6 probleme de comportament ale copilului ce nu trebuie ignorate în niciun caz

Ar putea avea consecințe destul de grave…

Psihologi și părinți cu experiență au identificat principalele probleme de comportament ale copiilor mici.

„Când a apărut în familia noastră cel de al treilea copil, am simțit întreaga povară a unei mame cu trei copii mici. Trebuia să-i acord foarte multă atenție sugarului precum și celorlalți doi copii mai mari. Încercam, în scurtele pauze pe care le aveam, să gătesc, să spăl, să fac curat și această rutină se repeta în fiecare zi.

Mi-e rușine să recunosc, dar nu prea reușeam să reacționez la toate greșelile copiilor mei. Pe atunci consideram că era mult mai important să fie ordine în casă, decât să lupt împotriva capriciilor celor mici.

Dar peste ani am avut de suferit din cauza aceasta. Acum, când toți sunt mari, mi-am dat seama că nu am avut timp să le explic fetelor mele unele lucruri esențiale. Da, copiii erau în siguranță, erau hrăniți și îmbrăcați, dar aveau lacune serioase în educație. Mi-am dat seama că educația nu constă doar din satisfacerea necesităților zilnice, dar și dintr-o muncă serioasă care trebuie să fie realizată la timp.”

În agitația de zi cu zi ați putea uita să le explicați copiilor cum trebuie să se comporte, dar este esențial să reacționați imediat la unele probleme de comportament.

Shutterstock

Dacă observați aceste șase probleme de comportament, trebuie să reacționați imediat.

1. Minciuni nevinovate.

Ar putea să vă amuze și să vă pară inofensiv faptul că mai exagerează sau inventează atunci când vă povestește ceva, dar, pe termen lung, minciunile nevinovat pot deveni periculoase.

Este neplăcut să aflați că vă minte, dar trebuie să aveți răbdare și să încercați să evitați întrebările ori situațiile care l-ar determina pe copil să facă acest lucru.

iStockphoto

Dacă știți că a mâncat trei ciocolate, nu-l lăsați să vă spună altceva. Dacă va continua să nege adevărul, spuneți-i că știți exact ce s-a întâmplat și să le cereți copiilor să vă spună doar adevărul.

Este o ocazie bună să-i explicați copilului că toată lumea face greșeli, dar este important ca fiecare persoană să-și recunoască greșeala.

2. Vă ignoră.

Dacă observați că vă ignoră atunci când îi vorbiți, trebuie să-i explicați că nu este corect să procedeze astfel.

Mulți părinți se plâng de faptul că trebuie să-i spună copilului de mai multe ori ca acesta să-și pună jucăriile la loc ori să-i reamintească că e timpul să se pregătească pentru a merge la școală.

Shutterstock

Dacă ați întâlnit asemenea reacții din partea copilului Dumneavoastră, vă propunem câteva idei care v-ar putea ajuta.

În primul rând ar fi bine să nu repetați, dar să încercați să stabiliți un contact vizual cu copilul înainte de a-i da indicațiile și apoi să-i spuneți ce are de făcut. Dacă va continua să vă ignore, pedepsiți-l.

3. Este agresiv și bătăuș.

Copiii mici încep să verifice foarte devreme limitele. Pentru mulți copii bătaia sau mușcăturile sunt niște modalități de a-și exprima furia, iar Dumneavoastră aveți misiunea să-i învățați să exprime prin cuvinte ceea ce simt și să le explicați că nu ar trebui să agreseze pe nimeni.

Potrivit expertului în educație, Dr. Bill Sears, trebuie să reacționați mereu atunci când observați agresivitatea copilului. Medicul le mai sugerează părinților să încerce să înțeleagă de ce copilul lor este supărat și să-l liniștească.

hillsdistrictdads

Nu-i permiteți copilului, chiar dacă este mic, să lovească ori să muște. Învățați copilul să-și exprime furia într-un mod inofensiv.

4. Manifestă lipsă de respect.

Copilul învață destul de repede cuvântul „nu!” și începe să-l folosească împotriva părinților săi. Acest refuz se poate transforma ușor în lipsă de respect.

Este bine să luptați cu acest obicei. În cazul multor copii lipsa de respect este asociată cu experiențe emoționale puternice și cu incapacitatea de a-și exprima și de a-și controla emoțiile.

Shutterstock

 Este bine să le vorbiți copiilor despre emoții pentru a-i învăța inteligența emoțională care le va fi de mare folos atunci când vor ajunge la maturitate. Dacă reacționați la emoțiile copilului, ajutați-l să și le exprime și-i va fi mai ușor.

Încercați această metodă: „Ești supărat pentru că te-am rugat să-ți strângi lucrurile? Hai să respirăm adânc de câteva ori, iar apoi vei face ceea ce te-am rugat.”

5. Fuge.

Acest comportament se manifestă cel mai adesea înainte de somn. Părinții sunt obosiți, iar copiii simt acest lucru și pot fugi, de exemplu, atunci când încercăm să-i punem în pat. Unii părinți ar putea ignora acest lucru pentru a nu-i stresa pe copii înainte de somn.

Dar obiceiul de a fugi poate deveni o problemă de securitate, mai ales când sunteți în locuri publice. Janet Lansbury le sugerează părinților să prevină acest lucru când copiii sunt destul de mici.

freeimages

Nu-i permiteți copilului să fugă, puneți-l în cărucior sau țineți-l în brațe. Dacă insistă, explicați-i de ce nu ar trebui să o facă.

6. Îi întrerupe pe alții.

Majoritatea copiilor nu au vreo intenție rea atunci când îi întrerup pe alții, dar acest lucru se poate transforma într-un obicei destul de urât. Dacă observați acest lucru în timpul unei conversații, învățați-l să fie răbdător ți să nu-i întrerupă pe ceilalți.

O metodă eficientă care îi ajută pe copii să învețe să nu-i întrerupă pe ceilalți este să-și pună mâna pe umăr sau pe șold atunci când au ceva de spus. Atingeți mâna copilului ca să-și dea seama că i-ați observat gestul, dar continuați să vorbiți.

healthyway

Imediat ce ați încheiat, adresați-vă copilului și ascultați-l cu atenție. Această metodă poate dura mult timp, dar va da rezultate.

Nu permiteți ca niște capricii nesemnificative să se transforme în niște obiceiuri neplăcute!