1. Numărul de prize
Numărul insuficient de prize sau așezarea lor greșită este probabil cea mai răspândită gafă la renovarea locuinței. Spre exemplu marea majoritate uită să prevadă o priză pentru hotă la bucătărie.
Gândiți-vă din timp de câte prize veți avea nevoie și unde ar trebui poziționate acestea.
Ca să vă simplificați această sarcină, puteți face o schemă a locuinței, indicând unde se vor afla toate aparatele și electrocasnicele.
2. Graba
Atunci când începem renovarea, ne dorim să o încheiem cât mai curând pentru a savura noua atmosferă din locuință.
Dar să nu uităm zicala “Graba strică treaba”! Spre exemplu dacă turnați șapa, trebuie să o lăsați să se usuce bine timp de cel puțin două zile, după care puteți continua cu alte lucrări.
Același lucru e valabil și în cazul grunduirii pereților: nu vă grăbiți să lipiți tapetul dacă peretele încă nu este gata pentru asta. Respectați toate indicațiile tehnologice, pe care majoritatea producătorilor le indică pe ambalaj.
3. Economisire pe materiale: ecologie și calitate
Mulți preferă să cumpere materiale de o calitate proastă din motiv că ele sunt mai ieftine. Dar asta e ridicol, căci renovarea se face pentru mulți ani înainte.
Spre exemplu dacă puneți un linoleum ieftin în bucătărie, după câteva luni veți observa că scaunele l-au și găurit deja, folosirea unor instalații ieftine va genera multe probleme și neplăceri în viitor și oricum vor trebui schimbate etc. Și sigur că nu trebuie să uităm că materialele ieftine elimină tot felul de substanțe toxice.
4. Nerespectarea fluxului tehnologic
Ar fi bine să elaborați din timp un plan concret care să prevadă în ce ordine trebuie făcute toate lucrările. Uneori se întâmplă că pereții sunt deja finisați, iar la pardoseală mai sunt de făcut lucrări de betonare.
Rețineți că în primul rând se fac lucrările “murdare”: betonări, șape, tencuieli, rețele electrice, instalații.
În al doilea rând se evacuează deșeurile de construcții și se face ordine.
Abia după asta pot fi începute lucrările de finisare începând cu tavanul, apoi pereții și la sfârșit pardoseala.
5. Ignorarea cheltuielilor “mărunte”
Când se elaborează bugetul pentru renovare, mulți oameni nu iau în considerație unele cheltuieli aparent “mărunte” (elemente de fixare, adezivi, periuțe etc.), care sunt de fapt considerabile, iar costul final al renovării poate ajunge cu 50% mai mare decât cel așteptat. Renovare nu înseamnă doar tapet, vopsea și parchet laminat.