18 perechi de încălțăminte neobișnuită din trecut care, cu siguranță, vă vor uimi

Unele dintre fotografiile pe care le veți vedea vă vor lăsa fără cuvinte deoarece este greu de imaginat cum purtau oamenii astfel de încălțăminte ciudată: din lemn, din metal, cu ace de neînțeles, clopoței sau platformă uriașă.

Paduka este încălțămintea care are deja 5 mii de ani. Se poartă și astăzi în India și este considerată divină.

Aceste sandale pentru copii au o vechime de 3.000 de ani. Egipt.

Namakshin este încălțăminte coreeană confecționată din lemn. A  apărut între 220-280 î.Hr. 

Chopins demonstrau statutul și aveau o înălțime de 50 cm. Erau considerați „amorali”, dar acest lucru nu le-a redus popularitatea. Veneția, secolul al XV-lea.

Coturnii, încălțăminte din Roma Antică, ce se purta pe scenă de către actori pentru a părea mai înalți.  

Saboții de baie erau prevăzuți să nu alunece pe podeaua udă. Din cauza zgomotului pe care îl făceau au primit numele de „kabkab”. Turcia, 1800–1850.

Pantofii Lotus încăpeau în palmă: erau purtați de femeile chineze cărora li se bandajau picioarele din copilărie, împiedicându-le să crească: dimensiunea naturală a piciorului era considerată deformare. China, 1800–1943.

În urmă cu 200 de ani femeile mergeau pe cal doar în șa laterală, altfel era indecent. Iar ca suport pentru picioare se foloseau astfel de etriere. Peru, secolul al XVIII-lea.

Saboți cu clopoței care se purtau prin casă. Au aparținut unei armence care a emigrat în Siria. Sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cizme-ciorapi. Suedia sau Germania, sfârșitul secolului al XIX-lea.

Da, da, și aceasta este încălțăminte. Este posibil ca aceste sandale din lemn să fi aparținut sultanului Vitu, Fumo Omari. Kenya, secolul al XIX-lea.

Saboții sunt niște pantofi tradiționali olandezi. Sunt purtați și acum de unii fermieri și grădinari. Olanda, 1948.

Ichigi sunt niște cizme de piele care au talpa subțire și se purtau prin casă atât de bărbați cât și de femei. Kazahstan, anii 1900.

Mocasini cu cea mai fină broderie din fire de aur. Pakistan, anii 1900–1930.

Bărbații confecționau astfel de saboți dintr-o singură bucată de lemn și îi dăruiau mireselor ca simbol al fidelității. Franța, începutul secolului al XX-lea.

Încălțăminte brodată creată de Jean-Louis François Pinay, cel mai vestit cizmar din Franța, sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cizme de nuntă pentru bărbați, sudul Moraviei (teritoriu al Republicii Cehe moderne).

Sandale cu pompon, încălțăminte tradițională a poporului Wayu, originar din nordul Venezuelei și Columbia, 1980.