6 lucruri pe care trebuie să le învețe un copil până la vârsta de 13 ani

De la 13 ani începe viața de adolescent. La această etapă copii se maturizează și se manifestă primele viziuni ale lor asupra vieții. Foștii băieței trebuie să fie gata pentru această vârstă dificilă. Pentru a se adapta și a trece mai ușor prin crizele adolescenței, ei trebuie să deprindă anumite lucruri. Noi vi le prezentăm pe cele mai interesante.

1. Planificarea timpului

Până la adolescență puteți ajuta copilul: să-l treziți și să-l pregătiți pentru școală. Mai târziu însă trebuie să-l pregătiți pentru faptul că această responsabilitate este pusă pe seama lui. Copii la această vârstă sunt capabili să se trezească singuri și să se pregătească pentru școală.

Învățarea de a-și gestiona timpul nu este atât de simplă. Lăsați copiii să simtă cel puțin o dată ce înseamnă consecințele propriilor acțiuni. Când se vor trezi ei vor întârzia la școală sau la antrenament. Respectiv el îi va supăra pe profesori, iar antrenorul îl va pedepsi pentru încălcarea disciplinei. Acesta va fi un cu totul alt sentiment decât cel când îl ceartă părinții. Această lecție de viață îl va face mai puternic.

2. Luarea deciziilor

Copilul trebuie să învețe să aleagă din câteva variante, să ia o decizie și să prognozeze rezultatul. Învățați-l să spună „nu” atunci când este necesar. Probabil nu doriți ca el să devină un adult de care toți să profite.

De asemenea, el trebuie să înțeleagă și să accepte diferite păreri, să nu creadă că există doar părerea lui.

3. Comunicarea respectuoasă

Dacă adolescentul dorește să fie perceput ca un adult, el trebuie să vorbească respectuos cu cei mai mari. Însă, se pare că în această perioadă este imposibil să înveți un „revoluționar” regulile de comunicare. Acest lucru e greșit, important este abordarea corectă. Nu învățați, dar demonstrați prin propriul exemplu. Nu spuneți: „Tu nu înțelegi nimic, ești încă mic”. Rugați-l să vă explice punctul lui de vedere.

4. Munca prin gospodărie

Adolescentul, de asemenea, este un membru al familiei, de aceea el trebuie să îndeplinească o parte din obligațiile casei. Până la 13 ani copilul trebuie să cunoască cum să pornească mașina de spălat, să-și aranjeze hainele, să spele vesela după el. Este binevenit să fie învățat să preparare cele mai simple feluri de mâncare. Desigur, toate activitățile trebuie realizate împreună cu părinții. Doar prin exemplul propriu veți putea dezvolta simțul de responsabilitate al copilului.

Uneori este mult mai simplu ca părinții să facă totul singuri, dar trebuie lăsat și copilul să învețe să vă ajute.

5. Purtarea răspunderii

Cea mai bună modalitate de a-l învăța pe copil responsabilitatea este să-i dăruiți un animal de companie. Astfel, dvs. trebuie să-i explicați că acest animăluț nu este o jucărie, ci trebuie de avut grijă de el. Prima perioadă părinții îl vor supraveghea și îi vor da diferite sfaturi. Nu spuneți copilului: „Tu ți l-ai dorit, ai grijă de el, dacă nu, îl voi dărui altui copil”. Printr-o astfel de exprimare  dvs. îi cultivați indiferența față de cei mai mici. Responsabilitatea trebuie să se educe în momente pozitive.

Dacă mai aveți în familie copii mici, atunci rugați-o un adolescent să-l supravegheze pentru puțin timp. 

6. Capacitatea de a gestiona banii

Puțini sunt copiii care pot gestiona banii. Aici este vina părinților, precum și a buneilor cărora le place să-i alinte pe nepoți. Copilul primește bani și îi cheltuie pe nimicuri. De aceea trebuie să-i explicați că banii nu se fac atât de ușor și trebuie cheltuiți corect. De asemenea, o parte dintre ei pot fi păstrați drept rezervă pentru a-și cumpăra ceva de folos.

Dăruiți-i copilul o pușculiță, unde își va depozita banii pentru a-și cumpăra un lucru special. Probabil nu va colecta întreaga sumă, dar important este procesul. Când se va umple pușculița, scoateți banii și numărați-i.

Aveți grijă de copil acum, deoarece este mult mai greu să corectați greșelile, decât să le preveniți.