dintre noi s-au obișnuit deja să utilizeze cardurile bancare zi de zi. Eliberarea banilor cash la bancomat, achitarea cumpărăturilor, transferuri – iată doar o mică parte din lucrurile pe care ni le simplifică mult cardurile bancare.
Dar unele lucruri legate de aceste carduri rămân pentru majoritatea dintre noi total necunoscute. Redacția noastră vă prezintă câteva secrete ale cardurilor bancare la care probabil nici nu v-ați gândit până acum.
1. Descifrarea numărului cardului
© pixabay
Majoritatea cardurilor sunt identificate printr-un număr format din 16 cifre (uneori din 13 sau 19 cifre). Prima cifră identifică sistemul de plăți (4 – VISA, 5 – MasterCard). Următoarele 5 cifre reprezintă codul băncii emitente.
Urmează 9 cifre pe care le utilizează doar banca pentru a identifica proprietarul cardului.
2. Cifra de verificare și magia cifrelor
© pexels
De fapt nemijlocit numărul cardului e determinat de cifrele de la a 9-a la a 15-a, care sunt generate printr-un algoritm special. Probabilitatea ca la două carduri să coincidă aceste cifre este infimă, căci numărul de combinații posibile este mai mare decât populația planetei.
Ultima cifră din numărul cardului se calculează matematic în baza algoritmului Luna. Acesta previne greșelile neintenționate în timpul introducerii manuale a numărului cardului. Algoritmul Luna poate fi verificat ușor pe orice card bancar.
3. Cardul sub raze ultraviolet
© wikimedia
Puțini oameni știu că de fapt cardurile bancar sunt protejate la fel ca și bancnotele. Una din măsurile de protecție este aplicarea unui simbol vizibil doar sub acțiunea razelor ultraviolet. Pe cardurile VISA e vorba de “V”, pe MasterCard e “M” și “C”.
4. Card de credit sau de debit?
© flickr
Diferența dintre aceste carduri o face proprietarul banilor de pe card, care pot aparține băncii (credit) sau clientului (debit). Rețineți că nici o bancă nu are dreptul să vă facă un card de credit fără acordul dvs.
Cardurile overdraft reprezintă un fel de compromis între credit și debit, permițând cheltuieli mai mari decât sursele disponibile pe card.
5. Overdraft tehnic
© flickr
Există fenomenul de “overdraft tehnic”, când de pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă. Asta se poate întâmpla când achitarea are loc în valută străină, apărând o diferență din cauza cursului valutar din ziua respectivă.
Din punct de vedere financiar overdraftul tehnic nu este o problemă: el dispare automat după alimentarea contului și nu este supus procentului de dobândă.
6. Partea dorsală a cardului
© wikimedia
Pe partea dorsală a cardului se mai găsește un instrument de protecție a banilor dvs.: codul CVV la VISA și CVC la MasterCard. În ambele cazuri “CV” înseamnă “Card Verification”. Acest cod confirmă autenticitatea cardului dvs.
CVV/CVC permit efectuarea tranzacțiilor fără necesitatea prezentării fizice a cardului. Prin urmare, la fel ca și codul PIN, acest număr nu ar trebui divulgat nimănui.
Reguli de securitate în utilizarea cardurilor
Dacă efectuați plăți prin internet, apelați doar la site’uri verificate și sigure. Un astfel de site trebuie neapărat să aibă protocol https (prefixul dinaintea adresei paginii pe care faceți tranzacțai, care de regulă e http).
Protejați informațiile despre card, mai ales codul PIN și CVV/CVC. Nu scăpați cardul din câmpul vizual, mai ales atunci când faceți plăți în magazine și localuri.
Dacă aveți nevoie să eliberați bani din bancomat, uitați-vă atent la starea acestuia: el nu trebuie să aibă camere video, obiecte suplimentare sau orice alte lucruri neobișnuite.
În cazul în care ați pierdut sau vi s-a furat cardul, sunați imediat la banca emitentă și solicitați blocarea sa, după care mergeți imediat la una din filiale pentru a scrie o cerere oficială. Dacă vi se pare că persoane terțe au aflat informațiile secrete despre card, anunțați banca.
În general nu vă jenați să apelați la ajutorul băncii, majoritatea dintre ele oferă asistență telefonică 24/7. Orice chestiune legată de deservirea cardului dvs. poate fi soluționată cu ajutorul acestor servicii.