18 reguli școlare din Japonia, care îi miră chiar și pe localnici

Japonia este un tărâm al surprizelor. Nici măcar studiile nu încep toamna, ci în aprilie, iar anul școlar se încheie în martie.

Am încercat să aflăm mai multe despre viața japonezilor și iată ce am descoperit:

În Japonia elevii din clasele 1-6 sunt în școala primară. În fiecare an clasele sunt amestecate, iar profesorii se schimbă pentru ca elevii să cunoască oameni noi.

Timp de 6 ani elevii poartă aceleași rucsacuri, care se numesc randoseru. În școlile mai conservatoare fetele poartă rucsac de culoare roșie, în timp ce băieții poartă negru. Dar această regulă nu este respectată peste tot.

Mulți elevi de clasa întâi poartă pălării galbene pentru ca să se vadă de departe.

În unele școli elevii fac ordine în sălile de clasă, în toalete și la locurile de joacă.

La intrarea în școală elevii își lasă încălțămintea de stradă în dulapuri și își pun uwabaki, niște papuci albi.

Dacă părinții vin la școală, trebuie să se descalțe și să încalțe papuci. Chiar dacă vremea este caldă și uscată.

După clasa a VI-a elevii merg la gimnaziu. Durează 3 ani. Aici uniforma este obligatorie.

Instituțiile de învățământ le interzic adesea fetelor să folosească produse cosmetice. În unele școli este chiar și apă micelară. Dacă profesorii observă o elevă machiată, o vor obliga să se demachieze.

Elevele japoneze nu au voie să poarte dresuri nici iarna, deoarece în unele școli se poartă doar fuste cu șosete. O elevă chiar s-a plâns de această regulă și i s-a răspuns că tratează opinia ei cu înțelegere, dar foarte curând ea își va termina studiile, așa că trebuie să aibă puțină răbdare.

Școlile japoneze au cerințe stricte pentru aspectul elevilor. De exemplu majoritatea școlilor interzic băieților să-și radă tâmplele deoarece doar profesorii pot avea o astfel de tunsoare.

În multe școli japoneze elevele sunt obligate să poarte părul drept. Dacă părul este ondulat, eleva va trebui să demonstreze că este natural. Pentru a face acest lucru trebuie să prezinte fotografii din copilărie și un „certificat de păr natural”, semnat de părinți. Același lucru este valabil și pentru cei al căror păr nu este negru: trebuie să demonstreze că nu este vopsit.

Liceul este de la clasa a X-a până la a XII-a. Pentru a ajunge în clasa a X-a elevii trebuie să promoveze un examen de admitere.

Programul liceal include atât materii obligatorii, cât și opționale. Disciplina obligatorie include un curs de gospodărie, cu durata de un an, care îi pregătește pentru viața de familie. Elevii învață să gătească, să țină un buget și să discute despre importanța familiei.

Pescuitul și agricultura se regăsesc uneori printre disciplinele opționale.

Pe lângă orele obligatorii aproape jumătate dintre elevii de liceu urmează cursuri pregătitoare pentru admiterea în învățământul superior.

Aproape în fiecare școală este o ședință generală lunară, la care vorbește directorul. Anterior, elevii asistau în picioare, dar acum li se permite să stea pe podea într-o anumită poziție.

Unii profesori japonezi evaluează nu numai cunoștințele, ci și monitorizează cât de bine și corect iau notițe. Elevii trebuie să-și noteze practic cuvânt cu cuvânt. Iar profesorii de obicei nu îi așteaptă pe cei care rămân în urmă.

În școlile din Japonia chiar și o radieră poate cauza probleme.

„Fiica mea a cumpărat o radieră de la un magazin de papetărie, dar nu i s-a permis să o folosească pentru că nu era de culoare albă.”