20 de obiecte care cândva arătau complet diferit

În fiecare zi folosim zeci de obiecte diferite, de la tacâmuri până la gadgeturi, și nici nu ne putem imagina cum arătau acestea cu zeci ani în urmă. Dar este nespus de interesant să vedem cum arăta, spre exemplu, primul capsator sau un mouse pentru computer.

Iată cum arătau unele obiecte înainte de a ajunge în viața noastră în forma pe care o cunoaștem.

Mouse-ul pentru computer.

Primul mouse a fost prezentat publicului la Interactive Devices Show din California în 1968, iar inventatorul acestuia este considerat inginerul american Douglas Engelbart.

Aspiratorul.

Aspiratorul din prima imagine a apărut prin anii 60 ai secolului al XIX-lea.

Verigheta.

Tradiția purtării verighetelor datează de mii de ani: primele exemplare au fost descoperite în Egiptul Antic. În fotografia din stânga este o verighetă din secolul al VI-lea.

ATM.

Prototipul ATM a fost dezvoltat de Luther Simjian în 1939. În prima fotografie este actorul Reg Varney (care poartă chipiu) care folosește primul bancomat instalat în nordul Londrei.

Uscătorul de păr.

Se consideră că uscătorul de păr a fost inventat în 1890 de stilistul francez Alexandre Godefroy. Primul uscător de păr portabil (imaginea din stânga) a fost pus în vânzare în 1920.

Aerul condiționat.

În 1842 John Gorrie a proiectat prototipul unui aparat de aer condiționat modern, un compresor pentru răcirea aerului. Ideea a fost preluată de alți inventatori și deja în 1902 lumea a văzut primul aparat de aer condiționat.

Monedele.

Monedele au apărut la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr. și erau din făcute din electrum, un aliaj de argint și aur. Moneda din prima imagine este cea mai veche monedă înregistrată găsită.

Aparatul de cafea electric.

Primul aparat de cafea electric din lume, Wigomat (imaginea din stânga), a fost inventat de Gottlob Widmann și a apărut în Germania.

Ceasul inteligent.

Mulți consideră că primul ceas inteligent este Apple Watch. Dar încercările de a crea un astfel de gadget au fost făcute mult mai devreme. Timex Datalink, creat de Microsoft și Timex, este considerat pe bună dreptate primul astfel de dispozitiv.

Seringile.

Acestea erau, cu câteva zeci de ani în urmă, din metal și sticlă și se foloseau de mai multe ori.

Frigiderul.

Primul frigider electric de uz casnic a apărut în 1913, iar în 1926 inginerul danez Christian Steenstrup a inventat un frigider relativ silențios, care avea motor electric și compresor (fotografia din stânga).

Aparatul de ras.

Primele aparate de ras au fost găsite la unele culturi din epoca bronzului: niște plăci metalice subțiri, de obicei în formă de semilună. Prima fotografie prezintă una dintre aceste mostre.

Capsatorul.

Americanul George McGill a primit, în 1866, a un brevet pentru un dispozitiv de fixare a foilor cu cleme de alamă (fotografia de sus).

Forma metalica pentru vafe.

Primele au apărut în Olanda în jurul secolului al XIV-lea, iar cea electrică a fost inventată de General Electric în 1911.

Teniși Nike.

Pentru crearea tălpii Nike Waffle Racer s-a folosit o formă pentru vafe. Aceasta este una dintre primele 12 perechi ale acestui model.

Distribuitorul automat.

Prima mențiune a unui dispozitiv automat se găsește în tratatul „Pneumatica” al fizicianului grec Heron și se folosea pentru vânzarea apei sfințite. Modele moderne au apărut la începutul anilor 1880 și emiteau cărți poștale, plicuri și timbre (în stânga este un model din 1904).

Aparatul de ras electric.

A fost inventat de John F. O’Rourke în 1898, dar abia în 1937 a început producția în masă (fotografia din stânga prezintă un aparat de ras electric Braun Sixtant SM2 din 1963).

Mașina de curse.

Primele curse auto au început să fie organizate la începutul secolului trecut.

Absorbantele.

Primele absorbante au apărut în 1888 și semănau cu tifonul.

Telecomanda.

Prima telecomandă a fost creată de Philco și se numea Mystery Control (în imagine), se alimenta cu baterii și se utiliza pentru radiourile companiei.

Uniforma de tenis pentru femei.