5 fraze prin care părinții distrug stima de sine a propriilor copii.

Unii părinți, atunci când comunică cu copiii, nu prea se gândesc la ceea ce spun. Dar uneori chiar și un singur cuvânt, spus pe negândite îl poate răni foarte pe copil.

Adulții se comportă cu copiii la fel cum s-au comportat cândva părinții lor cu ei, educând astfel o nouă generație de copii lipsiți de încredere în sine.

Fraze pe care nu trebuie să i le spuneți copilului.

Iată cinci fraze comune care-i pot dezvolta complexe unui copil și-i pot strica viața. Mame, tații și bunici, nu pronunțați aceste fraze niciodată!

1. „Nu vei reuși!”

Această frază îi va distruge entuziasmul și îl va orienta spre eșec și nu va mai dori să facă nimic. Această frază trebuie să fie tabu în familia voastră!

2. „Toți copiii sunt ca niște copii, dar tu…”

Nu vă comparați copilul cu frații săi, cu colegii sau cu altcineva deoarece și-ar putea pierde încrederea în dragostea părinților săi și ar putea chiar încerca să se răzbune pe cei pe care îi dați drept exemplu.

3. „Este atât de ușor de făcut acest lucru!”

Atunci când îi spuneți copilului că este foarte simplu de cusut un nasture ori de condus o bicicletă, îi dați de înțeles că el este neîndemânatic. Ce se va întâmpla, în acest caz, cu stima sa de sine? Mai bine lăudați copilul pentru ceea ce îi reușește!

4. „Prefer să fac totul singură!”

Dacă îl veți proteja prea mult, va suferi la fel ca în cazul lipsei atenției părintești. Este bine ca el se obișnuiască să fie independent încă din copilărie, deoarece, în caz contrar, va începe să creadă că nu este capabil de nimic!

5. „Ai greșit din nou!”

Chiar și cei mai buni părinți greșesc uneori, arătându-i copilului greșeala făcută. Dar să știți că este foarte bine când copilul greșește, aceasta înseamnă că el face ceva!