22 de lucruri despre Roma Antică, care nu se învață la școală!

Există o mulțime de cărți, filme documentare, opere artistice despre Roma Antică. Toată lumea rămâne impresionată de dimensiunile și forța imperiului, dar și de știința și filosofia romană.

Redacția noastră vă prezintă 22 de lucruri pe care nu le-ați știut despre această civilizație impresionantă.

thinglink

1. La mulți oameni Roma Antică se asociază cu luptele gladiatorilor. Dar cercetătorii au demonstrat că cel mai popular “sport” nu era acesta, ci cursa carelor de luptă. Dacă în Colosseum puteau fi prezenți până la 50.000 de spectatori, Circus Maximus avea o capacitate de aproape 250.000!

ancienthistorylists

2. Deși medicina în Roma Antică era mult mai puțin dezvoltată decât astăzi, istoricii au ajuns la concluzia că un roman ajuns la maturitate putea trăi o viață la fel de îndelungată ca și a unui european contemporan.

huffington-post

3. Mulți se înșeală crezând că Roma a fost cel mai mare imperiu din istorie. De fapt ea se plasează abia pe locul 28, în apogeul său din ea făcând parte 12% din populația globului. Cele mai mari imperii din istorie au fost Imperiul Britanic și Imperiul Mongol.

tackk

4. Cel mai longeviv conflict din istoria omenirii a fost șirul de războaie romano-persane, care a durat tocmai 721 de ani.

spartacus-wiki-wikia

5. Romanii aveau o sărbătoare numită “Saturnalia”. În acea zi sclavii și stăpânii se schimbau cu locurile, sclavii fiind serviți la o masă de lux. Ce bine ar fi ca și astăzi șefii să aibă așa atitudine față de subordonați!

pinterest

6. Virginele vestale din Roma Antică aveau datoria de a rămâne virgine până la 30 de ani. Drept dovadă ele trebuiau să prezinte himenul întreg. Cele care încălcau această regulă erau îngropate de vii în pământ.

pbs

7. Conform unor cercetări, densitatea populației în Roma Antică era de 6 ori mai mare decât în New-Yorkul de azi. Populația Imperiului Roman în momentul de apogeu era de aproape 57 mln. pe o suprafață de circa 4,4 mln. km², cele mai mari orașe fiind Roma, Constantinopol și Siracuza.

crystalinks

8. Locuitorii Romei Antice se închinau la tot felul de zeități. Bunăoară ei aveau zeița canalizației, zeul veceului și zeul excrementelor. Romanii credeau că aceste zeități vizitează des locurile respective, iar masele fecale erau considerate drept mâncare a morților.

ancient-rome-hero-h

9. Aceeași atitudine ciudată romanii o aveau și față de urină, pe care o foloseau la spălat rufe, dar și în calitate de produs cosmetic pentru înălbirea dinților.

ancienthistorylists

10. Romanii considerau că creștinii sunt atei din cauza că aceștia refuzau să se închine la zeitățile romane. De asemenea creștinii erau acuzați de canibalism pentru că spuneau că mănâncă Trupul lui Hristos și beau Sângele Său. Creștinii erau nevoiți să le arate romanilor slujbele lor pentru a nu mai fi acuzați de canibalism.

46-interesting-facts-about-ancient-rome

11. Pare ciudat, dar diferența dintre bogați și săraci în Roma Antică era mai mică decât astăzi în SUA, iar achitarea unui salariu mic subordonaților era considerată o rușine.

history.com

12. Unul din împărații romani era Gaius Caligula, devenit celebru pentru faptul că l-a făcut pe calul său senator și pentru practicarea incestului cu surorile sale. În plus el avea obsesii sadice și vorbea cu Luna.

termcoord

13. Sarea era un produs foarte valoros în acea perioadă. Ea era folosită atât ca și condiment, cât și pentru conservarea produselor alimentare. În plus sarea este un foarte bun antiseptic, nu în zadar zeița sănătății se numea Salus.

history.com

14. Un alt produs foarte apreciat era transpirația gladiatorilor. Femeile romane considerau că dacă te ungeai cu ea, îți păstrai frumusețea și sănătatea pielii. În plus se considera că ea are efect de afrodiziac.

history.com

15. Romanii aveau veceuri publice. Dar întrucât hârtie igienică nu exista pe atunci, în locul său era folosit un burete fixat pe vârful unui băț numit tersorium. E înfiorător că și acestea erau publice!

history.com

16. Deși sclavagismul era ceva comun în Roma Antică, romanii aveau o atitudine destul de binevoitoare față de sclavi. Pentru o muncă remarcabilă lor li se cuveneau tot felul de premii. Probabil totul e din cauza zilei în care sclavii și stăpânii se schimbau cu locurile!

history.com

17. Dictatorul Republicii Romane pe nume Cincinnatus a salvat Roma pe timp de criză, dar ulterior a renunțat la putere pentru a se ocupa de agricultură. Probabil era prea obositor să conduci Roma…

history.com

18. În Spania există două baraje din perioada romană care sunt funcționale până în ziua de azi. La 1900 de ani după ce au fost construite ele ne uimesc prin longevitatea și calitatea lor, neegalată până în Epoca Modernă.

history.com

19. În sec. I d. Hr. romanii organizau lupte între urși polari și foci în amfiteatre inundate. În general romanii aveau o pasiune aparte pentru animalele mari, pe care le puteau transporta la distanțe enorme pentru astfel de spectacole.

history.com

20. Se spune că prototipul Statuii Libertății din New-York a fost zeița Libertas. Aceasta simboliza libertatea de mișcare, libertatea de constrângeri, independența, drepturile persoanei etc.

history.com

21. O altă mărturie a longevității arhitecturii romane sunt construcțiile din beton. Rețeta betonului a fost redescoperită abia în sec. XIX, când construcțiile romane aveau o istorie deja de peste 1500 de ani.

history.com

22. Și în acea perioadă a existat un fel de centru de shopping – piața lui Traian. Aceasta era comparabilă cu un centru comercial contemporan, având peste 150 de magazine.

Ați aflat ceva nou din acest articol? Distribuiți-l și prietenilor dvs.!