Aici găsești soluția pentru grădina ta: 5 modele de jardiniere pentru grădină

Vă recomandăm ca înainte de a răsădi plantele, să pregătiți pentru ele jardiniere. Noile tehnologii vă vor permite să economisiți spațiu în grădină și să obțineți o recoltă bogată.

Grădinarii experimentați știu deja că e foarte eficient să ai jardiniere în grădină. Ele ocupă puțin loc, dar în același timp oferă o recoltă mult mai bogată. Să vedem ce tipuri de jardiniere ați putea face și care este cel mai bun pentru dvs.

1. Jardiniere din paie

Săpați un canal lat de 80 cm și adânc de 15-20 cm. Pe fundul canalului puneți un strat de spanbond. Apoi puneți baloți de paie în așa fel încât jardiniera să fie la circa 40 cm deasupra solului.

Puteți fertiliza jardiniera cu soluție de infuzie de lumânărică (1:10), apoi acoperiți-o cu peliculă. După circa o săptămână temperatura paielor va ajunge la 40-45°С, iar pelicula poate fi înlăturată. Faceți mici brazde în jardiniera de paie și introduceți răsadul în adâncime până la prima frunză. Puneți deasupra un strat de turbă.

Avantajele jardinierelor din paie:

 • Plantele formează foarte rapid un sistem de rădăcini puternic.
 • Sunt puțini dăunători.
 • După ce strângeți recolta paiele pot fi folosite pentru compost, care este un fertilizator foarte bun.

Dezavantajele jardinierelor din paie:

 • Rezistența în timp. Dacă umiditatea e ridicată, jardiniera din paie poate începe să putrezească.

2. Jardiniere americane

Jardinierele înalte sunt un instrument foarte iubit de fermierii americani. Aceasta e o adevărată salvare pentru grădinarii care au un sol de calitate scăzută. Ideea e că astfel nu mai “lupți” cu solul argilos, de exemplu, ci pregătiți un sol nou special pentru cultura dorită.

Alegeți un loc însorit și hotărâți-vă în privința dimensiunilor și formei jardinierelor. Lățimea nu trebuie să depășească 1,2 m pentru a fi comod să o prelucrezi din ambele părți. În privința lungimii nu există limitări, dar adâncimea trebuie să fie de minim 15 cm. Carcasa se poate face din lemn, plastic, cărămidă, ardezie sau alte materiale.

Pe fundul canalului se pune o plasă metalică subțire împotriva rozătoarelor, apoi vreascuri și bucăți de carton sau hârtie. Toate acestea vor putrezi, eliminând căldură, și vor servi în calitate de drenaj.

Însăși jardiniera se umple cu sol și compost, iar după ce se udă în abundență se mai adaugă un strat de sol fertil.

Avantajele jardinierelor americane

 • Aceste jardiniere sunt mai “călduroase”, de aceea multe culturi sunt gata de recoltă cu 2 săptămâni mai devreme decât de obicei.

Dezavantajele jardinierelor americane

 • Este nevoie de mult sol fertil pentru a umple carcasa.

3. Jardiniere-butoi

Această soluție e perfectă pentru cei ce sunt foarte limitați în privința spațiului disponibil în grădină. Pregătiți un butoi mare, de vreo 200 litri, și faceți pe lateral găuri în zig-zag de vreo 15 cm în diametru.

În mijlocul butoiului se așează o bârnă, iar în jurul ei se pune sol fertil și se compactează bine, după care bârna se scoate, iar în locul ei se pune pietriș, care e important pentru o distribuție uniformă a apei în timpul udării.

Răsadul se pune în găuri, adâncindu-se până la prima sau a doua frunză.

Avantajele jardinierelor-butoi

 • Ocupă foarte puțin loc.
 • Are un aspect estetic plăcut.
 • Este perfectă pentru a crește verdeață și tomate.

Dezavantajele jardinierelor-butoi

 • Nu este potrivită pentru creșterea plantelor înalte.

4. Jardiniere-piramidă

Veți avea nevoie de o țeavă metalică și lăzi vechi din lemn de diferite dimensiuni, fără fund. Faceți de-a lungul țevii niște găuri în zig-zag de 15 mm în diametru: ele vor permite distribuția uniformă a apei în timpul udării.

Apoi țeava se introduce parțial în pământ, iar deasupra se fixează cea mai mare ladă și se umple cu sol. Deasupra se pun și celelalte lăzi, în ordine descrescătoare ca mărime, și se umplu și ele cu sol. Se va obține un fel de piramidă cu țeava metalică pe mijloc. Pe treptele acesteia puteți cultiva căpșuni, verdeață și diverse legume.

Avantajele jardinierelor-piramidă

 • Permite obținerea unei recolte suplimentare datorită valorificării spațiului.

Avantajele jardinierelor-piramidă

 • Crearea construcției este destul de dificilă și necesită mult timp.

5. Jardiniere-roată

Aceasta reprezintă o soluție originală pentru cei cărora le place să crească plante de condimente. Dacă aveți o roată veche de car, sunteți norocos! E suficient să o adânciți puțin în pământ, să o umpleți cu sol fertil și să răsădiți în fiecare sector câte 1-2 culturi.

Avantajele jardinierelor-roată

 • Pe astfel de jardiniere practic nu cresc buruieni, astfel încât aceasta e și o soluție bună pentru a vă curăța grădina.

Avantajele jardinierelor-roată

 • Suprafața disponibilă pentru cultivare este destul de redusă.

Încercați să faceți jardiniere în grădină și veți vedea cât de multe schimbări benefice aduc aceste construcții. Vă dorim recolte cât mai bogate!