5 articole vestimentare familiare care au cunoscut mai multe transformări în ultimul secol

Vremurile se schimbă și moda odată cu ele. Transformarea îmbrăcămintei și accesoriilor reflectă procesele care au loc în viața publică într-o anumită perioadă, de aceea, dacă vom compara hainele din diferite decenii, acestea se vor deosebi radical, chiar dacă au detalii similare.

Am urmărit cât de mult s-au schimbat unele articolele vestimentare în ultimii o sută de ani în comparație cu cele moderne.

Blugii.

Pantalonii din denim gros au apărut în secolul al XIX-lea. Rezistența lor la uzură a fost apreciată de muncitorii, care au devenit principala țintă a producătorilor de denim. Puțin mai târziu și militarii au început să poarte blugi.

Acest articol vestimentar a ajuns și la Hollywood. În anii 1920 au apărut filme cu cowboy care purtau blugi.

Una dintre cele mai frumoase actrițe, Marilyn Monroe, a purtat blugi în filmul „The Misfits”.

De la apariția lor blugii au fost mereu în top, doar că stilul lor s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor.

Ciorapi și dresuri.

Până în anii 1920 aveau menirea doar să țină de cald. Iar mai târziu au apărut modele din mătase, lână, bumbac și viscoză sintetică care luceau, iar femeile presărau pudră pentru a le face mate.

În anii ’50 s-a inventat nailonul, iar ciorapii aveau o cusătură vizibilă la spate, pe care femeile i-au îndrăgit imediat. Apoi au apărut ciorapii fără cusături, care au fost ignorați mult timp.

În anii 1960 și 1970 a apărut varietate de modele de diferite culori. Iar în anii 80 femeile au trecut la nuanțe de bej.

Ochelarii de soare.

Primii ochelari, ale căror lentile erau protejate de radiațiile ultraviolete, au apărut în 1913 și au început să câștige popularitate. Vedetele de cinema au fost primele care i-au purtat.

În anii 40 a apărut modelul cat-eye, care a avut un mare succes în rândul femeilor. În următorul deceniu aceștia au căpătat o formă mai ascuțită.

Mai departe forma și culorile ochelarilor de soare au evoluat rapid: în anii 60 au apărut cei pătrați, în anii 70 – cu lentile mari transparente. În anii 90 fashionistele purtau rame înguste, iar în ​​anii 2000 au apărut modelele cu rame masive.

Anul 2020 ne-a uimit cu un nou model de ochelari.

Sutien.

În anii 1920, când femeile au putut în sfârșit renunța la corsete, a apărut necesitatea de a crea sutiene, care însemnau, pe atunci, o bucată de stofă dreptunghiulară și semăna mai degrabă cu un crop top modern. Erau și modele care aveau cupe.

La mijlocul secolului al XX-lea au apărut alte modele, dar erau departe de a fi ideale, precum sutienul care se numea „glonț” .

În anii nouăzeci au apărut modelele transparente și push-up. Este de remarcat faptul că sutienele care sunt acum la modă seamănă cu lenjeria de la începutul secolului trecut, fiind comode și laconice.

Costumul cu pantaloni.

Costumul cu pantaloni a apărut în garderoba feminină prin anii 1930. Primele actrițe celebre care l-au îmbrăcat au fost: Marlene Dietrich, Joan Crawford, Katharine Hepburn. Societatea conservatoare nu a aprobat acest stil, dar fashionistele de atunci au fost de neoprit.

În anii 50 costumele cu pantaloni practic au dispărut, ca mai apoi să apară modele foarte feminine. Începând cu anii 60 costumul cu pantaloni a început să câștige popularitate, iar în anii 80 se asocia cu femeile de afaceri.

Pe parcursul a două decenii ale secolului XXI am putut observa o tendință inversă. De la costumele feminine s-a trecut la pantalonii largi și sacouri oversize.