20 de soluții ingenioase pentru viața de zi cu zi, folosite în Japonia

Japonia pare să trăiască în viitor.

Pe lângă utilizarea pe scară largă tehnologiilor, Japonia are o atitudine specială față de natură, iar oamenii de acolo știu să se bucure de lucrurile simple.

Străzile sunt împodobite cu flori în ghivece.

În orașele mari există parcuri, dar localnicii pun pe trotuare, în perioada caldă a anului, plante în ghiveci pentru a crea oaze verzi.

Duc gunoiul acasă.

În Japonia nu există foarte multe coșuri de gunoi, de aceea localnicii au poartă genți unde pun gunoiul adunat în timpul zilei. Pe lângă aceasta, dacă vor observa o hârtie aruncată, o vor ridica și o vor duce până la cel mai apropiat coș de gunoi.

Pot deschide și închide, cu ajutorul smartphone-ului, ușa de la intrare, chiar dacă se află în alt capăt al lumii.   

Multe apartamente au chei electronice care pot fi deschise cu o cheie obișnuită, folosind un cod PIN, cheie RFID sau card, amprente sau o aplicație de pe smartphone.

Este o posibilitate foarte bună când aveți nevoie ca cineva să vă ude plantele ori să verifice dacă ați deconectat fierul de călcat etc. Cu ajutorul aplicației se creează un cod PIN pentru un acces unic ori se setează ora și data când ușa se va deschide automat.

Se optează pentru veselă ecologică.

În Japonia se utilizează tot mai frecvent vesela din bambus Moso, care crește foarte repede și este ușor de prelucrat.

Pentru scăderea febrei utilizează plasturi cu efect de răcire.  

Această soluție a înlocuit ștergarele umede și rec. Efectul acestor plasturi durează până la 6 ore și sunt de mare ajutor atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Fac duș așezați, iar baia se cumpără împreună cu pereții și cu telecomanda. 

Proprietarul apartamentului va cumpăra un set special, care include pereți, podea, cadă, duș, chiuvetă, oglindă și chiar containere pentru săpun și șampon. Se utilizează doar materiale moi, rezistente la umiditate.

În timp ce fac duș stau așezați pe un scaun. La final spală pereții și podeaua.

Acest set este dotat cu panouri de control care sunt instalate în camere diferite. Dacă vă aflați într-o altă cameră, este suficient să apăsați un buton pentru a umple cada sau pentru a încălzi apa din ea.

Rufele se usucă imediat după spălare. Deoarece există posibilitatea de a schimba temperatura aerului și umiditatea din baie, rufele se usucă în 1-2 ore. Această metodă este mult mai ieftină decât folosirea unei mașini pentru uscarea hainelor.

Aragaz cu mini-cuptor încorporat.

Japonezii mănâncă la micul dejun pește la grătar. Acest mini-cuptor este amplasat direct sub aragaz, ocupă puțin spațiu și consumă foarte puțin gaz.

Fierb ouăle în diferite forme.

Pentru ei este foarte important cum arată mâncarea. De aceea folosesc diferite gadgeturi și trucuri neobișnuite. Ouăle fierte, spre exemplu, se descojesc și pe un în niște forme speciale în care se lasă pentru circa 10 minute. Oul va avea formă de iepuraș, pește, inimă sau mașină, iar micul dejun va arăta mai apetisant.

După ce citesc ziarele, le plantează în pământ.

Pentru tipărirea ziarelor se utilizează hârtie cu semințe. După ce sunt citite, acestea se plantează și peste o perioadă vor crește flori.

Sub podea sunt ascunse sistemele de inginerie și au spații de depozitare.

În casele japoneze se lasă spațiu sub podea și fundație pentru a ascunde sistemele de inginerie. Această metodă este pentru a avea, în caz de defecțiuni, acces la ele. Pe lângă aceasta au și pivnițe unde păstrează diferite produse alimentare. Un alt avantaj al acestui spațiu este izolarea termică.

În toaletele publice sunt instalate chiuvete cu dozator pentru săpun și uscător de mâini.

Acestea funcționează automat, trebuie doar să apropiați mâinile de senzor. În acest fel se economisește spațiu, consumul de săpun, de apă și de energie electrică, iar oamenii nu trebuie să atingă obiectele cu mâinile murdare.

Utilizează toalete portabile de unică folosință care absorb mirosul și transformă lichidul în gel.

Acestea sunt utilizate de persoanele în etate, de cele cu mobilitate limitată sau pentru diferite situații neprevăzute.

Pentru a-și  îmbunătăți scrisul de mână elevilor li se permite să se scrie doar cu creioane simple.

Cu ajutorul creionului este mai ușor de desenat hieroglifele. În licee și universități există alte reguli, dar mulți preferă stilourile cu peniță sau cu gel care le permit să scrie mai frumos.

Bicicletele au suport pentru umbrelă. 

În Japonia este interzis să mergeți cu bicicleta și să țineți umbrela în mână, dar puteți folosi un suport special. Japonezii se protejează, cu ajutorul umbrelei, atât de ploaie cât și de soare.

Mănâncă produse de sezon și nu le este frică să încerce diferite combinații neobișnuite.

Pepenele verde, spre exemplu, poate fi servit cu sare ori se pune în ramen. Japonezii nu aruncă produsele. Ceea ce nu se mănâncă în stare proaspătă se transformă în murături, conserve ori se pune la uscat.

Ei includ în alimentație diferite plante comestibile. Pot adăuga flori în salate, iar frunzele de arțar se prăjesc. Ciupercile sunt foarte apreciate în Japonia, mai ales Matsutake, care sunt foarte scumpe.

Perne mari cu fotografia personajelor sau a vedetelor preferate.  

Aceste perne au fost confecționate, inițial, pentru adolescenții care nu mai dorm cu ursuleții de pluș, dar simt nevoia să îmbrățișeze pe cineva în somn.

Pentru a evita stropirea periile de toaletă au fost înlocuite cu perii cu șervețele de unică folosință.

Șervețelele de unică folosință se fixează pe perie, iar după curățare este suficient să apăsați butonul de pe perie pentru a arunca șervețelul.

Străzile și trotuarele se încălzesc în sezonul rece.  

Acest sistem se utilizează în special în orașele din nordul țării. Datorită acestuia nu este nevoie de deszăpezire. Deși, la prima vedere, pare că este o metodă foarte scumpă, nu este chiar așa, deoarece sunt utilizate fie conductele prin care curge apa din izvoarele termale locale sau electricitatea acumulată de panourile solare.