6 artefacte și fenomene misterioase pe care oamenii de știință nu au reușit să le explice nici până azi

Suntem obișnuiți să facem haz și ironii pe seama oamenilor antici ce trăiau în cocioabele lor de lut și care foloseau drept remediu pentru durerea de cap însângerarea intenționată, scrie Cracked.

Dar trebuie, totuși, să le recunoaștem numeroase merite: ne-au lăsat drept moștenire multe artefacte care, până în prezent, îi pun la grea încercare chiar și pe cei mai emeriți oameni de știință.

Bunăoară, aceste 6 mistere, pe care urmează să le analizăm în continuare, par să fi fost create cu un singur scop: să pună în mare încurcătură generațiile viitoare!

1. Manuscrisul lui Voynich.

Open Culture

Misterul

Manuscrisul lui Voynich este o carte veche ce se opune oricărei încercări de a fi descifrată. Cu toate acestea, este clar că e scrisă într-o limbă vie, actuală, doar că nimeni nu poate identifica despre care limbă anume este vorba.

Pe scurt: nimeni nu știe nici până astăzi cine, când și de ce a făcut acest manuscris, dar, mai ales, despre ce este vorba în el.

De ce nu a fost dezlegat?

Nici descifratorii, nici codificatorii, nici lingviștii, nici matematicienii, nici specialiștii în recunoașterea patternurilor nu au putut să descifreze măcar un cuvânt.

Unii spun că acesta este un cod complex ce nu poate fi citit fără o cheie specială. Alții susțin că acest manuscris nu este decât o farsă incredibil de bine gândită și realizată cu mare pricepere.

Totuși, există și din cei care cred că textul acestui manuscris a fost dictat de Dumnezeu, îngeri, extratereștri, ș.a.

Pinterest

Interpretarea noastră: Manuscrisul aparține vreunui politician.

2. Mecanismul de la Antikythera

Wikimedia Commons

Misterul

Mecanismul de la Antikythera este un dispozitiv vechi, foarte complex, descoperit printre rămășițele unei navei în jurul anului 100 î. Hr., ce a naufragiat pe coasta Greciei. Conține angrenaje și alte lucruri care au fost inventate abia 1000 de ani mai târziu, de către musulmani și chinezi, nu de către europeni.

De ce nu a fost dezlegat?

Oamenii de știință nu pot să ajungă la un consens în privința celor care au inventat acest mecanism misterios. Inițial, se considera că e vorba de greci, pornind de la premisa că instrucțiunea este scrisă în limba greacă. Acum, însă, cercetătorii consideră că este o invenție a sicilienilor.

Din punct de vedere teoretic, acest obiect este destinat calculelor astronomice. Singura problemă este că, la momentul creării sale, nici legea gravitației, nici mișcarea corpurilor cerești nu erau cunoscute omenirii.

Iar pentru panoul de control al unei navei din acea epocă, acest dispozitiv este unul mult prea sofisticat…

Spiegel

Interpretarea noastră: Probabil este o piesă a mașinii timpului care a explodat de îndată ce a nimerit în trecut.

3. Țevile radioactive de la Baigong

YouTube

Misterul

Într-o regiune a Chinei, în care nu există nici o unitate industrială, și nici populație, pe vârf de munte, au fost găsite trei găuri triunghiulare pline cu sute de țevi de fier, vechi și ruginite. Unele țevi trec pe sub pământ, iar altele se întind spre lacul salin din apropiere.

În lac și de-a lungul malului au fost descoperite și mai multe țevi. Cele mai mari exemplare ating diametrul de 40 cm, și toate au lungimi standard. Din câte se pare nu au fost aranjate în mod aleatoriu.

Arheologii spun că aceste țevi au fost făcute la etapa în care predecesorii noștri abia învățaseră să aprindă focul fără să de-a foc la toate cele din jurul lor.

De ce nu a fost dezlegat?

Lucrul cel mai ciudat este că aceste țevi nu sunt înfundate cu nimic, chiar dacă sunt mai vechi decât însuși Zeus. Deci, erau pe larg folosite la ceva. Încă un fapt straniu este că Muntele Baigong nu este un loc compatibil cu traiul unor comunități de oameni.

Au existat, de asemenea, și ipoteze excentrice potrivit cărora țevile ar fi un laborator astronomic antic sau chiar o pistă de aterizare pentru extratereștrii antici. Argumentul ar fi că țevile conțin silice, care se găsesc și pe planeta Marte.

Alții susțin că toate acestea nu sunt decât componente ale unei farse.

Atlas Obscura

Interpretarea noastră: Cândva, locuiau acolo niște pescari care aveau foarte mult timp liber. Aceștia și-au petrecut întreaga viață construind un sistem de drenare a lacului, pentru a obține toții peștii de la fundul lacului. Apoi s-au gândit că e mult mai simplu să scoți tot peștele și să trăiești regește.

4. Sferele de piatră din Costa Rica

World Mysteries

Misterul

În Costa Rica sunt răspândite niște mingi imense de piatră. Acestea au un aspect neted și o formă aproape perfectă, sferică. Dimensiunile acestora variază de la câțiva centimetri până la 2 m, iar cele mai mari cântăresc până la 16 tone.

Proveniența lor rămâne a fi necunoscută. Localnicii au sfărâmat prin explozie câteva din sfere în speranța că vor găsi în interiorul lor aur, cafea sau chiar bebeluși, însă, nici un rezultat. Majoritatea sferelor sunt mult prea grele chiar și pentru a fi ridicate cu buldozerul.

De ce nu a fost dezlegat?

Sferele sunt de natură vulcanică, asta e tot ce au reușit cercetătorii să afle până acum.

BBC

Interpretarea noastră: Peste 1000 de ani, din aceste ouă de piatră, vor ieși giganți de piatră care vor prelua pentru totdeauna conducerea întregului Pământ.

5. Bateriile antice din Bagdad

oddee.com

Misterul

Bateriile din Bagdad sunt niște artefacte de la începutul erei noastre, descoperite în Mesopotamia. Inițial, arheologii au crezut că sunt oale obișnuite de lut, ca ulterior, în fiecare vas să fie găsită câte o tijă de cupru cu urme de coroziune acidă.

Asta înseamnă că aceste vase conțineau un fluid care a interacționat cu arama (cuprul), iar în rezultat s-a format o încărcătură electrică. Curios lucru, la ce bun aveau nevoie mesopotamienii de curent electric?

De ce nu a fost dezlegat?

O parte din cercetători consideră că bateriile din Bagdad erau folosite ca sursă de energie pentru instalațiile de iluminat, și aduc drept argument doveditor basorelieful antic egiptean, pe care sunt reprezentate așa-numitele ”becuri de la Dendera”.

Un punct de vedere mai rațional împărtășesc cei care consideră că aceste baterii erau folosite pentru procedeul de poleire cu aur prin electroliză. Conform unei alte versiuni, șamanii foloseau aceste baterii pentru a supune pacienții unor șocuri electrice ușoare cu scopul de a-i convinge de puterilor lor supranaturale.

În prezent, bateriile antice de la Bagdad se află la Muzeul Național al Irakului.

mdw-ntr.com

Interpretarea noastră: Bateriile trebuie duse în Egipt și puse Sfinxului, la sigur există niște găuri pe potriva lor. Ochii Sfinxului se vor aprinde și acesta va alerga prin deșert, scoțând un lătrat mecanic.

6. ”The bloop”

Historic Mysteries

Misterul

În anul 1997, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a înregistrat un sunet ciudat, de frecvență joasă în largul oceanului. Un sunet straniu și foarte puternic. Atât de puternic încât a fost detectat de două microfoane aflate la o distanță de 5000 km unul de altul.

Acest sunet, poreclit ”The Bloop”, la o viteză normală nu seamănă cu nimic anume.

Analizând structura undelor sonore, oamenii de știință au stabilit că sursa acestui sunet ar fi un animal gigant.

De ce nu a fost dezlegat?

Imposibilitatea dezlegării acestui mister se explică prin aceea că nu există animale de dimensiuni atât de mari care ar putea produce un sunet atât de puternic. Nici măcar balena albastră nu poate fi considerată atât de mare, în acest caz.

Internauții, însă, au ajuns la concluzia cum că acest sunet a fost scos de nimeni altul decât Cthulhu – un monstru gigantic și personajul fictiv din producția lui Howard Phillips Lovecraft.

Bloody-Disgusting

Interpretarea noastră: Optăm și noi pentru varianta propusă de internauți!

Care sunt variantele voastre de dezlegare a acestor mistere ce par a fi indescifrabile?