20 de metode prin care cumpărătorii pot fi păcăliți la piață

Prețurile la alimente cresc periodic și odată cu ele cresc și metodele de păcălire a clienților. Este foarte neplăcut atunci când cumpărați carne stricată sau ouă de țară când de fapt ați cumpărat ouă obișnuite de magazin. Este foarte greu să lupți cu escrocii, o puteți face dacă le știți „armele”.

Prin urmare, ne-am propus să vă vorbim despre cele mai populare metode de fraudă, care pot fi întâlnite acum în piețe.

Produsele cu „surpriză”

1. Zahărul. Un sac cu zahăr dacă este pus peste noapte lângă un recipient cu apă, prin urmare, zahărul absoarbe umezeala și devine mai greu. A fost, să zicem, 50 kg, a devenit − 53-55 kg. Prin urmare, dacă cumpărați un sac cu zahăr, verificați conținutul lui: zahărul umed va fi mai întunecat și veți observa și bucăți lipite de zahăr.

2. Peștele congelat. Poate conține o bucată mare de gheață, pentru care veți plăti. Prin urmare, alegeți un pește care este acoperit cu un strat subțire de gheață, și nu cu un strat gros de gheață.

3. Carnea. Vor încerca să vă vândă carne mai puțin proaspătă. Culoarea deschisă a cărnii se datorează faptului că aceasta a fost spălată. La fel, carnea stricată va fi tăiată și vopsită. Pentru a verifica acest lucru, cu un șervețel ștergeți o bucată de carne și priviți culoarea sa. Dacă are o nuanță lucioasă, atunci carnea este vopsită.

4. Brânza de vaci. Pentru a obține mai multă brânză de vaci, aceasta se amestecă cu griș. Cereți să vi se taie o bucată: brânză de vaci bună nu ar trebui să fie solidă. Dacă observați că are o consistență solidă, înseamnă că este foarte degresată sau au adăugat în ea griș. Bucățile mai mari sunt de la brânza precedent, iar dacă mai are și o formă perfectă, este un indicator că brânza este stricată. De obicei, brânza proaspătă are o formă imperfectă.

5. Laptele. Pentru ca laptele să nu se înăcrească, vânzătorii adăugă bicarbonat de sodiu în el. Neapărat să gustați laptele atunci când vreți să-l cumpărați. Se recomandă să gustați toate produsele lactate, de carne și de pește pe care le cumpărați de la piață. Asigurați-vă că cereți concluziile controlul fitosanitar, expertiza veterinară.

Mărfurile sunt înlocuite.

1. În locul produselor scumpe, vânzătorii ne pot „strecura” produse mai ieftine. Un exemplu pot fi cașcavalurile grele. La urma urmei, multe cașcavaluri se aseamănă între ele, dar diferența de preț poate fi semnificativă. Prin urmare, încercați să cumpărați produsele din magazinele autorizate sau cereți să fie tăiată o bucată din produs și gustați din el.

2. În cazul vânzării legumelor și a fructelor, vânzătorii o să pună la suprafață cele mai frumoase, dar o să vă vândă altele. De aceea, examinați cu atenție toate fructele si legumele pe care le cumpărați.

3. Ouăle de la fermele de păsări (care nu ștampilate) pot fi vândute drept ouă de țară. Puteți verifica o astfel de înșelătorie numai prin ruperea unui ou din duzină de ouă cumpărate.

4. De multe ori vânzătorii vând carnea de vită care de fapt este carne de porc. Mai ales le place să înlocuiască pulpa de vacă pe care gospodinele o cumpără pentru pregătirea fripturii.

5. Cea mai populară metodă de vă duce de nas, este atunci când cereți vânzătorului să vă taie în felii anumite produse. Atunci când un client comandă un produs, vânzătorul cântărește o bucată (adesea mai mare), dar puteți primi o bucată mai mică. Cumpărătorul ține minte doar momentul când i-a fost cântărit prima dată produsul, dar îl ia pe al 2-lea.

Cântare buclucașe

1. Cântarele vechi, tip balanță, sunt deja scoase din uz, dar și cu ele cumpărătorii pot fi păcăliți. Cele mai obișnuite metode de fraudă cu astfel de cântare: ele se pun astfel încât cumpărătorii să nu vadă săgețile acestuia. Atunci când vor cântări produsele, vânzătorul va pune greutăți cu găuri perforate, datorită cărora greutatea lor este mica. În partea inferioară a uneia dintre tave e prins un magnet. Dacă observați un comportament bizar din partea vânzătorilor, cereți să vi se arate săgețile cântarului.

2. La cântarele electronice, vânzătorul poate apăsa intenționat codul greșit. Și pentru a nu fi prea evident, selectează numere similare (7 în loc de 1, 8 în loc de 3).

3. Atunci când vânzătorul cântărește foarte repede produsele, le pune repede pe cântar și apoi le ia de acolo, acesta poate ridica prețul bunurilor, deoarece cântarele, la viteză pot arăta greutatea greșită a produselor.

4. La cântarele electronice e setată inițial greutatea minimă de 10-50 g.

5. Lângă produsele de pe cântare vânzătorii mai pun o greutate mică. Pentru a distrage atenția cumpărătorului, vânzătorul poate începe conversații cu el.

Sfat: urmăriți îndeaproape acțiunile vânzătorului, nu vă distrați, veți avea întotdeauna timp să scoateți portofelul. Dacă simțiți că ceva nu este în regulă, puteți ruga să vi se cântărească încă o data produsele.

Greșeli intenționate cu bani

Vânzătorul poate adăuga de la 5 până la 20 de grame la greutatea produselor dvs. Se pare că e vorba de câteva grame, însă la sfârșitul zilei, vânzătorul va pune în buzunar o sumă „bunicică”.

Aceștia pot, de asemenea, să dea restul greșit. Cumpărătorul poate fi dus în eroare atunci când i se cer bani pentru a rotunji suma pe care trebuie să o achite, dar rest va primi bancnote mărunte.

Sfat: Aveți grijă, calculați singuri suma și nu vă fie frică să întrebați din nou și să insistați asupra sumei dvs. dacă găsiți o eroare. Veți observa că, din moment ce îl corectați imediat pe vânzător, atunci își va cere scuze, găsind motive neatenției de care a dat dovadă.

Împrieteniți-vă cu vânzătorul!

Dacă vreți să cumpărați produse de cea mai bună calitate și să nu fiți păcăliți, trebuie să vă împrieteniți cu vânzătorul. La început, în primul rând, vedeți dacă vă este plăcut vânzătorul. Apoi cumpărați câteva produse pentru prima dată. Dacă se dovedesc a fi bune, atunci este deja posibil să începeți „ să vă împrieteniți.” Amintiți-vă mereu numele vânzătorului și salutați-l de fiecare dată când veniți pe la piață. Acesta, va încerca să vândă produse de înaltă calitate și fără înșelăciune, și vă va face și reduceri “.