5 îngrășăminte naturale, pentru o înflorire abundentă a Crăciunelului!

Azotul este suplimentul nutritiv responsabil pentru creșterea plantelor verzi și dezvoltarea frunzelor. Nu vom vorbi despre el acum căci ne interesează anume înflorirea plantelor, iar de aceasta sunt responsabile potasiul și fosforul.

Sunt elemente nutritive indispensabile vieții plantelor de interior garantând înflorirea acestora. Acestea sunt cele mai bune îngrășăminte pentru plantele din ghiveci, mai ales pentru Crăciunel sau Decembristă sau mai numit și Schlumberger.

Vă vom prezenta 5 soluții eficiente care vor stimula înflorirea plantelor pe timp de iarnă:

1. Suplimente minerale complexe lichide pentru plantele de interior cumpărate din magazinele ce comercializează flori.

Cea mai simplă opțiune pentru cei care nu vor să piardă timp și efort pentru a pregăti îngrășăminte naturale ar fi să cumpărați o sticluță cu acest supliment, o diluați conform instrucțiunilor și udați florile.

Sfat: Concentrația trebuie să fie de 1,5-2 ori mai mică decât cea indicată pe etichetă. Producătorii au scopul să reveniți după o altă sticluță și să cheltuiți mai mulți bani. Pentru a obține efectul dorit e suficient și o cantitate mai mică din această soluție. Îngrășământul principal este complexul NPK. Azotul (N) este într-o cantitate mică, predomină potasiul (K) și fosforul (P). Exact de ceea ce avem nevoie!

2. Infuzia de mere

Decembrista sau cactusul de Crăciun iubește infuzia de mere! Tăiați un măr și puneți-l în 2 litri de apă, lăsați să infuzeze 2 zile. Apoi undați planta. Această soluție conține fier, fosfor, potasiu și alte elemente nutritive benefice pentru florile de interior!

Curios este că, Decembrista este o plantă epifite originară din America de Sud. Ea se prinde de trunchiurile copacilor.

3. Acidul boric − stimulator universal de înflorire al plantelor de interior.

Acidul boric face minuni atât în casă, cât și în grădină! Nu udați planta la rădăcini, acidul boric este cel mai potrivit pentru pulverizarea plantelor. Schlumberger (cactusul de Crăciun) iubește pulverizarea! Să pregătești soluția este foarte simplu: 1 gram de acid boric la 1 litru de apă. Cel mai bun moment pentru pulverizare este dimineața devreme sau seara, pentru a evita arderea plantei.

Un alt moment important − pulverizați planta cu acid boric, atunci când apar primii muguri și repetați această procedură la fiecare 2 săptămâni până când planta va înflori.

4. Infuzia de cenușă de lemn – îngrășământ natural pentru plantele de interior.

Se consideră că cenușa este un îngrășământ natural folosit doar în grădină. Cenușa este benefică nu numai pentru plantele de grădină, dar și pentru plantele de interior.

Sfat: Toate îngrășămintele se aplică la rădăcini doar când pământul din ghiveci este umed. Înainte de a aplica acest supliment, asigurați-vă că ați udat Crăciunelul.

Pentru referință: compoziția exactă a cenușii de lemn depinde de specia lemnului ars, de vârsta sa și de mulți alți factori. Dar principalele componente sunt neschimbate: calciul este un fel un bun stimulator de creștere; potasiul și fosforul sunt necesare pentru toate procesele vitale ale plantelor și în special pentru înflorire; siliciu și magneziu de asemenea joacă un rol important pentru a stimula înflorirea. Mai mult decât atât, aceste substanțe nutritive sunt absorbite ușor de către plante. Prin urmare, cenușa de lemn este unul dintre cele mai bune îngrășăminte pentru Crăciunel ca acesta să înflorească! O altă metodă e să pregătiți o infuzie din 2 linguri de cenușă și 1 litru de apă. Amestecați ingredientele și lăsați să se infuzeze timp de 3 ore.

Apropo: repetați aceste proceduri la fiecare 2 săptămâni.

5. Infuzie din coajă de banane – un deliciu nutritiv pentru Decembristă.

Coaja de banană este o sursă de potasiu (78 mg/g) și mangan (76 mg/g) – două minerale foarte importante. Alte minerale prezente sunt sodiul, calciul și fierul. Aceste elemente sunt foarte benefice pentru plante. Pregătiți infuzia din coajă de banană: puneți coaja proaspătă a unei banane într-un recipient cu apă (la 1 litru de apă, puneți 1, 2 coji)

Decembrista poate înflori și fără aceste îngrășăminte. De exemplu, dacă ați transplantat recent o floare, acești nutrienți se găsesc încă în pământ. În celelalte cazuri, vă recomandăm să „hrăniți” florile voastre cu acești fertilizatori naturali foarte necesari plantelor.