20 de detalii din viața Reginei Cleopatra pe care profesorii de istorie le-au ascuns de elevii lor

Regina Cleopatra este, probabil, una dintre cele mai vestite femeie din antichitate.

Vă propunem să aflăm împreună datorită cărui fapt, chiar și după mii de ani, toată lumea îi cunoaște numele și o admiră.

Deși nu era foarte frumoasă, îi fascina pe bărbați.

Ptolemeii au condus Egiptul timp de 275 de ani, iar Cleopatra a fost ultima regină a acestei dinastii. Numele său complet este Cleopatra VII, adică a fost a șaptea femeie cu acest nume din familia faraonilor egipteni.

După cum putem afla din scrierile lui Plutarh, regina nu era foarte frumoasă, după cum este prezentată în filme, dar reușea să-i cucerească pe toți prin discursuri, comportament și vocea ei plăcută.

După ce au studiat sculpturile Cleopatrei, precum și imaginile de pe monedele antice, oamenii de știință au ajuns la concluzia că regina Cleopatra avea un nas mare, buze subțiri și bărbia ascuțită și avea înălțimea 152 cm.

Secretele sale de îngrijire sunt legendare.

Iată unele secrete de frumusețe:

Se consideră că făcea baie în lapte și miere pentru a avea o piele delicată și folosea un exfoliant făcut din cremă și sare de mare.

Machiajul ochilor nu era doar pentru decor, ci și pentru profilaxia ochilor.

Regina știa că mierea are proprietăți miraculoase de aceea o aplica pe față.

Regina folosea, în loc de ruj și fard pentru obraji, ocru roșu măcinat foarte fin și amestecat cu apă.

Se spăla pe față de câteva ori pe zi cu ulei și var și își clătea fața cu oțet de mere.

Pentru a-și menține pielea moale și curată, Cleopatra folosea apa de trandafiri.

În loc de ojă folosea henna.

Pentru îndepărtarea părului folosea un amestec pe bază de castravete, gumă naturală, ulei, suc de sicomor și calciu.

Regina Egiptului folosea coji arse de nuci pentru a-și vopsi sprâncenele.

Cleopatra avea o rețetă specială pentru a scăpa de arsurile solare: amesteca un pahar de struguri verzi cu o lingură de miere și aplica, pentru 15 minute, pe piele.

Cleopatra avea o minte foarte ageră.  

Regina a fost considerată pe bună dreptate una dintre cele mai inteligente femei din acea perioadă. Cunoștințele sale despre literatură, artă, politică, filozofie îi uimeau pe interlocutori. Știa să cânte la lăută și la harpă, cânta și dansa. Cunoștea cel puțin șapte limbi, de aceea a recurs foarte rar la ajutorul traducătorilor.

Cleopatra a reușit, cu ajutorul minții sale, să-l fascineze pe Cezar.

A reușit să cucerească inimile celor mai influenți oameni din acea epocă. 

Deoarece se credea că Cezar dorea să-l proclame moștenitor pe fiul reginei egiptene, i s-a organizat un complot pentru a salva Republica.

Cleopatra a înțeles că ar fi putut rămâne regina Egiptului doar în cazul în care i-ar fi cucerit inima lui Marcus Antonio. Și i-a reușit.

Pasiunea lui a fost atât de puternică încât s-a despărțit de soția sa Octavia.

Cleopatrei îi plăcea să impresioneze.  

Regina a studiat matematica, astronomia, oratorica și filosofia. Cleopatra a fost unica din întreaga dinastie care a acceptat religia și era pasionată de cultura Egiptului. Înainte de ea Ptolemeii nu erau interesați de zeii și de obiceiurile poporului lor.

Cleopatra avea un simț al umorului bine dezvoltat. Împreună cu Marc Antoniu a fondat clubul „Ficat fără egal”. Membrii acestuia organizau petreceri zgomotoase.

Cleopatra a cheltuit foarte mulți bani pe un cocktail care se făcea dintr-o ceașcă de oțet și o perlă mare pe care a aruncat-o în ceașca cu oțet și a privit cum se dizolvă. După aceea regina a băut cocktailul neobișnuit.

Regina a avut copii de la Iulius Cezar (un fiu pe nume Cezarion), cât și de la Marcus Antonio (gemenii Alexander Helios și Cleopatra Selena și Ptolemeu Philadeus.

Cleopatra era sigură de faptul că parfumurile erau un bun instrument pentru convingere. Avea propria fabrică de parfumuri, un salon de înfrumusețare și spa, ruinele cărora au fost descoperite în timpul săpăturilor.

Cleopatra a fost ultimul conducător din dinastia ei.

Fratele fostei soții a lui Antonio, Octavian, a decis să înceapă război cu Egiptul, reușind să iasă învingător. După ce Cleopatra a aflat că urma să fie înlănțuită și dusă în urma carului lui Octavian,a spus: „Mâinile mele sunt pentru a purta bijuterii, iar cătușele sunt pentru plebei. Regina Egiptului nu va putea fi niciodată învinsă!”

După ce și-a decis singură soarta, Cleopatra a devenit ultima regină a Egiptului. Dispariția sa a coincis cu declinul măreției acestei țări, iar imperiul s-a transformat într-una dintre coloniile romane.