25 dintre cele mai frumoase citate ale lui Remarque despre dragoste

Erich Maria Remarque s-a afirmat ca un scriitor cu inimă mare, care descria dragostea atât de profund și pătrunzător, încât este imposibil să te oprești înainte să citești romanele sale până la sfârșit.

1. Un om îți poate deveni apropiat în doar trei zile. Iar cel ce trăiește alături de tine ani întregi poate să nu mai afle care e culoarea ta preferată.

2. Atunci când găsești ce e al tău, la celelalte nici nu mai vrei să te uiți.

3. Cel mai firav lucru de pe Pământ este dragostea femeii. Un pas greșit, un cuvânt, o privire – și nu vei mai putea restabili nimic.

4. Cel mai puternic sentiment este dezamăgirea. Nu supărarea, nu gelozia și nici măcar nu ura… După acestea în suflet îți rămâne măcar ceva, dar după dezamăgire e pustiu.

5. Ce poate un om să-i ofere altuia, afară de o picătură de căldură? Și ce poate fi mai mult de atât? Tu să nu lași pe nimeni să se apropie prea mult. Dacă îl lași, ai să vrei să-l ții. Dar nimic nu se poate ține…

6. Să ceri scuze nu înseamnă să afirmi că tu nu ai dreptate, iar celălalt are. Asta înseamnă doar că valoarea relației voastre este mai importantă decât propriul ego.

7. “Omul tău” nu e cel ce se simte bine alături de tine, căci alături de tine sute de oameni se pot simți bine. Omul tău e cel căruia fără tine îi e rău.

8. Dacă sufletul se trage la cineva, nu te opune. Ea e unica ce știe sigur de ce avem nevoie.

9. Pur și simplu noi suntem oameni străini, care întâmplător au parcurs împreună o porțiune de drum fără să ne mai înțelegem unul pe celălalt.

10. Să rămâne prieteni? Să creștem o mică grădină pe lava răcită a sentimentelor stinse? Nu, asta nu e pentru noi. Așa ceva poate fi doar după mici intrigi, dar și atunci iese destul de fals. Dragostea nu se pătează cu prietenie. Sfârșitul este sfârșit.

11. Nici un om nu îți poate deveni mai străin decât omul pe care l-ai iubit în trecut.

12. Noi nu ne vom uita niciodată, dar nici nu ne vom întoarce niciodată.

13. Dragostea nu suportă explicații. Ea are nevoie de fapte.

14. Reține un lucru, copile: niciodată, niciodată și iarăși niciodată nu vei arăta ridicol în ochii femeii făcând ceva pentru ea.

15. Mie îmi părea că femeia nu trebuie să-i spună bărbatului că îl iubește. Să vorbească despre asta ochii săi strălucitori și fericiți. Ei sunt mai grăitori decât orice cuvinte.

16. Femeile trebuie fie divinizate, fie părăsite. Toate celelalte sunt minciună.

17. Noi ne temem atât de mult să fim băgăreți, încât părem indiferenți.

18. Cea mai mare ură apare față de cei care ți-au atins inima, după care ți-au scuipat în suflet.

19. Eu stăteam alături de ea, o ascultam, râdeam și mă gândeam: e atât de înfricoșător să iubești o femeie și să fii sărac.

20. E greu să găsești cuvinte atunci când într-adevăr ai ce să spui.

21. Cu cât mai mult încerci să cucerești omul care nu te prețuiește, cu atât mai dureroasă vor fi pentru loviturile indiferenței sale.

22. Să încerci să-l uiți pe cineva înseamnă să-ți amintești de el mereu.

23. Oamenii care consideră că nu trebuiesc nimănui, adesea sunt de fapt cei mai necesari.

24. Nu contează cât de des vă vedeți, important e ce înseamnă aceste întâlniri pentru voi.

25. Primul om la care te gândești dimineața și ultimul la care te gândești seara este fie cauza fericirii tale, fie cauza durerii tale.