21 de sfaturi oferite de experți care vă vor ajuta să trăiți ca niște regine chiar și într-un apartament foarte mic

Atunci când este vorba despre amenajarea spațiilor nu există magie. Va trebui neapărat să sacrificăm câte ceva: fie spațiul liber, fie comoditatea. Ați putea, de exemplu, renunța la jumătate din garderobă sau la vase? Sigur că nu. Să știți că există câteva secrete despre cum putem rezolva astfel de probleme.

Dacă sunteți în căutarea unei idei pentru o locuință mică, acordați atenție garsonierelor europene, în special celor franceze.

Optați pentru electrocasnice de dimensiuni reduse: aragaz cu doua arzătoare, frigider mic, micromașină de spălat vase. Un frigider mic vă va ajuta să economisiți mult spațiu de depozitare și, pe lângă acesta, vă veți obișnui să cumpărați doar alimentele de care aveți nevoie. Un aragaz cu două arzătoare este suficient pentru a găti bucate simple.  

Există întotdeauna spațiu de depozitare lângă podea și sub tavan. Folosind plinte de mobilier, sertare sub pat, dulapuri până în tavan veți câștiga câțiva metri cubi. Dar va fi destul de incomod să le puneți acolo.

Rafturile sunt dușmanii noștri, iar tot felul de sertare, coșuri și suporturi pentru sticle ne sunt prieteni fideli. Pot fi folosite nu numai în bucătărie, ci și în baie și în dormitor.

Suporturile speciale pe pereți și uși vă vor ajuta, de asemenea, să economisiți spațiu.  

Deși poate părea că împărțirea unui apartament mic în zone este o idee bună, dar nu este adevărat. Pereții despărțitori arată bine doar în fotografie, dar în realitate transformă o cameră mică în una și mai mică.

Dacă este posibil, alegeți o canapea extensibilă dublă. Dacă nu puteți dormi pe o canapea și aveți pat, optați pentru fotolii în loc de canapea deoarece ocupă mai puțin spațiu în timp ce îndeplinesc aceeași funcție.

Singurul lucru care ar fi bine să aibă o dimensiune obișnuită este masa, fiind cel mai versatil lucru: o veți folosi pentru primirea oaspeților, va fi un loc de muncă, zonă de luat masa și suprafață de gătit.

Dacă apartamentul are o microbucătărie, despărțită printr-un perete care nu poate fi îndepărtat și preferați să mâncați regulat acasă cu toată familia, amenajați un loc pentru a lua masa în camera principală.  

Cea mai mare problemă (în toate sensurile) a unei băi mici este cada în sine. Dacă vă puteți descurca fără ea, optați pentru duș simplu cu scurgere, despărțitor sau perdea.

Există astfel de cabine de duș care se instalează ușor și este foarte comodă. 

Dacă aveți copii mici și nu aveți cadă, puteți rezolva această problemă cu ajutorul unei căzi pliabile. Există și modele pentru adulți.

Dacă preferați cada, instalați un paravan cu uși.

Dacă mașina de spălat se află în baie, puteți depozita diferite lucruri. O opțiune costisitoare, dar care economisește spațiu este chiuveta deasupra mașinii de spălat. Unele persoane optează și pentru astfel de mini-mașini de spălat. 

Obiectele mici precum piepteni, produse cosmetice și tot felul de borcane pot fi depozitate pe perete. Rafturile de colț, în medie, țin mai puține lucruri. Alegeți rafturi obișnuite din oțel inoxidabil cu cârlige în partea de jos.

Apropo, o placă cu găuri este potrivită pentru depozitarea pe perete. Se poate fi spălată cu dușul. 

Astfel de dispozitive vor fi bune și pentru bucătărie sau hol.

Pentru provizii de hârtie igienică sau detergenți puteți opta pentru un dulăpior deasupra ușii din baie. În spațiile înguste (între cadă și toaletă sau mașina de spălat), puteți pune rafturi înalte pe roți. Apropo, aceste rafturi vă vor servi și în bucătărie.

Există și suporturi foarte comode pentru uscătoarele de păr și ondulatoarele.