5 greșeli pe care le fac practic toți oamenii atunci când își renovează locuința

Chiar și oamenii care își renovează locuința pentru a treia oară comit aceste gafe, pe care le fac practic toți fără excepție.

Important e ca astfel de gafe să fie identificate la timpul potrivit pentru a fi corectate. Astăzi vom vorbi despre 5 greșeli care ar trebui evitate atunci când renovăm locuințele.

1. Numărul de prize

Toată lumea uită să facă prize pentru hotă, aragaz și cuptor. De multe ori după lucrările de finisare îți dai seama că fie sunt prea puține prize, fie acestea nu sunt poziționate bine.

Înainte de a începe renovarea faceți o schiță detaliată a locuinței, în care să indicați toate electrocasnicele și piese de mobilier pentru a putea proiecta corect numărul și poziționarea prizelor.

2. “Să începem, că apoi ne descurcăm”

Renovarea e o acțiune foarte importantă, de aceea trebuie planificată detaliat din timp. Dacă începeți renovarea cu gândul că o să vă “descurcați pe parcurs”, nu e exclus ca renovarea, într-o măsură mai mare sau mai mică, să se întindă pe câțiva ani înainte.

Înainte de a începe renovarea e important să stabiliți scopul final și mijloacele necesare: pregătiți un proiect, asigurați-vă că aveți resursele necesare, găsiți meșteri de încredere, furnizori de materiale etc.

Dat fiind că piața oferă astăzi o gamă extrem de variată de produse, vă va lua destul de mult timp să găsiți tapet, faianță, vopsea și alte materiale de finisare. De aceea ar fi bine să le căutați înainte de a crea dezordine în locuință.

3. Unde uscăm și călcăm hainele?

Mulți oameni își dau seama că nu au unde să usuce hainele abia în momentul în care le scot umede din mașina de spălat. Astfel ei ajung să le usuce acolo unde este loc liber, adică în living, bucătărie sau alte locuri absolut nepotrivite.

Problema e cu atât mai gravă cu cât mai mare este familia sau sunt copii mici și hainele se spală des.

Aceeași poveste e și în cazul mesei de călcat. Planificați din timp locul de depozitare a mesei și locul în care veți călca, prevăzând bineînțeles și o priză pentru fierul de călcat în apropiere.

4. Materiale ecologice

Ieftin nu înseamnă calitativ! Casele noastre devin tot mai bogate în plastic, iar acesta pe lângă faptul că poate fi toxic, este și un mijloc excelent pentru răspândirea focului în caz de incendiu. Bunăoară tavanele extensibile încep să se topească și să “plângă” cu lacrimi de foc.

Bugetul pentru renovare trebuie planificat astfel încât să nu fiți nevoiți să procurați materiale ieftine, de calitate dubioasă. Renovarea nu se face pentru un an sau doi, ci pentru zeci de ani.

5. Economii iraționale

Mulți oameni consideră că le iese mai ieftin să facă anumite lucrări de sine stătător decât să apeleze la specialiști.

Realitatea, însă, e cu totul alta. Bunăoară serviciile unui designer sau arhitect pot părea scumpe doar la început, căci dacă faceți un proiect de sine stătător și îl comparați cu cel făcut de un specialist, făcând un calcul veți vedea că de fapt cheltuielile totale sunt mai mari în primul caz, căci specialiștii știu să gestioneze bugetul și să evite cheltuieli inutile.

Același lucru se referă și la meșteri: inițial lucrările le încep cei care oferă cel mai bun preț, ca apoi să fim nevoiți să chemăm o echipă mai scumpă ca să termine lucrul calitativ și ne iese mult mai scump.

De fapt prețul scăzut pentru servicii trebuie să ridice semne de întrebare: fie meșterii nu sunt foarte calificați, fie ulterior vor apărea “cheltuieli neprevăzute”, care de regulă depășesc costul unui meșter foarte bun.

Să renovezi locuința de sine stătător înseamnă nu doar cheltuieli financiare, ci și timp investit și mult stres. Sunteți gata să lăsați serviciul pentru 2-3 luni de dragul unui astfel de “profit”? Nu merită.