5 gesturi de ale cumpărătorilor care îi irită pe vânzători, pe care majoritatea nu le cunoaște.

Vânzătorii sunt nevoiți să interacționeze cu diferite tipuri de persoane, să le suporte capriciile și chiar comportamentul mai puțin politicos.

Iată care sunt gesturile cumpărătorilor care îi irită pe vânzători, dar care sunt nevoiți să zâmbească.

1. Cer să li se facă reduceri, dar nu profită de ele.

Cumpărătorii își doresc să procure marfă mai ieftină ori să primească diferite cadouri.

— Vând electrocasnice într-un magazin mic. Într-o zi o doamnă în etate a venit să cumpere un aragaz. A întrebat dacă livrarea este gratuită. I-am spus că nu și ea mi-a răspuns că a fost într-un magazin unde vârstnicilor li se oferea livrare gratuită și o reducere de 3%. Am sunat acolo și am întrebat care este prețul final al aragazului și am aflat că la noi costa mai ieftin. Însă doamna a renunțat să cumpere din magazinul nostru pentru că „nu respectăm pensionarii și profităm de ei, iar acel magazin este bun, pentru că oferă livrare gratis. Cuvântul magic este„gratis”.

2. Clientul are întotdeauna dreptate.

Expresia „Clientul are întotdeauna dreptate” a fost inventată în 1909 de fondatorul unui magazin universal din Londra, Harry Gordon Selfridge. Până acum, acesta este motto-ul companiilor care sunt gata să îndeplinească capriciul oricărui client. Printre acestea se numără magazinele și supermarketurile. Cumpărătorii abuzează adesea de această regulă nescrisă și fac reclamații nefondate. Iar vânzătorul trebuie să suporte o atitudine lipsită de respect, pentru că este suficientă o plângere ca să rămână fără slujbă.

— Sunt proprietarul unui magazin de fructe și legume. Într-o zi a intrat un bărbat și-mi spune: „Pune-mi un kilogram de roșii și unul castraveți”. Am început să pun legumele în pungă și, la un moment dat, aud: „De ce mă minți?” Nu am înțeles de ce se indignase, apoi a continuat. „De ce îmi pui roșiile cu codiță? Scoate-le sau vinde-le la un preț redus!” Am refuzat să-l deservesc.

3. Distrag atenția angajaților. 

De multe ori clienții vin cu întrebări și casierul nu poate număra banii. Pe lângă deservirea clienților, vânzătorii au mai multe responsabilități precum aranjarea mărfii,  verificarea etichetelor, consultarea, inventarierea etc.

— O doamnă, după ce a ales în jur de 20 de obiecte din magazinul nostru, m-a rugat, în timp ce scanez, să-i spun cât costă fiecare obiect. La un moment dat strigă: „Domnișoară, anulați, nu le voi cumpăra. Voiam doar să aflu prețul”.

4. Își amintesc că au uitat să ia ceva imediat după ce casierul începe a scana marfa. 

Această categorie de persoane îi înfurie nu numai pe casieri, ci și pe clienți, deoarece toată lumea este nevoită să le aștepte.

5. Adresează niște întrebări răspunsul cărora este evident.

— Mă deranjează întrebarea „Lucrați aici?”, când sunt îmbrăcată în uniformă.

— Vând înghețată într-un centru comercial. Într-o bună zi vine o doamnă și mă întreabă: „Bună ziua! Aveți înghețată?” Se află în fața unei vitrinei transparente, unde se vedeau diferite tipuri de înghețată . Apoi a adăugat „Este rece?” I-am răspuns: „Da!” „Atunci nu vreau”. Și a plecat.

— Cumpărătorul: „Costă 1 000 lei, scrie că se oferă o reducere de 50%. Cât va fi?”

Această scenă s-a întâmplat la un târg de bijuterii. După cum se știe fiecare oraș are mentalitatea și principiile sale, dar întâmplarea dată a fost ieșită din comun. O doamnă părea foarte interesată de brățări. După ce și-a ales una și pregătea banii, vânzătoarea i-a spus: „Nu veți regreta, ați ales o bijuterie minunată!” Femeia a făcut ochii mari: „Deci aceasta este o bijuterie?! Am crezut că este o brățară!” Și a plecat, fără să o cumpere.