5 secrete pentru o recoltă nemaivăzută de coacăze

Coacăza neagră este o cultură foarte iubită în părțile noastre. Dar din păcate mulți grădinari nu știu cum ar trebui îngrijită corect această cultură.

Oamenii cu experiență au împărtășit secretele lor cu cititorii portalului nostru. Iată cât este de simplu de fapt!

1. Udați coacăzul la timp

Pe parcursul sezonului e suficient să udați coacăzul de 3 ori, dar important e să o faceți corect. Planta are nevoie de umezeală mai ales în perioada creșterii mugurilor și a apariției fructelor. Fără udare recolta va fi redusă, iar fructele – mărunte și uscate.

Coacăzul negru suportă mult mai greu insuficiența de umiditate în sol decât coacăzul roșu.

Prima dată planta se udă în timpul creșterii active a părții verzi. De regulă asta are loc la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. A doua udare se face la sfârșitul lui iunie, când pe arbust apar primele fructe.

A treia udare ar trebui făcută deja după ce se culege recolta. Insuficiența de umiditate în sol în această perioadă are un impact negativ pentru recolta din anul viitor.

E important ca apa să nu se împrăștie în afara “hotarelor” arbustului. Pentru asta în jurul arbustului se poate săpa un canal adânc de 10 cm. Unii grădinari pur și simplu îngrădesc arbuștii cu obiecte din plastic sau metal, care să prevină scurgerea apei în afară.

Fiecărui metru pătrat de sol ar trebui să-i revină 4-5 găleți de apă. Rădăcinile coacăzului pătrund în sol până la 40 cm adâncime și tot acest strat trebuie să fie bine umezit.

2. Fertilizați corect coacăzul

Dacă înaintea răsădirii solul a fost fertilizat corect, atunci coacăzul poate crește foarte bine ani de zile fără fertilizări suplimentare. Dar dacă fertilizatorii au fost introduși doar în groapă, arbuștii vor trebui fertilizați de 2 ori pe sezon.

Planta are nevoie de fertilizare mai ales în perioada apariției mugurilor și după culesul recoltei (aproape la fel ca și în cazul udării). E foarte important ca îngrășămintele să fie introduse în solul din jurul centrului arbustului și în nici un caz în apropierea sa.

Pentru coacăz cei mai buni fertilizatori sunt cei pe bază de fosfor și potasiu: soluție de superfosfat și sulfat de potasiu (dizolvați câte 1 lingură în 10 litri de apă).

Fosforul influențează dimensiunea fructelor, iar potasiul – gustul acestora.

Pe timp ploios este indicată folosirea fertilizatorilor în formă uscată.

Dacă nu aveți la îndemână substanțele indicate mai sus, puteți presăra cenușă peste solul din jurul plantei în proporție de circa 500 g per arbust. Totodată ar fi bine să păstrați o distanță de 20-25 cm de centrul arbustului. O astfel de fertilizare poate fi repetată și la mijlocul lui august.

3. Mulciți solul de sub arbuști

Solul de sub arbuștii de coacăz nu trebuie să se usuce peste măsură, de aceea se recomandă să faceți mulcirea solului. Pentru asta puteți folosi tot felul de materiale: mușchi sphagnum, ziare, turbă, rumeguș etc.

4. Protejați planta de înghețuri

În general coacăzul este una din plantele cele mai rezistente la îngheț, dar în perioadele foarte reci chiar și acești arbuști pot avea probleme. De aceea în perioada rece a anului crengile coacăzului trebuie să fie aplicate la pământ, iar însuși arbustului să fie acoperit cu zăpadă.

Înghețurile de primăvară pot duce la distrugerea mugurilor. În afară de aceasta vânturile puternice, provocând o prezență mult mai mică a insectelor zburătoare, reduc considerabil polenizarea și, respectiv, înmugurirea coacăzelor.

Deși coacăzul este o plantă rezistentă la îngheț, ea nu preferă gerurile puternice. De aceea în timpul înghețurilor arbuștii de coacăz trebuie stropiți cu apă sau protejați prin fumigație.

Un timp călduros și uscat în timpul înfloririi de asemenea poate avea un impact negativ asupra plantei, căci stigmatele se pot usca, reducând considerabil perioada de polenizare.

5. Ademeniți albinele

Albinele sunt cel mai bun prieten al grădinarului care vrea să crească coacăze, căci anume ele polenizează această plantă. De aceea se recomandă stropirea arbuștilor cu apă dulce (1 lingură de miere de albine la 1 litru de apă) pentru ademenirea insectelor.

O altă soluție ar fi să sădiți în grădină plante care atrag albinele: aster, verbina, helenium, hyacinthus, boabe de miere, arborele fluturilor, weigela, monarda, bujor, azalee. Creșteți aceste plante în locuri însorite, dar protejate de vânturi puternice.

Sperăm că în noul sezon veți reuși să obțineți o recoltă foarte bună de coacăze. Puneți în practică sfaturile noastre și cu siguranță veți avea un rezultat de invidiat!