26 de fraze care îi vor face pe copiii dvs. fericiți și încrezători

În educația copiilor are mare importanță conținutul și modul în care comunicați cu ei, atenția la necesitățile lor și aprecierea pe care le-o acordați pentru reușitele lor. Cu cât mai mic este copilul, cu atât este mai sensibil la cuvintele și intonația cu care îi vorbiți. De asta depinde în mare parte încrederea sa în propriile forțe, dar și percepția adecvată a mediului înconjurător.

Fiți atenți la comunicarea dvs. cu generația nouă a familiei. Redacția noastră vă prezintă un șir de fraze pe care vă recomandăm să le folosiți în dialogul cu copiii pentru a-i ajuta să-și creeze o personalitate puternică.

1. Îmi pare bine că îmi pui întrebări.

2. Mă bucur că ești așa curios!

Copiii abia încep să cunoască această lume, iar ceea ce nouă ne pare ceva obișnuit, pentru copil poate reprezenta o adevărată descoperire! De aceea încurajați și susțineți curiozitatea copiilor, nu ignorați întrebările lor, ci oferiți-le răspunsuri cât mai complete.

3. E foarte bine că asculți opiniile altora.

4. Cu ce ai vrea să te ocupi?

5. Ce părere ai despre asta?

E foarte important să le oferiți copiilor posibilitatea de a decide cu ce anume să se ocupe (bineînțeles dacă nu e vorba de ceva evident rău). Spre exemplu lăsați copilul să aleagă filmul pe care să-l priviți cu întreaga familie sau destinația pentru o ieșire de weekend. De asemenea copilul trebuie să poată alege ocupația căreia să îi dedice timpul liber. Încurajați copilul să asculte mereu opinia interlocutorului.

6. Ai nevoie de ajutorul meu?

7. Nu e nimic că ai greșit, important e să învățăm din greșeli.

8. Înțeleg că ți-e greu, dar sunt sigură că într-un sfârșit vei reuși!

Copilul poate rămâne demoralizat dacă nu reușește să facă ceva din prima. Dați-i de înțeles că greșeala e ceva normal în calea spre perfecționare și i se poate întâmpla oricui, chiar și celor maturi. Totodată oferiți-i și ajutorul dvs.

9. Îți iese din ce în ce mai bine.

10. Eforturile tale nu au fost în zadar.

11. Îmi place că depui străduință.

12. Vei reuși, ești un copil talentat.

Dacă micuțul acordă mult timp unei activități, cum ar fi pictura sau muzica, remarcați neapărat rezultatele sale.

13. Îmi place mult să te văd zâmbind!

Spuneți-i asta cât mai des, mai ales dacă este trist sau indispus.

14. Ești un povestitor talentat.

Copiii au imaginație foarte bogată și le place să inventeze tot felul de istorii. Atunci când copilul vă împărtășește una din poveștile sale, manifestați un interes viu, ascultați atent și spuneți-i că vă este foarte interesant să-l ascultați.

15. Ești un prieten bun.

16. Ai fost bravo că ai avut grijă de asta.

Când copilul face ceva util, arătați-i că ați remarcat și ați apreciat efortul pe care l-a depus.

17. Îți iese la fel de bine ca și lui tata / mama.

Copiii îi văd pe părinți ca exemplu de viață și le place când sunt comparați cu ei. Ați putea folosi fraze de genul: “Cânți la fel de bine ca mama!” sau “Ești la fel de curajos ca tata!”.

18. Tocmai i-am povestit bunicului tău (bunicii, mătușii etc.) cât de bine ți-a reușit asta.

Copilul va fi fericit să afle că l-ați apreciat atât de mult, încât ați împărtășit asta și cu ceilalți.

19. Nu trebuie să te asemeni cu cineva. Fii tu însuți!

20. Te voi iubi orice s-ar întâmpla!

21. E bine că ai punctul tău de vedere.

Fiecare părinte este sigur că copilul său este deosebit. Și chiar are dreptate!

22. Ești minunat și în interior, și la exterior.

Spuneți-i copilului că are înfățișare frumoasă. Totodată explicați-i că orice om trebuie să fie frumos și în interior și că e important să ai capacitatea de a vedea și frumusețea interioară a celor din jur.

23. Sunt mereu alături de tine.

Odată cu înaintarea în vârstă copilul devine tot mai independent, dar oricum va avea nevoie mereu de dragostea părintească, de susținere și de ajutor. Dați-i de înțeles că poate conta pe părinți la orice vârstă.

24. Ai atât de multe idei interesante!

25. Ești foarte talentat / Ai imaginație bogată!

Toții copiii au fire creativă care trebuie hrănită. Inspirați-l pe copil să continue să facă ceea ce-i place, indiferent dacă e vorba de ore de actorie, pictură, fotbal, dans etc. S-ar putea ca această mică pasiune a sa să facă din el un foarte bun profesionist în viitor.

26. Îți mulțumesc pentru ajutor, apreciez mult asta.

Dacă copilul vă oferă ajutorul său, nu-l refuzați, dați-i niște sarcini cât de simple, dar care să-l facă să se simtă implicat. Și lăudați-i neapărat astfel de inițiative.

Suntem siguri că o parte din aceste fraze le folosiți deja pentru educația copilului. Poate ați vrea să completați această listă?