26 fraze care vă vor face copiii dvs. fericiți și încrezători

În educația copilul, un rol important joacă comunicarea cu el, cât de atent sunteți la nevoile acestuia, dacă îl lăudați pentru reușitele lui.

Cu cât este mai mic, cu atât este mai receptiv la cuvintele și intonația cu care îi vorbiți. De asta depinde stima de sine, încrederea în forțele proprii, percepția adecvată a lumii înconjurătoare, și cât este el de fericit.

Acordați mare atenție comunicării cu generația tânără a familiei dacă doriți ca cel mic să crească o persoană încrezătoare și independentă. Vă recomandăm să folosiți aceste fraze în comunicare dvs. cu cei mici.

1. Mă bucur că îmi pui întrebări.

2. Ce bine că ești curios!

Copiii abia încep să cunoască lumea, și ceea ce nouă ne pare ceva obișnuit și banal, pentru ei e o adevărată descoperire. Tocmai din această cauză, încurajați-i și sprijiniți curiozitatea copiilor, nu ignorați întrebările lor, răspundeți-le întotdeauna.

3. Este foarte bine că ai propria părere.

4. Cu ce ai vrea să te ocupi?

5. Ce părere ai despre aceasta?

Este foarte important să oferim copiilor posibilitatea de a decide singuri cu ce anume vor să se ocupe (dacă desigur aceasta este o activitate utilă). Spre exemplu, permiteți-le să aleagă un film pe care să-l priviți cu întreaga familie sau un loc unde să mergeți împreună pentru a vă relaxa. Își pot alege o activitate și să îi dedice timpul liber. Încurajați-l să aibă propria opinie.

6. Ai nevoie de ajutorul meu?

7. Este normal să greșești, important e să înveți din greșeli.

8. Poate că îți este greu acum, dar cu siguranță o să te descurci.

Copilul se poate întrista dacă nu i-a reușit ceva din prima. Explicații că a comite greșeli este un lucru normal în procesul de învățare a lucrurilor noi. Acest lucru se poate întâmpla oricui, chiar și unui adult. Încercați să aflați unde întâlnește dificultăți și vedeți cum poate fi ajutat.

9. Te descurci din ce în ce mai bine.

10. Eforturile tale nu au fost în zadar.

11. Vad că depui străduință și mă bucur!

12. Vei reuși. Ești un copil talentat.

În cazul în care copilul este pasionat de ceva, de exemplu, de desen, și petrece mult timp, depune mult efort, remarcați neapărat rezultatele lui.

13. Îmi place mult că zâmbești!

Spuneți-i cât mai des această frază. Mai ales dacă copilul este trist sau deprimat. Îl va motiva.

14. Ești un mare povestitor.

Copii au o imaginative bogată și le place să inventeze propriile povești. Dacă copilul a decis să vă împărtășească una din povești, arătați-vă interes de aceasta. Ascultați-l cu atenție povestea și lăudați-l pentru harul lui de povestitor.

15. Ești un prieten bun.

16. A fost foarte frumos că ai avut grijă de asta.

Când un copil face ceva util, arătați-i că ați observat și apreciați eforturile sale.

17. Faci exact ca și mama ta/tatăl tău.

Dacă pronunți fraza aceasta într-un context pozitiv, atunci copilul va fi mulțumit. Copiilor le place să fie comparați cu părinții lor. Ați putea folosi fraze de genul: „Cânți la fel de bine ca mama ta!” sau „Ești la fel de curajos ca și tatăl tău!”.

18. Tocmai i-am spus bunicului/bunicii /unchiului/mătușii cât de bine te descurci cu aceasta.

Copilul va fi bucuros să audă că ați apreciat eforturile sale și ați împărtășit asta cu întreaga familie.

19. Nu încerca să fii ca toți ceilalți. Fii tu însuți!

20. Te iubesc așa cum ești!

21. Este foarte bine că ai punctul de vedere.

Fiecare părinte este sigur că copilul său este unic. Așa și este! Spuneți-i copilului că îl veți iubi mereu orice nu s-ar întâmpla!

22. Ești frumos și în interior și la exterior.

Spuneți odraslei dvs că este un copil frumos! În același timp, explicați-i că o persoană trebuie să fie frumoasă și exterior și interior și că este important să poate vedea în alții și lumea interioară.

23. Îți sunt mereu alături!

Pe măsură ce crește, copilul devine mai independent, dar el va avea întotdeauna nevoie de dragoste, sprijin și ajutor de la părinți. Dați-I de înțeles că poate conta pe tine la orice vârstă.

24. Câte idei interesante ai!

25. Ești foarte talentat/creativ.

Toți copiii sunt creative, dar au nevoie ca cineva să le alimenteze această creativitate. Încurajați-l să continue să facă ceea ce îi place. Poate fi orice: desen, broderie, actorie, fotbal, volei. Cine știe, poate că acestă pasiune va influența în cele din urmă alegerea unei profesii.

26. Îți mulțumesc mult pentru ajutor, apreciez foarte mult.

Dacă copilul și-a exprimat dorința de a vă ajuta în treburile casnice (să măture în curte, să spele vasele), dați-i sarcini simple, nu îl refuzați. Lăudați-l neapărat!

Suntem siguri că deja utilizați aceste fraze în educați copilului dvs. Vreți să completați lista din propria experiența ta?